Categorieën

Autotest: Range Rover Evoque

Onze testcoureur Rob mocht als een van de eersten een ritje maken in de nieuwe Range Rover Evoque. Niet zomaar een ritje. Zoals gebruikelijk bij Land Rover, was het geen alledaagse perspresentatie.

Land Rover heeft een talent om zijn nieuwe modellen op de meest onmogelijke plekken aan de pers voor te stellen. Zo zijn we al eens dwars door een stuk ‘stuifzandduinen’ in een woestijn gejaagd. Maar ook dwars door een Boeing 747 met ingebouwde hindernisbaan. En een verrassend diep meer, met het water aan de raamranden. En recent bijvoorbeeld door een ondergronds tunnelstelsel annex mijnschachten bij Liverpool.

Autotest EvoqueAlleen daarom moet je er al bij zijn als de Britten wat te melden hebben, weet onze autospecialist Rob van Ginneken. Zelfs als je ’s avonds dan voor de beleefdheid ook maar deel moet nemen aan een grootscheepse glitzy reveal met een heus legertje celebrities op de rode loper.

Met een overkill aan (niet zelden vlekken in de liezen trekkende) met smartphone en selfiecamera bewapende influencers. Geloof me: meer dan je in je hele leven bij elkaar hebt gezien.

Je moet er wat voor over hebben, niet? Toch heb ik de after party in dezelfde trendy brouwerij in East London maar laten schieten. De buit was toch al binnen. Voor de nieuwe Range Rover Evoque was deze keer namelijk een heuse hindernisbaan uitgezet door de gewelven onder een voormalig treinstation.

Zo komt het dat ik achtereenvolgens een steile wand beklim, zowat tegen het dak gekleefd over een kunstmatige heuveltop kruip, letterlijk alleen op twee in de lucht zwevende rails een hindernis oeversteek en tot slot – met Brits gevoel voor humor – afdaal in een zwembad. Gelukkig niet geheel gevuld, maar ‘slechts’ op heuphoogte.

Meer dan alleen een tankpas! Probeer de tankpas van MoveMove nu 3 maanden gratis uit via De Zaak.

Stadsjungle

Laten we het maar op houden dat de Evoque dingen kan die je niet wilt, durft of ooit nodig zal hebben. Maar geldt dat ook niet voor een Ferrari?

Het doel van de hele exercitie is om te bewijzen dat de nieuwe ‘kleine’ Range Rover nog betere terreinmogelijkheden biedt dan zijn voorganger en dus geheel in overeenstemming is met wat ‘we’ van een product van het overkoepelende Land Rover mogen verwachten.

De grap is dat ze meteen daarna uitvoerig uitleggen dat juist deze Evoque waarschijnlijk vooral in de urban jungle zijn weg zal vinden. In handen van doorgaans veel jongere kopers dan de andere Land Rover- en RangeRover-modellen.

Vandaar het launch-event, waar we eigenlijk alleen bekende wereldburgers van het slag Memphis Depay misten. Hoewel – come to think of it – die wil wellicht in imposantere SUV’s gezien worden.

‘Terzake’, zegt u terecht. Wat voor vlees krijgen we begin volgend jaar met de Evoque II in de kuip? Je kunt abusievelijk denken dat er niet veel aan is veranderd, maar in feite is hij, even afgezien van de deurscharnieren – melden de techneuten minzaam glimlachend – compleet nieuw. De vormgeving is een evolutie van de voorganger, geven ze toe, maar iets anders was ook niet te verwachten. Het was en is met afstand hun meest verkochte model.

De Evoque is ongeveer even groot gebleven en dus nog een redelijke handelbaar midden-businessclass-formaat. Herkenningspunten zijn bijvoorbeeld de slanke LED-koplampen en verzonken handgrepen. Het doet allemaal denken aan de chique RR Velar. Maar kijk nog maar eens goed en je zult ontdekken dat de wielen ook veel meer naar de hoeken zijn geschoven.

Lees: merkbaar meer interieurruimte. Maar ook meer plek onder de auto voor de nieuwe aandrijflijnen die er nog aankomen.

Dan heb je het onder andere over een ‘milde hybride’ met 48 volt hulpmotor (soepeler en bespaart brandstof) en een serieuze plug-in hybride waarmee je tientallen kilometers elektrisch kunt rijden. Al dan niet in de stadsjungle.

Hightech interieur

De grootste stap vooruit beleef je vooral zelf in de auto. Ook wat waard. Het interieurdesign is niet een, maar wel twee stappen opgewaardeerd en zweemt naar veel kostbaardere Range Rovers. Als gezegd nam de ruimte toe en met de ondersteuning en zitpositie is niks mis – zo merkten we, tegen een wand hangend. Een uiterst gesoigneerde auto, zonder dat je meteen de bank laat springen.

Hoewel je natuurlijk wel ‘iets’ meer aftikt als je voor de gangbare uitvoeringen met negenversnellingsbak en 4WD gaat. Ook die hebben trouwens een fikse technische upgrade gekregen. Wederom geleend van de dikke über-Range Rover trouwens. Het goede nieuws is dat er met de basisversie met voorwielaandrijving en een handgeschakelde bak in de praktijk ook niks mis is. Tenzij je ergens een zandafgraving wilt ‘nemen’.

Gadgets

Voor liefhebbers van gadgets zal de Evoque als een supermagneet werken. Het zeer uitgebreide infotainmentsysteem met twee schermen lijkt veel op dat in top-Range Rovers en de Jaguar I-Pace. Tijdens onze expeditie door de gewelven konden we ook spelen met twee onweerstaanbare noviteiten.

Wat meteen opvalt zijn de schakelaars onder je binnenspiegel. Klik… en je kijkt opeens naar een beeldscherm dat zijn zicht van een 1,2 megapixel camera achterin de haaienvinantenne op het dak betrekt. Verbluffend helder en dus ideaal als het zicht slecht is. Of wanneer een stapel bagage of drie passagiers je zicht hinderen. Saillant detail: het beeld nivelleert oneffenheden als een verkeersheuvel. Zodat je altijd weet wat er achter je gebeurt.

Birds Eye View rondom kennen we al, maar de Evoque heeft ook Clear Sight Ground View. Het beeld van drie camera’s wordt als het ware versmolten zodat het lijkt alsof je met een ghost view dwars door de neus van de auto heen kijkt, om te zien wat de wielen allemaal tegenkomen. Ideaal als je, zoals ik, over smalle rails moet rijden.

Maar ook om schade van obstakels in de stadsjungle te vermijden natuurlijk.

Prijzen?

De nieuwe Range Rover Evoque is leverbaar voor € 55.000,- voor de versie met 2.0 liter turbodieselmotor en voorwielaandrijving. De Range Rover Evoque met 2.0 liter turbo-benzinemotor en vierwielaandrijving is er vanaf € 65.000,-.

Tekst: Rob van Ginneken

Beeld: Rob van Ginneken / Land Rover

Rob van Ginneken

Rob van Ginneken

Als autojournalist heb ik voor de ondernemer een specifieke kijk op de wereld van de mobiliteit ontwikkeld. De wereld om ons heen verandert in hoog tempo en de automobielindustrie reageert met een snelle transitie naar elektrisch rijden en de opmars van digitale diensten. Nieuwe trends dienen zich aan. Met internationale autotesten, fabrieksbezoeken, technologieworkshops en interviews hou ik de vinger aan de pols.
Lees ook…
Het is intrigerend om te zien hoe de Japanners eigenzinnig hun koers uitstippelen. Ook als het gaat om de run op elektrische auto’s. Toch houdt Mazda…
De nieuwe Opel Astra Sports Tourer oogt – de naam zegt het al – dynamisch én heeft bovendien businessclass-reisauto-kwaliteiten. Met zijn…
Het aanbod in de betaalbare compacte klasse wordt steeds krapper. Menig automerk zegt er geen droge boterham mee te kunnen verdienen. Vervelende…