Vrijwel iedereen gebruikt de app om te communiceren, maar doet dat lang niet optimaal. Whatsapp bevat namelijk diverse instellingen, die je de mogelijkheid bieden de app veel meer te personaliseren. Wat dacht je van een instelling die je data-verbruik aanzienlijk vermindert of het maken van snelkoppelingen voor bepaalde personen? We hebben er tien voor je bij elkaar gezet.

1. Privacy
Whatsapp is inmiddels zo populair, dat mensen de neiging hebben om je toe te voegen aan elke groep waar zij deel van uit maken. ‘Hoe leuk is dat?’
Nou niet dus, als je plotseling gedeeld wordt in berichten waar je part noch deel aan wilt hebben.

Er is een manier om dat te voorkomen: ga naar Instellingen —-> Account —-> Privacy en pas daar de opties voor je online status en profielfoto aan. Je kunt aangeven of iedereen, niemand of alleen je contacten mogen weten wie je echt bent.

2. Leesbevestigingen uitzetten
We snappen hoe het kan gaan. Je bent hard aan het sporten (of iets anders), je telefoon trilt en je kijkt even snel naar het scherm. Je hebt geen tijd om meteen te reageren, maar je wilt ook niet dat de verzender door heeft dat je het bericht hebt gelezen. Straks denkt die persoon nog dat je hem of haar negeert.

Goed nieuws: er is een manier om die blauwe vinkjes uit te zetten! Onlangs begreep WhatsApp dat de blauwe leesbewijzen niet zo handig zijn. Sindsdien is het mogelijk om ze weer uit te zetten. Ga naar Instellingen, selecteer je privacy pagina en zet de   leesbewijzen uit.

3. Check de status van een bericht
Voor Android: ga naar een WhatsApp-chat, houd een bericht ingedrukt. Op de menu-balk verschijnt een info-icoon. Wanneer je daarop klikt, kan je niet alleen zien wanneer een bericht is verzonden of ontvangen, maar ook wanneer het is gelezen!
Op de iPhone veeg je het bericht naar links om de benodigde informatie te zien.

4. Even pauze
Je wilt je ook wel eens concentreren of ongestoord ergens aan door werken. Zet dan die almaar doorgaande gesprekken even op ‘pauze’.
Tap op het groepsgesprek waar je last van hebt, druk op de naam bovenin het scherm en geef aan hoe lang deze chat stil moet zijn (‘Dempen‘). Kies tussen 8 uur, een week of zelfs een jaar ‘dempen’.  

5. Snelkoppelingen voor bepaalde personen
Exclusief voor Android: Houd de chatnaam  van de bewuste persoon ingedrukt en er verschijnt een tab. Druk op ‘Snelkoppeling maken voor chat‘ en de chat wordt op het beginscherm van de telefoon gezet.

6. Select gezelschap
Het is een kwestie van smaak en vaak ook een kwestie van timing: van sommige conversaties ben je nou eenmaal wel/niet gediend.

Ga naar de overzichtspagina van al je chats, tap op de bewuste naam —-> klik op ‘Contact weergeven‘ en tik bij Meldingen op ‘Aangepaste meldingen‘. Vervolgens kun je de instellingen aanpassen, zoals het meldingsgeluid. Koppel een specifiek geluid aan een bepaald persoon, zodat je berichten van hem/haar onmiddellijk herkent.

7. Belangrijke conversaties? Maak een back-up
iPhone-gebruikers kunnen automatisch een iCloud-backup maken: eens per dag, per week of per maand. Je kunt ook een backup maken van geselecteerde chats of zelfs de chatgeschiedenis naar jezelf mailen.
Android-bezitters kunnen in de instellingen een chat backup voor in Google Drive maken. Die kun je makkelijk terugzetten als je ooit een nieuwe telefoon neemt.

8. Voeg datums en tijdstippen meteen aan je agenda toe
Het zal je vast wel eens opgevallen zijn: sommige tijdsbepalingen in chats hebben ineens een blauwe streep. Klik op het tijdstip of de datum en je kunt de afspraak aan je agenda toevoegen.

9. Voorkom dat anderen je berichten lezen
Hoe vaak overkomt het je dat je je mobiel in de haast ergens even op tafel laat liggen, terwijl je even naar de espressomachine loopt of om wat voor reden dan ook. Tijdens je afwezigheid verschijnt er een bericht, dat anderen gemakkelijk kunnen lezen. Wil je dat voorkomen? Ga naar de instellingen voor notificaties en schakel de preview uit. Hierdoor krijg je alleen te zien dat je van iemand een bericht hebt ontvangen, maar staat de inhoud van het bericht niet op het berichtenscherm. Je moet WhatsApp openen om de chat te lezen.

10. Datagebruik besparen door media op te slaan
Gebruik je je smartphone met een beperkte databundel, dan wil je niet dat elke Mb meetelt bij de ontvangst van foto’s en/of video’s. Je kunt dat voorkomen door ze alleen automatisch te laten downloaden als je een veilige Wi-Fi verbinding hebt. Ben je bang dat al die foto’s en video’s een te groot beslag op het geheugen van je toestel leggen, dan kan je ook nog instellen dat ze niet standaard worden opgeslagen.

Ga naar Instellingen, open Chats en oproepen en kies voor ‘Media automatisch downloaden’. Hier kun je aangeven wanneer media gedownload mag worden. Zo kun je op Wi-Fi tappen als je alleen thuis of op het werk plaatjes wil zien.

Auteur: De Zaak/FS

 

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven.
Lees hier ons Privacy statement

Lees ook…