Vergelijk gecertificeerde incassobureaus

Ontvang gratis tot 4 vrijblijvende offertes & vergelijk.

Incassobureau of deurwaarder

 2 juli 2020 in INCASSOBUREAU INSCHAKELEN

Het is begrijpelijk dat niet iedere ondernemer staat te trappelen om incassomaatregelen te nemen. Je twijfelt over of een deurwaarder of een incassobureau je nu wel zo goed kan helpen en wat je er van kan verwachten.

Incassobureau inschakelen om je openstaande facturen te innen?

Een goede relatie met je klant is ook erg belangrijk. Als je toch over wil gaan tot incassomaatregelen is het verstandig om daar niet te lang mee te wachten. Dit in verband met het wettelijke verjaringstermijn. Dan is er nog de keus tussen een incassobureau en een deurwaarder.

Wat is een incassobureau?

Wat is een incassobureau? Een nadeel van een incassobureau is dat ze nou eenmaal niet zoveel mogen als een deurwaarder. Het kan namelijk zo zijn dat jouw opdracht niet te voldoen is middels het minnelijke traject, wat inhoudt dat er aanmaningen en telefoontjes worden gedaan. Een groot voordeel van een incassobureau is wel dat er in veel gevallen het ‘incassobureau no cure no pay’ beleid gehanteerd wordt. Je hebt dus geen kosten incassobureau tenzij er voldoende verhaalsmogelijkheden zijn. Dit scheelt je een hoop geld als de schuldenaar besluit om er tussenuit te knijpen.

Wat is een deurwaarder?

Een gerechtsdeurwaarder mag meer dan een incassobureau waardoor de kans op succes groter is. Een deurwaarder mag bijvoorbeeld iemand oproepen om voor de rechter te komen. Daarnaast mag de deurwaarder de inboedel in beslag nemen. Dit heet boedelbeslag en houdt in dat dat deurwaarder waardevolle spullen zoals een auto mee mag nemen. Mocht de schuldenaar dan niet betalen wordt dit verkocht om de schulden af te kunnen lossen. Daarnaast mag de deurwaarder ook beslag leggen op het loon of de uitkering.

Incassobureau of deurwaarder?

Als je een vordering door wilt voeren kan je dus kiezen tussen een incassobureau en een deurwaarder. Het grote verschil is dat een incassobureau geen beslag mag leggen op inboedel of loon. Daarnaast kunnen zij de schuldenaar niet dagvaarden. Voor drastische maatregelen zit je dus bij een deurwaarder beter. Vaak zorgt een incassobureau inschakelen er voor dat zij een gecombineerde dienst aan kunnen bieden. Ze werken dus nauw samen met een gerechtsdeurwaarder waardoor je ook bij het incassobureau goed geholpen kan worden, mocht het incassobureau zelf niet genoeg zijn.

Incassobureau inschakelen om je openstaande facturen te innen?

Het verschil tussen een gerechtsdeurwaarder en een incassobureau

Wanneer iemand niet aan betalingen voldoet kan diegene erop rekenen dat er binnen niet al te lange tijd een incassobureau of deurwaarder op de stoep staat. Voor de schuldenaar komt dit vaak op hetzelfde neer: Problemen als je niet betaalt.

Een incassobureau en het minnelijk traject

Een incassobureau mag openstaande betalingen vorderen door middel van een zogenaamd minnelijk traject. De schuldenaar krijgt van het incassobureau aanmaningen opgestuurd. Het incassobureau kan verder ook telefonisch contact opnemen met de debiteur. Wat veel mensen denken is dat een incassobureau als snel bij je op de stoep staat om waardevolle spullen mee te nemen zodat je overgaat tot betaling. Dit is echter niet waar, een incassobureau verstuurt eigenlijk alleen aanmaningen. Vandaar dat een incassobureau niet onder tuchtrechtelijk of financieel toezicht staat en door iedereen te beginnen is.

Een gerechtsdeurwaarder mag meer

Deurwaarder inschakelen? Een gerechtsdeurwaarder mag meer, dit houdt in dat het de gerechtsdeurwaarder is die bij je op de stoep staat op je spullen in beslag te nemen. Dat wil zeggen, zij hebben de bevoegdheid om beslag te leggen op je inboedel én inkomen. Het in beslag nemen van je inboedel wordt boedelbeslag genoemd en zal worden gebruikt om de schuldenaar over te laten gaan tot betaling. Mocht dit niet het geval zijn is het mogelijk dat de gerechtsdeurwaarder de waardevolle spullen van de schuldenaar in de openbare verkoop gaat verkopen. De opbrengst van bijvoorbeeld de auto en televisie worden vervolgens van de schulden afgehaald waardoor de schuld als het ware voor een deel wordt afgelost. Als de schuldenaar te maken krijgt met een loonbeslag houdt dit in dat er eenmalig of meerdere malen een bedrag wordt ingehouden van zijn of haar inkomsten. Een werkgever of uitkeringsinstantie kan dit niet tegenhouden.

Het uitbrengen van een dagvaarding

Een dagvaarding is iets wat een schuldenaar liever niet ontvangt. Dit betekent namelijk dat de schuldenaar voor de rechter zal moeten komen. Alleen een gerechtsdeurwaarder is bevoegd om een dagvaarding uit te reiken en een incassobureau zal in dit geval dus zijn hulp moeten inroepen om een dagvaarding uit te reiken. Als dit gebeurt ontvangt de schuldenaar de datum en het tijdstip van de rechtszaak. Dit wordt eerst persoonlijk geprobeerd, maar als de schuldenaar, bewust dan wel onbewust, niet thuis geeft zal deze dagvaarding via de post verstuurd. Soms proberen schuldenaren hier nog wel eens onderuit te komen door te doen alsof ze de dagvaarding niet hebben ontvangen maar dit gaat niet op. De deurwaarder zal namelijk onder ambtseed moeten verklaren dat de dagvaarding is achtergelaten. Meestal blijkt dat de rechter hier veel waarde aan hecht.

Vind de beste incassobureaus uit je buurt

Ontvang gratis tot 4 vrijblijvende offertes & vergelijk.

Je wensen

Je gegevens

Ontvang offertes

Binnen 24 uur reactie

76% ontvangt binnen 2 weken zijn geld

Zorg voor het behoud van de relatie

De incasso kosten zijn voor de klant

Erkende en ervaren incassobureaus

"Dachten goed mee. Wilde de relatie met mijn opdrachtgever niet op het spel zetten."

Lianne, Lifestyle coach

We gaan zorgvuldig met de gegevens om.

Privacy statement

100% vrijblijvend | Al 3274 x aangevraagd

LEES OOK...

FINANCIERING

FINANCIERING

FINANCIERING

FINANCIERING

INCASSOBUREACU 

NO CURE NO PAY