Misschien doe je het al maanden of ga je het binnenkort weer doen: thuiswerken. Het is heerlijk om even niet meer in de file te staan of in die overvolle treincoupé, maar toch zijn er genoeg frustraties die je ook thuis kunt hebben wanneer je aan de slag wilt. Wat dacht je bijvoorbeeld van je slome internetverbinding? Gelukkig is daar wat aan te doen. Lees verder voor alle tips voor het realiseren van een betere internetsnelheid!

Inhoudsopgave

Weet jij wat je moet doen bij een cyberaanval? Download nu de gratis whitepaper ‘Gehackt’ om hackers te slim af te zijn

Check je snelheid

Dat een webpagina een keer langzaam laadt, kan natuurlijk gebeuren. Dit hoeft niet per se te liggen aan je internetsnelheid. Het kan ook te maken hebben met de website die je bezoekt, de browser die je gebruikt of de computer waarmee je dit opzoekt. Als een van deze verouderd is, kan je al snelheidsproblemen ondervinden. Probeer dus een andere website of browser uit, of gebruik een ander apparaat.

Heb je ook in andere gevallen last van een lage snelheid? Check dan wat je werkelijke snelheid is. Dit doe je door middel van een speedtest. Zoek hierbij het contract van je internet provider op en bekijk voor welke snelheid je elke maand betaalt. Komt dit getal (ongeveer) overeen met de snelheid die de speedtest laat zien? Dan zou je kunnen overwegen om je internetsnelheid een boost te geven door je pakket te upgraden. Heb je nu bijvoorbeeld 50 Mb/s en is dit niet toereikend? Kies dan voor een snelheid van 80 Mb/s of 100 Mb/s.

Tip: het zou kunnen dat deze snelheid niet mogelijk is bij jouw provider. Je kunt dan kijken of dit bij andere providers wel mogelijk is.

Verbeter je verbinding

Is je werkelijke snelheid maar een fractie van de snelheid waarvoor je betaalt? Dan zijn er een paar mogelijkheden om toch dichterbij je theoretische snelheid te komen.

Verplaats de router

Voor je je in allerlei bochten gaat wringen voor het verhuizen van je router, kun je eerst even met een laptop naast de router gaan zitten. Merk je verschil in de snelheid van het internet? Dan zou je kunnen overwegen om de router een ander plekje te geven. Zorg er in elk geval voor dat er zo min mogelijk afstand en barricades tussen je apparaten en de router zijn. Denk aan muren, deuren en plafonds. Dit kan namelijk zorgen voor storing. Ook is het het beste om je router hoog neer te zetten, in plaats van op de grond. Je kunt hem bijvoorbeeld ophangen of op een kast zetten.

Wat ook kan helpen is de antennes (als je router die heeft) anders te richten Er is niet echt een beste manier om dit te doen. Het hangt ervan af hoeveel antennes de router heeft en waar je het signaal het sterkst wilt hebben. Je kunt een beetje testen welke setting het beste werkt voor jou.

Wijzig de frequentie

Stel een andere frequentie in op je router. Er zijn 2 frequenties die gebruikt kunnen worden voor je internetgebruik: 2,4 GHz en 5 GHz. Standaard staat je router vaak ingesteld op 2,4 GHz, omdat het wifi-signaal met deze frequentie verder reikt, en je met 2,4 GHz minder last hebt van muren en deuren die het signaal kunnen verstoren. Maar zit je vaak vlakbij de router te werken? Dan heb je er meer baat bij als de frequentie op 5 GHz staat ingesteld. Deze frequentie heeft namelijk als voordeel dat het hogere snelheden toelaat, waardoor je snelheid vlakbij de router beter is.

Let op: je apparaten moeten wel 5 GHz ondersteunen!

Gebruik een UTP-kabel

Als je computer een UTP-ingang heeft, kun je ervoor kiezen om met dit apparaat bedraad gebruik te maken van internet, in plaats van draadloos via wifi. Hierdoor heb je minder snelheidsverlies.

Overstappen naar een andere verbinding

Zelfs met al deze tips zou het kunnen dat je snelheid niet hoog genoeg is voor jouw wensen. Misschien werk je vaak in de cloud of verstuur je veel grote bestanden naar klanten. Of word je gek van dat stilstaande beeld tijdens het videobellen met je collega’s. Dan is een lage internetsnelheid funest. Voor een makkelijk en snel resultaat kun je het beste bij je provider aangeven dat je een hogere snelheid wilt. Hierdoor stijgt je maandprijs natuurlijk wel.

Maar wat als je aan je max zit bij jouw provider? Het zou kunnen dat je, bijvoorbeeld met een DSL-verbinding, geen hogere snelheid kunt ontvangen dan de snelheid die je momenteel hebt. Dan kan overstappen van provider helpen. Dit is trouwens ook handig wanneer je:

   •      al langere tijd bij je provider zit en wil profiteren van andere aanbiedingen;

   •      een nieuwe router of nieuwe kabels wil, die je verbinding positief kunnen beïnvloeden;

   •      een ervaren monteur wil inschakelen die alles voor je installeert.

Het is goed om eens in de zoveel tijd even tijd vrij te maken voor het optimaliseren van je internetverbinding. Zeker wanneer je er met je werk zo afhankelijk van bent.

MKB steeds vaker slachtoffer van cybercrime. Download onze nieuwste whitepaper ‘Gehackt’ en ontdek wat te doen bij een cyberaanval.

Lees ook…
Telefonie en internet stelt je als ondernemer in staat om toegang te krijgen tot informatie, wereldwijd te communiceren, of e-commerce te benutten….
i.s.m.
Glasvezel biedt veel voordelen, juist ook voor kleine bedrijven en start-ups. We zetten de belangrijkste pluspunten voor je op een…
i.s.m.
Het internet is in de ban van ChatGPT. Voor het eerst is er een aanspreekbare AI (artificiële of kunstmatige intelligentie) ontwikkeld. Voor het eerst…
i.s.m.
Als ondernemer ben je altijd verbonden met je bedrijf, zelfs wanneer je geniet van een welverdiende vakantie. Steeds vaker reist je laptop of tablet…
Steeds meer bedrijven maken gebruik van cloud computing. Werken in de cloud heeft voor jou als ondernemer bepaalde voordelen. Hier leggen we uit wat…
i.s.m.
Met een zakelijk unlimited abonnement voor je mobiel, kun je net zoveel bellen, sms’en of data verbruiken als je maar wilt. We zetten de…