Het instellen van een automatische incasso bracht voorheen veel rompslomp met zich mee. Sinds kort bieden de banken een nieuwe, veilige betalingsmethode voor ondernemers aan die dit proces versimpelt: de online machtiging. Welke voordelen zijn er aan verbonden?

Wat is het?
Om te mogen incasseren ben je verplicht een incassomachtiging overeen te komen met je klanten. Tot voor kort werd alleen een papieren incassomachtiging door banken erkend als rechtsgeldig.
Aan de papieren variant kleven echter een aantal nadelen. Het is voor jou een kostbaar en tijdrovend proces. Klanten kost het tijd en moeite om de machtiging te ondertekenen en te retourneren. Om dit proces te vereenvoudigen, hebben de Nederlandse banken een digitale variant ontwikkeld, die geheel online afgegeven kan worden.

Hoe werkt het?
Het online afgeven van een incassomachtiging lijkt veel op het doen van een betaling via iDEAL. Het werkt veilig, vertrouwd en snel via de internetbankierenomgeving van de bank van de klant. Op de betaalpagina van de webshop selecteert de klant ‘Incassomachtigen via uw bank’ en wordt vervolgens doorgestuurd naar internetbankieren om de digitale machtiging in te zien en te autoriseren. Nadat de klant een akkoord heeft gegeven, keert hij of zij terug naar de webshop om de aankoop af te ronden. Zie de video:

Voor wie is het?
Incassomachtigingen zijn geschikt voor alle ondernemers die online producten en/of diensten aanbieden, zoals webshops. Het geeft klanten een extra online betaalmogelijkheid naast de huidige methoden als iDEAL, acceptgiro en creditcard.
In tegenstelling tot deze methoden wordt met de incassomachtiging geen betaling gedaan, maar de verkoper gemachtigd het verschuldigde bedrag van de rekening van de klant af te schrijven. Het kan hierbij om een eenmalig of doorlopend automatisch incasso gaan.

Hoe vraag je het aan?
Ondernemers kunnen de betalingsmethode Incassomachtigen aanvragen bij hun eigen bank. Vervolgens kun je er voor kiezen om de betaaloptie zelf te integreren in de website of dit te laten doen door een eMandate Service Provider (MSP). Op de website incassomachtigen.nl kan je een handleiding downloaden over het integreren van je huisstijl. 

Kosten 
Afhankelijk van de bank waarmee je zaken doet, betaal je maandelijks een vast bedrag dat tussen de 15 en 20 euro ligt (exclusief transactiekosten).

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Download Whitepaper Rechtsvormen

Download gratis de whitepaper “Rechtsvormen” met alle voor- en nadelen per rechtsvorm, handige tips voor ondernemers en rechtsvormkeuze test.
Lees hier ons Privacy statement

Lees ook…