Vergelijk gecertificeerde incassobureaus

Ontvang gratis tot 4 vrijblijvende offertes & vergelijk.

Wat is een incassobureau?

2 juli 2020 in INCASSOBUREAU INSCHAKELEN

Niet elk incassobureau is hetzelfde en daarom is het uit handen geven van een betalingsopdracht niet altijd even simpel.

Incassobureau inschakelen om je openstaande facturen te innen?

Wat zijn de verschillen tussen incassokantoren?

Niet elk incassobureau is hetzelfde en daarom is het uit handen geven van een betalingsopdracht niet altijd even simpel. Het ene incassobureau heeft een specialisatie die misschien niet goed bij jouw betalingsopdracht past en zal je daarom misschien af wijzen als klant. Een ander bureau wat misschien twee deuren verder zit zal jouw opdracht juist met plezier aannemen. Dit komt omdat elk kantoor zijn eigen specialisaties heeft en je daarom niet met elke opdracht zomaar bij elk incassokantoor terecht kunt.

De verschillende fasen in een incassoproces

Wanbetalers, consumenten of bedrijven die gebruik maken van diensten of producten zonder dat zij hiervoor betalen. Dit kan komen door verschillende redenen. Soms maakt men gebruik van jouw diensten en kiest er dan voor om niet te betalen. Ook kan het zijn dat een debiteur de dienst of het product niet kan betalen. Vaak is het een kwestie van laksheid en is het versturen van een herinnering voldoende.


Pas op voor te veel openstaande facturen. Tenzij je een forse winstmarge hebt, zal tegenover elke openstaande factuur een bedrag aan betaalde facturen moeten staan. Lukt dit niet? Dan kan dit leiden tot liquiditeitsproblemen of zelfs faillissement van je bedrijf. Helaas verdwijnen onbetaalde facturen niet vanzelf. Dus als er geen zicht is op een betaling, kan een incassobureau inschakelen verstandig zijn. Liever een deurwaarder inschakelen? Lees over de verschillende opties van een deurwaarder inschakelen

Nationale en internationale incassobureaus

Naast de verschillende specialisaties van een incassobureau, jouw wensen op het gebied van de fasen in een incassoproces loont het ook om na te denken over of je graag in zee gaat met een incassobureau dat zich enkel binnen uw eigen land inzet, of liever werkt met een incassobureau dat zich internationaal inzet. Dit laatste kan een groot voordeel zijn als je vorderingen heeft in de bedrijfssector omdat er dan ook vorderingen mogelijk zijn bij filialen van de schuldenaar in het buitenland. Het ligt dus aan je soort vorderingen of dit zijn vruchten zal afwerpen.

Bespaar tijd en kosten

Het uit handen geven van een betalingsopdracht is dus niet iets wat zo eventjes gedaan kan worden. Om het overzicht te kunnen houden is het eenvoudig om een offerte aanvraag te doen via De Zaak. Door hier jouw wensen door te geven krijg je binnen 24 uur tot 4 offertes van incassobureaus die aansluiten bij jouw wensen en jouw soort vorderingen.

Incassobureau inschakelen om je openstaande facturen te innen?

Wat is je recht bij incasso?

Als je degene bent die het incassobureau wilt huren moet je zorgen voor een goede onderbouwing van de vordering. Ook moet de schuldenaar op de hoogte worden gesteld van het feit dat er een incassobureau wordt ingeschakeld en dat dit kosten met zich meebrengt.


Als er een incassobureau op je wordt afgestuurd moet je incassokosten van ongeveer 15% over de hoofdsom betalen. Het kan zijn dat incassokosten hoger zijn dan de hoofdsom. Hiermee staat het incassobureau in zijn recht.


Als je vermoedt dat er te hoge incassokosten worden berekent kan je in bezwaar gaan bij het incassobureau. Aan te raden is om het in ieder geval aan te kaarten!

Hoe werkt een incassobureau?

Incassobureau inschakelen (zzp): een incassobureau schakel je in als je een klant hebt die niet wil betalen. Maar wat doet een incassobureau dan precies waardoor de klant wel zou gaan betalen? Het incassobureau maakt een aanmaning op die dat wordt verstuurd namens de schuldeiser. In de eerste aanmaning staat dat je op korte termijn moet betalen en dat er anders incassokosten worden gerekend. Deze tweede aanmaning wordt verstuurd als de schuldenaar niet heeft betaald. Ook wordt er een ingebrekestelling verstuurd. Hierin staat dat je nog niet aan eerdere betalingseisen heeft voldaan en dat er rechtsmaatregelen volgen als dit niet veranderd.

Wat als je wel wilt betalen maar het niet kunt?

Een vaak gehoord probleem is dat schuldenaren wel willen betalen maar dit niet kunnen. Wat is dan het verstandigst om te doen? Het beste kan je dan contact opnemen met het incassobureau en uitleggen in welke situatie je zit. Vaak kan er dan een betalingsregeling worden opgesteld zodat je in termijnen kunt betalen. Het is dan wel een vereiste dat je je aan de afspraken houdt.

Ik negeer gewoon mijn incassobureau

Het negeren van een incassobureau is absoluut niet aan te raden, dit leidt al snel tot een gerechtelijke procedure. U wordt dan op de hoogte gesteld van de gerechtelijke procedure en voor de rechter gedaagd. Deze dagvaarding, zoals dat wordt genoemd, ontvang je via de gerechtsdeurwaarder.

Na de dagvaarding

Als je de dagvaarding ontvangt krijg je te horen wanneer de rechtszaak is. Je mag hier aanwezig zijn en je verhaal doen, maar dit is niet verplicht. Ook als je niet aanwezig bent zal de rechter gewoon een uitspraak doen. Als je wordt veroordeeld tot betaling krijg je vaak een week om deze betaling te doen. Anders volgt er een beslaglegging op jouw inboedel of loon door de gerechtsdeurwaarder.

Wat zijn de bevoegdheden incassobureau?

Wanneer iemand niet aan een betaling voldoet zal de schuldeiser eerst een aanmaning sturen met de uiterste betaaldatum. Hierbij staat vermeld dat als er niet aan deze betaling voldaan wordt de vordering aan een incassobureau gegeven. Het zal dus voor de meeste schuldenaren geen verrassing zijn als zij te maken krijgen met een incassobureau. Toch komt het vaak toch wel als een kleine schok. Het is namelijk zo dat de schuldenaar, naast de vordering zelf, nu ook de overige kosten incassobureau moeten betalen. Dit kan voor sommige schuldenaren tegenvallen.

Het effect van een incassobureau is vaak voldoende!

Een brief van een incassobureau is even wat anders dan een vriendelijk kaartje met de vraag of je nu alstublieft toch en openstaande bedrag nog zou willen overmaken. De toon van een brief van een incassobureau zou zelfs als dreigend kunnen worden omschreven. Hier kunnen schuldenaren flink van schrikken en dat is nou ook precies de bedoeling. Een incassobureau mag namelijk niet echt veel verder gaan dan het sturen van brieven. Dit komt omdat een incassobureau geen wettelijke status heeft. Dit betekent ook dat iedereen een incassobureau zou kunnen starten. Zélfs mensen met een strafblad!

Als dreigende brieven niet werken

Het sturen van deze dreigende brieven kosten geld die op de schuldenaar worden verhaald. Deze zogenoemde incassokosten moeten samen met de vordering worden betaald en door het sturen van brieven met dreigende taal hoopt een incassobureau dit voor elkaar te krijgen. Kortom, een incassobureau kan je beter vermijden, want het zijn een hoop onnodige kosten. Helaas, als er eenmaal een incassobureau of deurwaarder is ingeschakeld is de verstandigste zet toch om zo snel mogelijk de betaling te doen. Helaas is dat voor veel mensen niet mogelijk. Zij komen juist met een incassobureau te zitten omdat zij niet aan een betaling kúnnen voldoen. Gelukkig is er dan wel de mogelijkheid om een betalingsregeling te treffen. Het zal dan wel om een redelijk bedrag moeten gaan. Wat vooral niet aan te raden is, is om het incassobureau te negeren en niets te doen. De kans is groot dat het incassobureau dan andere maatregelen neemt om je tot betaling te laten overgaan. Hiervoor zullen zij een gerechtsdeurwaarder of advocaat moeten inschakelen.

Vind de beste incassobureaus uit je buurt

Ontvang gratis tot 4 vrijblijvende offertes & vergelijk.

Je wensen

Je gegevens

Ontvang offertes

Binnen 24 uur reactie

76% ontvangt binnen 2 weken zijn geld

Zorg voor het behoud van de relatie

De incasso kosten zijn voor de klant

Erkende en ervaren incassobureaus

"Dachten goed mee. Wilde de relatie met mijn opdrachtgever niet op het spel zetten."

Lianne, Lifestyle coach

We gaan zorgvuldig met de gegevens om.

Privacy statement

100% vrijblijvend | Al 3274 x aangevraagd