Windows 8 is inmiddels in de definitieve versie te koop. De Zaak zocht voor u uit hoe dit  besturingssysteem van Microsoft werkt. Belangrijkste nieuws: u heeft geen nieuwe pc nodig. Maar let op: vanaf 1 februari 2013 betaalt u een aanmerkelijk hogere prijs!

Tegels
Het eerste wat bij Windows 8 opvalt bij het startscherm zijn de tegels (in de ontwikkelingsfase nog  Metro-omgeving genoemd). Elke tegel vertegenwoordigt een applicatie, dan wel informatie. Dat kan een statische app zijn (zoals het bekende tekstverwerkingsprogramma Word), maar ook dynamische informatie, zoals aandelenkoersen, uw e-mail of het weerbericht. Nieuwe berichten verschijnen meteen op de tegel.

U kunt net zoveel tegels toevoegen als u zelf wilt en er zelf een titel aan geven. Omdat u kunt in- en uitzoomen, hoeft u niet bang te zijn dat uw scherm op een gegeven ogenblik vol staat met tegels.
Uit het voorgaande zal duidelijk zijn dat Windows 8 vooral geschikt is voor tablets en touchscreen-PC’s!

Apps
Volgens Microsoft zijn er al 1500 apps beschikbaar in de Windows Store en komen er dagelijks meer bij. Elke app kan desgewenst een eigen tegel krijgen. Om de achterliggende app te openen, klikt u op een tegel of raakt u het scherm aan. Twitter-gebruikers kunnen gerust zijn: ook Twitter maakt binnenkort een speciale app voor Windows 8.

Windows 8 - Metro

Standaardopties
Aan de zijkanten van het scherm hebt u toegang tot zogenoemde Charms. Met de onderdelen van Charms krijgt u toegang tot standaardopties. Denk hierbij aan de zoekfunctie en de systeeminstellingen.

Kunt u geen afscheid nemen van het traditionele bureaublad? Dat zal ook nog steeds in Windows 8 aanwezig zijn.

Meereizende instellingen
De kans is groot dat u meerdere apparaten gebruikt of gaat gebruiken, zoals een laptop en een tablet. In Windows 8 is het mogelijk om uw persoonlijke instellingen met u te laten meereizen van apparaat naar apparaat.

Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor het Microsoft-account. Dit persoonlijke account gebruikt u om zich aan te melden bij Windows 8, waarna uw persoonlijke instellingen worden gesynchroniseerd.

Gebruikt u dit account vervolgens weer op een ander apparaat (bijvoorbeeld een Windows 8-tablet), dan wordt uw eigen werkomgeving geladen. Dit betekent dat u op elk apparaat beschikt over dezelfde apps, bestanden en gebruikersinstellingen; dat geldt ook voor uw accounts bij social media als LinkedIn.

Geen nieuwe computer nodig voor Windows 8
Waar in het verleden vaak een zwaardere computer nodig was om een nieuwe Windows-versie te installeren, hebben de makers bij Windows 8 voor een soepeler aanpak gekozen. Voor het gebruik van  Windows 8 kunt u gebruik maken van dezelfde hardware als Windows 7.
 
De systeemvereisten voor Windows 8 verschillen niet veel van die voor Windows 7:
 • een processor van 1 (GHz) of sneller,
 • 2 Gigabyte aan geheugen (bij voorkeur 4 Gb of meer),
 • 20 Gb aan schijfruimte (50 Gb aan te raden)
 • en een grafische kaart (minimaal DirectX 9).

Anti-veroudering
U kent het ongetwijfeld: uw ooit zo vlotte computer wordt na verloop van tijd steeds trager, totdat u besluit om het besturingssysteem en de programma’s opnieuw te installeren en met een schone lei te beginnen.

In Windows 8 vinden we de nieuwe functie Push Button Reset. Hiermee kunt u Windows 8 met enkele klikken opnieuw installeren. U heeft hierbij twee keuzen: alle persoonlijke gegevens verwijderen en Windows 8 opnieuw installeren, of Windows 8 opnieuw installeren en vervolgens al uw gegevens terugzetten. In dat laatste geval worden ook eerder geïnstalleerde apps teruggezet.

Prijzen Windows 8

Windows 8 komt beschikbaar in vier versies: een voor thuisgebruik, een Pro-versie voor zakelijk gebruik, een Enterprise-versie voor grote bedrijven en Windows RT (dat alleen geschikt is voor laptops en tablets).

 • Windows 8 Pro kunt u tot en met 31 januari 2013 downloaden voor € 29,99. Daarna betaalt u er online € 119,99 voor.
 • Wilt u Windows 8 Pro per se op een schijf hebben, dan betaalt u tot en met 31 januari 2013 € 59,95. Na die datum kost de Pro-versie € 279,99.
 • Computergebruikers die na 2 juni een Windows 7-pc hebben aangeschaft, kunnen hun systeem voor € 14,99 upgraden naar Windows 8. Let op: pc’s met Windows 7 Starter Edition komen niet in aanmerking voor het Windows Upgrade Offer..

Ondersteuning oudere Windows-versies
Het is wellicht nuttig om even te noteren tot wanneer Microsoft bestaande versies van Windows technisch ondersteunt.

 • Windows XP SP3: 8 april 2014
 • Windows Vista SP2: 11 april 2017
 • Windows 7 SP1: 14 Januari  2020
 • Windows 8: 10 Januari 2023

 

Tip! Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…