Het kan altijd een keer gebeuren. De harde schijf op uw pc of laptop crasht. In een klap uw complete boekhouding of andere essentiële bedrijfsinformatie verloren. En uit "veiligheidsoverwegingen" stond de informatie natuurlijk alleen op úw computer…

Harde schijven en de gegevens die erop staan, kunnen door allerlei oorzaken beschadigd raken en verloren gaan. Een computervirus, stroomonderbrekingen, kortsluiting, brand, oude back-up gegevens gebruiken. Als uw harde schijf ermee ophoudt, is het van groot belang dat het probleem niet nóg groter wordt. Anders wordt reparatie van de schijf en het terughalen van data een stuk moeilijker.

Vijf tips om de schade binnen de perken te houden:

– Als uw computer het nog doet en u data heeft verloren door te wissen of door een besmetting met een virus, installeer dan geen enkel nieuw programma en schrijf geen enkel gegeven meer op de harde schijf.

– Als uw harde schijf een klikkend geluid maakt, zet uw computer dan onmiddellijk uit.

– Sla of klop nooit met een schroevendraaier op de harde schijf.

– Laat de harde schijf nooit vallen, heet worden of bevriezen (leg hem niet in de vriezer). Een harde schijf bevat zeer gevoelige elektronische en magnetische onderdelen.

– Probeer nooit om een harde schijf open te maken. Harde schijven mogen alleen worden geopend in speciaal daarvoor ingerichte ruimtes (zogenoemde cleanrooms).

Met dank aan Kees Jan Meerman van Stellar Data Recovery 

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…