Op afstand met een app de thermostaat thuis instellen? De beveiliging van je huis op afstand instellen? Het zijn reeds bestaande voorbeelden van wat ook wel 'the Internet-of-Things' wordt genoemd. Maar het is een grote vergissing om te denken dat het alleen maar gaat om het aan elkaar koppelen van slimme apparaten. Het is meer dan dat: het gaat om dienstverlening, die op grote schaal onze manier van leven kan veranderen.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

De kortzichtige visie op Internet of Things is dat het ‘om slimme apparaten gaat’. Dat klopt in zoverre, dat er inderdaad hardware voor nodig is, maar waar het vooral om gaat is de vraag wat al die slimme apparaten mogelijk maken?!
En dan blijkt dat er sprake is van een veel bredere visie: denk aan oplossingen voor problemen rondom energie en milieu, criminaliteit, gezondheidszorg en onderwijs.

INTERNET OF THINGS = DIENSTVERLENING

Laten wij een concreet voorbeeld nemen: de thuiszorg. Een bedrijfssector die al jaren te kampen heeft met een tekort aan arbeidskrachten. Met behulp van the Internet of Things (kortweg IoT) zijn er voor die bedrijfssector oplossingen mogelijk, die veel knelpunten kunnen wegnemen.
Zorgverleners kunnen met behulp van een augmented reality headset beelden versturen aan de huisarts of een andere specialist. Sensoren kunnen waarschuwen wanneer er zich een afwijking voordoet in het dagelijks patroon van oudere patiënten.

En wat te denken van een blindengeleidestok met GPS of een bewaardoos voor medicijnen die de patiënt waarschuwt wanneer het tijd is om medicatie in te nemen?
Zo heeft het Amerikaanse Greatcall een app ontwikkelt voor senioren en hun kinderen, waardoor de laatsten in staat zijn om op de hoogte te blijven van het wel en wee van hun ouders.

Het zijn misschien geen revolutionaire vindingen, maar wel oplossingen die een verbetering van zowel de kwaliteit van de zorg als een verbetering van het werk van de zorgverleners betekent. En dat is wat ‘the Internet of Things’ nu juist zo interessant maakt: een verbetering van de kwaliteit van ons leven.

VERDIENMODELLEN

Het zijn ook voorbeelden van een combinatie van verschillende verdienmodellen. Nogmaals: IoT is ‘dienstverlening’ – mogelijk gemaakt door sensoren en transistors.

Die hardware levert ook weer gegevens: data. Bestaande alledaagse voorbeelden daarvan kennen wij al, zoals de voetbalschoenen waarmee gemeten kan worden hoeveel meters er worden afgelegd. Zo zijn er ook pacemakers met ingebouwde sensoren, motoren en zelfs tennis shirts die data genereren.

De sensoren moeten niet alleen gemaakt, maar ook ingebouwd worden en de erdoor gegenereerde data moeten op hun beurt weer worden geanalyseerd. Allemaal werk dat uitgevoerd moet worden, al dan niet in samenwerking met partners. Die data-analyses zijn op hun beurt weer geld waard.

NEDERLANDSE OVERHEID

In juli 2015 kondigde minister Kamp (Economische Zaken) verschillende onderzoeken aan naar de mogelijkheden om binnen en buiten bestaande wetgeving te experimenteren met de toepassing van nieuwe technologie en verdienmodellen.

Bestaande wet- en regelgeving zal niet alleen worden herzoen met het oog op ‘slimme apparaten’, maar ook om ondernemers ruimte te geven nieuwe verdienmodellen toe te passen.

OVERHEIDSSTEUN EN BEDRIJFSINVESTERINGEN IN BUITENLAND

De Franse regering ziet veel toekomst in IoT en heeft de Westfranse plaats Angers uitgekozen als speerpunt voor alle activiteiten op dat gebied. In mei 2015 is daar het Connected Objects-project van start gegaan.

Een van de in Angers gevestigde bedrijven, Actility, haalde onlangs tijdens een investeringsronde 25 miljoen dollar op. Het Nederlandse KPN is één van de investeerders.

Niet voor niets is de keuze op Angers gevallen: de stad ligt in de Loire vallei, waardoor een link gelegd kan worden met de al bestaande wijncultuur. Zo gaan oude en nieuwe cultuur samen.

Chipfabrikant Intel opende begin dit jaar een speciaal innovatie-lab in Ierland. Eerder deed Intel dat al in Duitsland. Doel van het lab is om samen te werken met lokale bedrijven bij de ontwikkeling van nieuwe technologieen voor I-o-T. In deze korte video legt een woordvoerster van Intel een en ander uit:

5 STAPPENPLAN VOOR INTERNET OF THINGS:

  1. Wees niet bang om klein te beginnen
    Het zijn vaak de simpele ideeën die het ‘m doen. Voorbeeld: een sensor die aangeeft dat  een poort ergens vergeten wordt dicht te doen – vervolgens wordt er een SMS’je verstuurd zodra dat het geval is.
  2. Gebruik de kracht van brainstorms
    Er valt veel te leren van start-up’s, maar je hoeft niet alle nieuwe vindingen aan hen over te laten. Zeker niet nu sensoren, hard- en software steeds goedkoper worden.
  3. Kijk goed waar de grootste kansen liggen
    Het feit dat sensoren bij wijze van spreken overal aan bevestigd kunnen worden, wil nog niet zeggen dat je dat ook moet doen.
  4. Houd rekening met veiligheidsrisico’s
    Geen klein ‘dingetje’, maar een echte zwakke plek in het concept. Timmer dit goed dicht.
  5. Begin alvast na te denken over de vraag hoe de IoT beheerd gaat worden.
    Wie doet het onderhoud? Wie houdt de apparatuur bij? Wie houdt de data bij?

PRAKTIJKVOORBEELDEN:

  • Een Amerikaanse automatenfabrikant kwam op het lumineuze idee om de automaten zelf gebruikersinformatie door te laten geven.
  • Iedereen dacht dat het een grap was: Amazon’s Dash (met één druk op de knop een nieuwe bestelling plaatsen van een bepaald product) is evenwel dagelijkse praktijk inde VS.

MEER INFORMATIE:

  • Op de High Tech Campus in Eindhoven vindt al een aantal jaren tijdens het voorjaar het Internet-ofThings event plaats.

LEES OOK:

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
De verschillen tussen zakelijke laptops en consumentenlaptops zitten vooral in de specifieke eisen waaraan de apparaten bij zakelijk gebruik moeten…