Elk bedrijf bewaart data die erg waardevol is of die valt onder strenge privacyeisen. Uiteraard moeten organisaties er alles aan doen om deze data te beschermen tegen misbruik of ongeoorloofd gebruik.

Onderneem op volle snelheid met snel en stabiel zakelijk internet. Ontvang nu de beste deal via De Zaak.

Inhoudsopgave

Datalek

Een datalek levert niet alleen directe financiële schade op voor je bedrijf, maar leidt ook tot reputatieverlies. Door wetgeving moeten bedrijven er bovendien rekening mee houden dat ze een flinke boete tegemoet kunnen zien als persoonlijke data op straat komt te liggen en een tijdige melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens achterwege blijft.

Een aanzienlijk deel van alle datalekken is te wijten aan insiders. Niet alle datalekken zijn bewuste acties. Het fenomeen doet zich voor in drie varianten: onbewust, met opzet door interne eindgebruikers, en opzettelijk door een (externe) hacker.

E-mailbeveiliging

Om datalekken te voorkomen, zijn er geavanceerde tools om de verschillende routes te blokkeren, waarlangs datalekken zich voordoen. De belangrijkste is e-mail. Om e-mail te beveiligen tegen weglekken van data, is meer nodig dan een simpele oplossing met twee of drie instelmogelijkheden.

Je hebt een tool nodig, die te configureren is en die fijnmazig controleert wat er gebeurt met binnenkomende en uitgaande mail. Een dergelijke tool voorziet in antivirus, bescherming tegen spam en contentfiltering.

Voor wat betreft malware en antispam is het raadzaam een platform in te zetten dat verschillende ‘engines’ gebruikt, zodat je optimaal beschermd bent. Verder moet de tool in staat zijn om mail op kopregels, keywords en bijlagen te screenen, zodat vertrouwelijke informatie de organisatie niet zomaar kan verlaten.

Endpoints = USB-sticks en mobiele apparatuur

Naast e-mail zijn mobiele gegevensdragers (zoals USB-sticks, laptops en smartphones) belangrijke kanalen waarlangs datalekken mogelijk zijn. Het is dus zaak om deze middelen en apparatuur afdoende te beveiligen met de juiste endpoint-beveiliging.

Daarnaast moet software altijd up-to-date zijn, zodat ook deze route wordt afgesloten. Verouderde software is kwetsbaar voor indringers. Ten slotte is het uiteraard belangrijk dat iedere medewerker zich bewust is van het belang van een juist en verantwoord IT-gebruik. Met een samenhangende aanpak en de juiste tools is het lekken van data – en alle bijbehorende schade – te voorkomen.

Ben jij op zoek naar supersnel en stabiel internet voor de zaak? Ontvang nu het nieuwe actieaanbod van KPN Zakelijk Internet.

Lees ook…
i.s.m.
Verkoop is leuk. Iedere ondernemer is dol op goede verkoopcijfers. Alleen de administratie die daarbij komt kijken: de offertes, de facturering, het…
De populariteit van VoIP blijft groeien: meer dan 90 procent van de Nederlandse bedrijven is al overgestapt op internetbellen. En dat is geen…
i.s.m.
Als ondernemer ben je altijd verbonden met je bedrijf, zelfs wanneer je geniet van een welverdiende vakantie. Steeds vaker reist je laptop of tablet…
Telefonie en internet stelt je als ondernemer in staat om toegang te krijgen tot informatie, wereldwijd te communiceren, of e-commerce te benutten….
i.s.m.
Het internet is in de ban van ChatGPT. Voor het eerst is er een aanspreekbare AI (artificiële of kunstmatige intelligentie) ontwikkeld. Voor het eerst…
Oplichters kunnen jou of een van je medewerkers bellen, mailen vanaf een willekeurige nummer of e-mailadres. Bijvoorbeeld met het nummer van jouw bank….