Sinds kort kunt u een ruzie over een domeinnaam snel, eenvoudig en goedkoop regelen. Er is daarvoor een geschillenregeling in het leven geroepen.

De SIDN (Stichting Internet Domeinregistratie Nederland) verzorgt de registratie van .nl-domeinnamen. Daarbij wordt niet gekeken of de nieuwe domeinnaamhouder inbreuk maakt op de rechten van iemand anders. Is dat toch het geval, dan kan die persoon in het uiterste geval naar de rechter stappen om de domeinnaam terug te vragen.

Arbitrage was tot voor kort de enige andere mogelijkheid en dan ook alleen voor domeinnamen sinds 2003. Nu kan er dus een beroep op de geschillenregeling worden gedaan. De nieuwe regeling geldt voor alle .nl-domeinnamen. Bovendien is de grondslag verbreed en geldt de regeling niet alleen voor intellectuele eigendomsrechten (merken en handelsnamen).

Wat kunt u ermee?
U kunt binnen veertien dagen uw eigen domeinnaam terugkrijgen. 

In welke gevallen kunt u van de nieuwe regeling gebruikmaken?

  1. Wanneer u vindt dat een bestaande .nl-domeinnaam hetzelfde is als een domeinnaam die tot uw bezit behoort, of er mee verward kan worden.
  2. Wanneer duidelijk is geworden dat de huidige domeinnaamhouder er geen recht op heeft.
  3. De domeinnaamhouder op illegale wijze aan de domeinnaam is gekomen.

Wat kost het?
Voor 1 tot 5 domeinnamen betaalt u niet meer dan € 1500,-. Voor 6 tot 10 domeinnamen betaalt u € 500 meer. Bij een groter aantal domeinnamen geldt er een speciale regeling.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…