Categorieën

Gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer wil vakantiedagen opnemen. Daarnaast wil hij een paar uur vrij om zijn auto naar de garage te brengen.

Inhoudsopgave

Vraag van de maand

“Ik heb sinds een jaar een gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer (50 %). Hij wil een week vakantie opnemen. Daarnaast heeft hij twee uur vrij gevraagd om zijn auto naar de garage te brengen. Wat moet ik aan vakantieuren afschrijven?”

Antwoord van de experts van MijnZaak

Wat de vakantiedagen betreft: sinds 1 januari 2012 bouwt een (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte werknemer evenveel wettelijke vakantiedagen op als een gezonde werknemer. Gaat een (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte werknemer op vakantie (na voorafgaande toestemming van de werkgever en geen bezwaar van de arbo-arts), dan moet je als werkgever volledige vakantiedagen afschrijven (bijvoorbeeld: de werknemer werkt feitelijk vier uur per dag en heeft een dienstverband voor acht uur? Dan schrijf je die acht uur af).”  

Toelichting: de werknemer bouwt immers ook volledig vakantiedagen op.
 

Uren opnemen voor bezoek aan garage

Wat de vraag betreft inzake het naar de garage brengen van de auto: als werkgever kan je van de werknemer vragen dit op een tijdstip te doen dat hij niet werkt. Hij is immers maar 50 % van de dag aanwezig?!

Zegt de werknemer dat er geen andere mogelijkheid is, dan kan je hem toestemming geven om die twee uur op te nemen. Vervolgens schrijf je twee uur af van zijn vakantietegoed.”

Lees ook…
Jezelf zakelijk verzekeren kost geld, maar kan een hoop financiële ellende voorkomen. Dat geldt voor zowel zzp’ers als ondernemers met werknemers in…
Waarom is een AOV, oftewel een arbeidsongeschiktheidsverzekering, eigenlijk nodig? Ook ondernemer Jacqueline vroeg zichzelf dit af. Tot het moment dat…
i.s.m.
Een ongeval zit in een klein hoekje, ook als je met de auto in het buitenland bent voor werk of privé. Wanneer je schade oploopt in Nederland, weten…