Online tekstverwerken, spreadsheets, presentaties en tekenen: u kunt het allemaal met Google Apps of Microsoft Office 365. Gratis alternatieven zijn er ook.

Al weer sinds 2007 biedt Google met het Enterprise-pakket voor online gebruik een uitermate complete office suite tegen een redelijke prijs. Het antwoord van Microsoft heeft twee jaar op zich laten wachten, maar sinds het voorjaar van 2011 vormt Office 365 een serieuze concurrent. Voor een paar euro per maand kunt u er volop gebruik van maken. Wilt u helemaal niets betalen voor een kantoorpakket, dan is die keuze sinds kort ook groter.

Standaardprogramma’s
Zowel Google Apps als Microsoft Office 365 leveren u online 25 Gigabyte (Gb) opslagruimte voor uw e-mail berichten. Daarnaast krijgt u in beide pakketten de beschikking over tools, waarmee u documenten, spreadsheets, tekeningen en presentaties kunt maken.

Behalve deze ‘standaardprogramma’s’, hebben Google Apps en Office 365 elk zo hun eigen unieke functionaliteiten. Zo kunt u met Google Apps niet alleen allerlei soorten documenten delen, maar ook video’s.

Gebruikersgemak en prijs
Misschien lijken veel van de functionaliteiten op elkaar, qua gebruiksgemak bent u zelf de beste beoordelaar. Sommige mensen werken nou eenmaal plezieriger in een  Microsoft Office-omgeving, omdat zij dat zo gewend zijn. Anderen zijn meer gesteld op Google Apps, al was het alleen om de makkelijke integratie met andere Google programma’s die klanten toch al gebruikten (Gmail, Picasa).

Service en handleiding
Wanneer u een abonnement op Google Apps neemt, krijgt u ook 24 uur per dag/7 dagen per week ondersteuning (per telefoon en e-mail). Office 365 biedt die ondersteuning niet voor kleine bedrijven, wel voor (middel)grote bedrijven.

Mocht u niet vertrouwd zijn met (een van) de kantoorpakketten, dan bieden zij beiden wel in een of andere vorm een handleiding, cursussen en in sommige gevallen zelfs video’s.

Voor diegenen die liever alles rustig van print lezen, biedt Microsoft een handige PDF waarin u stap voor stap wordt uitgelegd hoe u ermee aan de slag gaat en wat u ermee kunt.

Prijs
Qua prijs ontlopen de twee professionele office suites elkaar nauwelijks, als wij het tenminste over de versies voor zzp’ers en kleine bedrijven hebben.

Houdt u wel van een experiment en/of wilt u liever niet betalen voor de online software, dan kunt u ook kiezen voor open source-software. Zowel Open Office, als het dit jaar gelanceerde Libre Office, bieden ongeveer dezelfde standaardprogramma’s (tekstverwerker, spreadsheet, presentatie, tekenen en een database).

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…