Inhoudsopgave
Benodigdheden
Zorg voor een pakketje hulpmiddelen in de auto en één erbuiten. Want met bevroren sloten heb je niks aan een krabber in de achterbak. Zorg daarnaast voor een schep of sneeuwschuiver en een mat om makkelijker weg te komen uit diepe sneeuw. Een winterpakket bevat in ieder geval een ijskrabber, ruitontdooier, een veger om sneeuw van je auto te vegen, slotontdooier (buiten je auto) en een ijsdeken. Deze deken voorkomt dat je moet krabben, maar ook dat je je ruitverwarming nodig hebt. In de winter loopt je accu harder leeg dan in de zomer, dus de ruitverwarming is een onnodige aanslag op de batterij.
En de auto zelf?
Winterse omstandigheden kunnen zwaar zijn, ook voor je auto. Met de juiste voorzorgsmaatregelen hoeft je auto nergens onder te lijden. Zo kun je de rubberen randen van de deurposten insmeren met talkpoeder of een speciale stick. Dat voorkomt beschadigingen bij het opentrekken in de vrieskou. Je kunt verder kiezen voor een speciale antivries ruitenwisser spray. Deze is blauw van kleur en dus altijd goed te onderscheiden van de roze zomerspray.
Het is verstandig de handrem niet te gebruiken wanneer het koud is. Die kan immers vastvriezen. Laat je auto in de eerste versnelling of in P-stand staan. En wist je dat goede motorolie bijdraagt aan een auto die altijd start? Zelfs als het ijs- en ijskoud is. Verder gaat je accu sneller leeg bij koude temperaturen. Zorg dus af en toe voor een langere rit om hem weer helemaal op te laden.
Ben jij benieuwd naar alle mogelijkheden van een zakelijke tankpas? Bekijk dan de verschillende opties voor een tankpas via De Zaak.
Toch problemen?
Ondanks alle mogelijke maatregelen gebeurt het ons allemaal: je auto is stijf bevroren. Je kunt er niet in of krijgt hem niet aan de praat. We zetten de meest voorkomende problemen even op een rijtje, mét de oplossing.
- Sloten bevroren? Een zakje warm water of de föhn kan wonderen doen. Slotontdooier is de makkelijkste manier.
- Deur dichtgevroren? Duw hem verder dicht zodat het ijs breekt. Als dat niet werkt leg er dan een zakje warm water tegenaan of gebruik een föhn. Pas op bij de ramen!
- Ruiten bevroren? Ook hier geldt: pas op met warmte. De ruiten kunnen barsten. Een krabber en/of ontdooier zijn genoeg. Gebruik die laatste ook bij vastgevroren ruitenwissers. Een zakje warm water kan je helpen de ruitensproeiers te ontdooien. Zit er nog zomervloeistof in het bevroren reservoir? Vul die dan aan met warm water.
- Handrem vastgevroren? Trek hem nog net wat strakker aan, zodat het ijs op de kabel breekt. Geen succes? Laat dan je motor even draaien. De kabel ontdooit vanzelf.
- Lege accu? Schakel je pechdienst in. Als je zelf aan de slag gaat, kan dat je auto beschadigen.
Veiligheid boven alles
Behalve onhandig kan winterweer gevaarlijk zijn. Gladheid, slecht zicht, langzamer rijdend of toch te hard rijdend verkeer veroorzaakt jaarlijks te veel ongelukken. Voorkom schade aan je auto of erger door een wintercheck te laten doen. Zo weet je zeker dat je auto veilig is, zeker als je op reis gaat.
Daarnaast is het belangrijk zélf veilige keuzes te maken. Voor winterbanden kiezen, bijvoorbeeld. Ze zijn in Nederland niet verplicht, maar wel een slimme keus. Ga je op reis, check dan of ze verplicht zijn in de landen die je doorkruist. Je voorkomt daarmee, behalve ongevallen, ook hoge boetes.
Houd bovendien afstand, rijd anticiperend, matig je snelheid en rem zacht en pompend. Wordt de situatie te gevaarlijk? Zet je auto dan aan de kant. En raak je toch in een slip, probeer dan niet de rem in te trappen. Laat het gas los en stuur tegen tot de banden weer grip vinden op het wegdek.
Kortom
Rijden in de winter vraagt om extra voorzorgsmaatregelen en voorzichtigheid. Zo voorkom je schade en ongelukken. Wie om zijn eigen veiligheid én die van anderen denkt, is een heel eind op weg. Wat voor weer het ook mag worden. Ga jij goed verzekerd de weg op? Klik hier om te zien waar je voor verzekerd bent als je kiest voor een basis WA dekking.