Maakt u in Word regelmatig opsommingen in kolommen met lastige tabstops en -sprongen, bijvoorbeeld in notulen of to do-lijstjes? Een tabel biedt u meer mogelijkheden.

Als u een kolomsgewijze opsomming wilt maken, moet sommige tekst in een kolom meer dan één regel beslaan, terwijl andere tekst maar één regel heeft. En dat is met tabstops en via parallelle kolommen best een lastige klus.
Een tabel is in zo’n geval handiger (waarvan eventueel de randen niet zichtbaar zijn).

Werkwijze

  • Maak in een nieuw document een tabel:
    selecteer bij het  menu Invoegen >> Tabel (of de knop op de werkbalk of in Word 2007 in het Lint) een tabel van drie kolommen en enkele rijen.
  • Versleep de kolomgrenzen (in de liniaal of in de tabel zelf) zodanig dat de rechter en de linker kolom een centimeter of twee breed worden.
  • Vul in de cellen van de tabel kolomkoppen en tekst in, bijvoorbeeld zoals onderaan in de bijgaande figuur.

Mocht u al tekst met tabstops hebben ingetypt (zoals boven in de figuur hieronder), dan kunt u die als volgt selecteren en omzetten:

  • Selecteer het menu Tabel. Klik op Converteren >> Tekst naar tabel (of in Word 2007 tab Invoegen >> groep Tabellen >> optie Tekst naar tabel converteren).

In de figuur ziet u de bestaande tekst met de tabsprongen zichtbaar gemaakt (knop [¶] op de werkbalk), en daaronder de tabel die na conversie is ontstaan. Het aantal tabs in de regel bepaalt het aantal kolommen van de tabel.

In lijsten zoals notulen moet de tekst van de verschillende items in parallelle kolommen blijven staan. Omdat in een tabel de hoogte van de hele rij wordt vergroot zodra in één van de kolommen de tekst langer dan één regel wordt, is deze werkwijze verreweg het handigst.

Lijnen
Als u de kaderlijnen van de tabel (die ook worden afgedrukt) niet wilt zien of afdrukken, kunt u de randen van de cellen altijd achteraf aan of uit zetten: via de Randenopties (knop Kader) of via de werkbalk Tabellen en randen (in Word 2007 via de Lint-categorie Hulpmiddelen voor tabellen >> tab Ontwerpen >> groep Stijlen voor tabellen).

U kunt ook in het werkvenster de tabelrasterlijnen (die wel zichtbaar zijn, maar niet worden geprint) uitzetten:

  • Klik in menu Tabel >> op Rasterlijnen weergeven/verbergen (in Word 2007 via de Lint-categorie Hulpmiddelen voor tabellen >> tab Indeling >> groep Tabel).
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Pensioen opbouw

Benut jij je vrije jaarruimte maximaal? En hoeveel pensioen moet je eigenlijk opzij zetten? Vraag nu gratis een pensioenberekening, inclusief alle belastingvoordelen, en stel direct al je overige vragen aan onze pensioenexpert.

Lees ook…