Wanneer u Word opstart, verschijnt naar het lijkt een leeg scherm. In werkelijkheid is het geen leeg scherm, maar het standaard sjabloon van Word. Hoe kun je dit sjabloon het beste gebruiken en eventueel aanpassen naar eigen wensen?

Deze tip is van toepassing op:

  • Microsoft Word 2010 

Normal.dotm

Het lege scherm van Word is geen leeg scherm. Het beginscherm van Word heeft immers een witte achtergrond, een bepaald lettertype en de pagina marges zijn ook al ingesteld. Dat haalt Word uit het sjabloon Normal.dotm

 

Niet aanpassen

In principe wordt de Normal.dot niet aangepast door de gebruiker. De reden hiervoor is dat wanneer Word onverhoopt een keer vastloopt en opnieuw wordt opgestart, Word zelf een nieuwe Normal.dotm maakt en bent u de gemaakte aanpassingen kwijt.

 

Kopiëren van Normal.dotm

Grotere bedrijven maken wel eens gebruik van een programma dat bij het opstarten de Normal.dotm automatisch kopieert vanuit een ander standaard sjabloon. Bij een klein(er) bedrijf is het raadzaam om ergens een kopie op te slaan, zodat alle basisinstellingen voor alle gebruikers te herstellen zijn.

 

Normal.dotm per gebruiker

Per gebruiker wordt een Normal.dot bestand gebruikt. Dat is een tweede reden om geen algemene aanpassingen aan te brengen in de Normal.dotm bestand. Elke gebruiker van Word krijgt een eigen sjablonenmap.
In deze map, met de zogenaamde >> Gebruikerssjablonen zoekt Word bij het opstarten naar het bestand >> Normal.dotm 

 

Wanneer dit bestand niet aanwezig is, zal Word dit bestand aanmaken. 

 

Foutmeldingen van Word

LET OP: de gebruikerssjablonen map moet voor iedere gebruiker uniek zijn. Anders loopt u het risico dat Word meldingen geeft als:

  • Kan gegevens niet opslaan, want Normal.dot is al in gebruik

Werkinstructie met schermafdrukken bij Easy Learning

Op de website van Easy Learning is deze Microsoft Office tip uitgewerkt met duidelijke schermafdrukken. Bekijk deze Office tip op >> Word tip: lege scherm instellen

 

Over de auteur
Easy Learning levert via de website gratis computertips voorzien van handige schermafdrukken, voorbeeldbestanden en filmpjes. Easy Learning is leverancier van Online trainingen. Met Microsoft Office E-learning cursussen studeer je in je eigen tempo en tijd.

 

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…