Er zijn grenzen. No way dat ik de slimme elektronica van de nieuwe generatie Sprinter bestelauto wakker ga schudden met de openingstekst ‘Hallo Mercedes’. Een techneut van de importeur heeft dat voor het wegrijden gedemonstreerd. Zelf hou ik het toch maar bij het spraaktoetsje op het kloeke stuurwiel. Dat wekt de digitale dame in het vooronder subiet tot leven met de vraag wat ze voor me kan doen.
Dat lijkt er meer op. Ik meld dat ik trek heb in een kop koffie en even later staat de bestemming – een wegrestaurant – in de navigatie. Volgens de Mercedes techneuten leert het linguatronic systeem door kunstmatige intelligentie bij en zal het op den duur ook al anticiperen op veel gereden bestemmingen en verkeersproblemen die onderweg kunnen optreden. Een bestelwagen met praatjes.

Hoe dan ook: als het op hightech snufjes aankomt vertoont de nieuwe generatie Sprinter opmerkelijk veel overeenkomsten met – pakweg – de nieuwe A-klasse. Ook kersvers in de showroom, trouwens. Wat meteen opvalt is het jumboformaat – 26 centimeter – aanraakbeeldscherm midden boven het dashboard. En het bijpassende multifunctionele stuurwiel met ingebouwde minimuisjes, om het systeem met de handen aan het stuur te bedienen. Stembediening hoort er dus ook bij.
Misschien toch eerst maar even overmatig enthousiasme intomen.
Vanzelfsprekend rij ik niet helemáál in de basic uitvoering van de nieuwe besteller. In dit geval hebben ze voor dik 30 mille aan extra’s op en aan de verhoogde en verlengde 316 CDI gehangen. Nauwelijks minder dan de héle auto exclusief BTW en BPM kost. Voor demo-doeleinden, zullen we maar denken…
Blik vol snufjes
No worries, je moet voor een afgewogen mening alles beproeven en het is wél zo lekker voor het verhaal, niet? Dergelijke topversies worden doorgaans gekocht door user choosers die zichzelf wat gunnen. Of doen dienst als personeelslokker. Volgens specialisten kan extra comfort en veiligheid het aantrekken en vasthouden van chauffeurs versoepelen.
Saillant detail: de zitmeubels zijn ‘AGR’ goedgekeurd en gaan rugklachten tegen. Misschien mag het instelbereik wat groter zijn, maar verder valt er weinig op af te dingen. Alsof je in een luxe SUV zit te sturen.
Het resultaat is hoe dan ook aardig indrukwekkend. Mercedes trekt een blik veiligheids- en comfortsystemen open dat nauwelijks onderdoet voor hun limousines. Alleen de meest geavanceerde semi-zelfrijdende functies ontbreken. Een brug te ver met zo’n zwaar voertuig. Intelligente cruise-control met automatische afstandshouder is trouwens wel aan boord. En een tamelijk grofstoffelijke beveiliging voor het wegdwalen van je rijbaan. Dan stampt de techniek even op de rem. Je schrikt je de eerste keer rot.

Communicatie zinvol
Naast het zogenaamde MBUX informatie- en communicatiesysteem met het grote beeldscherm valt een aantal snufjes op dat ik zelf met stip zou noteren. Zoals de minicamera’s rondom, die alles 360 graden om je bestelwagen heen uit vogelperspectief weergeven. Ideaal als je met zo’n aardig grote besteller naar je plek laveert.
Alle Sprinters hebben een ingebouwd mobiel internetmodem met wifi-functie. Zoals we dat ook wel uit de ‘luxewagenwereld’ kennen. Nuttig voor allerhande connected hulpjes, zoals verkeersinfo en de communicatie met ‘de zaak’. Via een app op de smartphone of de computer op kantoor heb je bovendien toegang tot alle service- en andere info van de Sprinter. Die waarschuwt onder andere wanneer er service nodig is. Zodat je dat prettig kunt inplannen. Niet overbodig als je weet dat de eerste onderhoudsbeurt in principe pas na 60 duizend kilometer komt.
Die connectiviteit maakt bijvoorbeeld ook het bijhouden van het rittenbeheer en de bijbehorende kilometeradministratie een slag makkelijker. Ook voor meerdere chauffeurs. Mercedes komt met een – betaald – dienstenpakket voor ondersteuning, communicatie en fleet management. Ook voor het monitoren van de chauffeursrijstijl. Dat laatste is nooit weg met het oog op het verbruik. Dat is bij de nieuwe generatie dieselbestelwagens sowieso een punt van aandacht. Ze voldoen aan de nieuwste emissienormen, maar dat betekent automatisch dat ze meer dieselbrandstof verbruiken dan hun minder schone voorgangers.
Nog geen zakelijk tankpas? Probeer dan de tankpas van MoveMove 3 maanden gratis, maandelijks opzegbaar & geen borg.
Rijdt het een beetje?
De techniek heeft er dicht naast gelegen, maar rijdt het ook als een personenwagen? Antwoord: nee. De cabine is verrassend comfortabel en geavanceerd uitgerust, maar je bent met lading natuurlijk al gauw met een paar ton aan gewicht op pad. Dat merk je. Toch valt op hoe makkelijk de besteller ook op bochtige trajecten en in de stad stuurt.
Is hij stil? Dat hangt van de uitvoering af. Bij een open laadbak is het geheel tamelijk lawaaierig bezig, zijn de eerste berichten. De achterwielaandrijver met gesloten laadruimte die we reden houdt zich al veel rustiger. Compleet nieuw voor de Sprinter is voorwielaandrijving. Een verhaal apart bijna. Niet alleen omdat hij er ook is met een 9-versnellingsautomaat.
Deze ‘FWD’-variant is extra stil en heeft door zijn lagere wagenvloer ook een handbreedte extra laadhoogte in de aanbieding. Het lijkt vooral de keuze voor koeriers en bezorgdiensten die een volumineuze maar niet al te loeizware lading willen vervoeren. De acht centimeter extra stahoogte binnen kan trouwens ook handig zijn voor servicemonteurs die een klein werkplaatsje achterin hebben.

Signalement Mercedes Sprinter
De nieuwe Sprinter is er nu ook in voorwielaangedreven versie. Prijzen vanaf 20.990 euro exclusief BTW en BPM. Voor het zwaardere werk en bijvoorbeeld gebruik met een trailer erachter leent zich de achterwielaangedreven modellenlijn beter.
Motoren – altijd diesel – zijn er van 114 tot 163 pk. De topper is de 3-liter zescilinder met 190 pk. Dan praat je al gauw over ruim 40 mille exclusief belastingen.
