Is het nou wel zo verstandig om iedereen te verplichten op dezelfde tijd te beginnen en te stoppen? Niet echt, zo blijkt uit onderzoek. Aanpassen is beter.

Je hebt ochtend- en avondmensen
Waar let u meer op: de werkzaamheden of de biologische klok? Volgens Domien Beersma, hoogleraar chronobiologie aan de Universiteit van Groningen, kunt u zich het beste meer op de laatste richten. Onze biologische klok regelt namelijk ons dagritme en bepaalt of wij ochtend- of avondmens zijn. 

Als werkgever of zelfstandige is het verstandig om daar rekening mee te houden, en dan vooral als u of een medewerker avondmensen zijn. Want die zijn, als ze vroeg moeten beginnen, minder productief. Er gaan volgens Beersma soms uren voorbij voor ze een beetje gaan functioneren. 

Later beginnen, langer doorgaan
Vooral de maandagmorgen blijkt moeilijk te zijn, omdat avondmensen in het weekend laat naar bed gaan, en zich op de eerste werkdag weer moeten aanpassen. Streven naar regelmaat heeft geen nut: dat gaan ze niet doen.

De oplossing is volgens Beersma om de tijden aan te passen. Later beginnen en langer doorgaan. Bang zijn dat de werktijden steeds verder verschuiven richting avond hoef niet: “Als iemand zijn ritme heeft gevonden, zal hij zich daardoor laten leiden.”


Bron: nieuwsbrief AchmeaVitale

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…