Of het nu om Wordbestanden, muziek of video's gaat, u kunt willekeurig elke verzameling bestanden in een muisklik tevoorschijn toveren in Windows 7. Handig wanneer u verschillende bestanden verspreid over diverse mappen heeft staan, maar ze toch binnen handbereik wilt hebben.

Dit is het tweede en laatste deel over het werken met bibliotheken in Windows 7. Om het eerste deel te lezen, klikt u hier »

In de menubalk van het hoofdvenster van de bibliotheken bevatten de menu-items functies als Verwijderen, Naam wijzigen of Locatie uit bibliotheek verwijderen. Die spreken nogal voor zich. Een bibliotheeklink verwijderen heeft (natuurlijk) niet tot gevolg dat het item waarnaar de link verwijst, ook van uw harde schijf wordt verwijderd.

N.B. Een bijzondere optie is ‘Niet in navigatievenster weergeven’. Waarom je dat zou willen, is niet zo duidelijk, maar het kan. Zo’n bibliotheek staat dan nog wel in het hoofdvenster van de bibliotheken (bijvoorbeeld nadat u de Verkenner heeft gestart). Eenmaal verborgen, kunt u een bibliotheek via het snelmenu (rechter muisknop) ook weer laten tonen (zie figuur).

 

Merk in de figuur op dat er twee (eigen) bibliotheken staan (Relaties en nog een, onzichtbaar door het opengeklapte menu), die niet in de lijst in het linker paneel staan. O ja: en bovenin staat ook nog een mogelijkheid om een nieuwe bibliotheek te openen.
Bekijk trouwens ook even de gegroepeerde weergave van de mappen en bestanden in het hoofdpaneel van het venster als u in het navigatiedeelvenster een bibliotheek heeft geselecteerd.

Type bibliotheek
Standaard zijn er al vier bibliotheken aanwezig in het navigatiepaneel, namelijk Afbeeldingen, Documenten, Muziek en Video’s (zie bovenstaande figuur). Ook daaraan kunt u uw eigen locaties of mappen toevoegen. De standaardbibliotheken zijn om twee redenen bijzonder:

  1. Ze zijn vooraf ingesteld om items op te nemen van een bepaald type zoals documenten of bepaalde multimedia (is trouwens aanpasbaar, ook voor uw eigen bibliotheken). Bijvoorbeeld: elk muziekbestand op uw computer kunt u in principe dus terug vinden in de bibliotheek Muziek)
  2. Ze zijn standaard gekoppeld aan de submappen in uw gebruikersmap Documenten zoals Mijn video’s, Mijn afbeeldingen, en dergelijke. Als u dat niet wilt, zult u de standaardlocatie moeten aanpassen (via de >> Eigenschappen in het snelmenu van de items).

Bibliotheken in taakbalk
Overtuigd van het nut van bibliotheken? Werk er dan nog sneller mee door ze (individueel of allemaal) op te nemen in de Taakbalk. Dat doet u als volgt:

  • Klik met de rechter muisknop op de >> Taakbalk en kies >> Werkbalken >> Nieuwe werkbalk… (ontgrendelen niet nodig).
  • Kies (een van de) bibliotheken. Standaard wordt de nieuwe werkbalk aan de rechterkant van de Taakbalk toegevoegd, links van het systeemvak. Behalve de naam van de map als titel van de werkbalk ziet u ook een pijlknopje om bij de ‘inhoud’ te komen.

In onderstaande figuur is op die manier de map Bibliotheken toegevoegd, en die is na ontgrendeling van de Taakbalk (rechter muisknop) onder de taakpictogrammen geplaatst. Als de vergrendeling uitgeschakeld is, kunt u ook bepaalde vormgeving voor de werkbalk(en) regelen, zoals het weergeven van de teksten bij de pictogrammen of de titel, of de grootte instellen van de pictogrammen (via snelmenuoptie >> Beeld). Fraai toch?

Bibliotheken in uw taakbalk

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Zakelijke rekening

Tijd voor een (nieuwe) zakelijke rekening in 2022? Het bankpakket Knab Zakelijk is de voordeligste keuze voor zzp’ers en kleine ondernemers. Alles voor een vaste prijs per maand en jaarlijks 1.000 gratis transacties.

Lees ook…