Auto van de zaak

Uitzonderingen bevestigen ook in de autowereld de regel. Neem de Qashqai, acht, negen jaar geleden. De Nissan had van alles wát, zogezegd. Een beetje ruimtewagen, een toefje terreinauto, snufje stationwagen en een fikse scheut luxe personenauto. Fusion cooking op wielen. De ‘cross over’ was geboren. Nissan heeft hem een verjongingskuur laten ondergaan. Rob van Ginneken testte hem uit.

Stap vooruit in meerdere opzichten

Je kunt het je vandaag de dag moeilijk voorstellen, maar ‘we’ keken aardig op van dat concept. Een tamelijk gedurfde nieuweling met een op zijn minst eigenwijze naam. Kennelijk een succesrecept, want het werd in no time het bestverkochte model van Nissan. Een paar jaar later herhaalden ze de stunt met de compacte Juke.

Andere automerken struikelden zowat over hun eigen voeten in de haast om ook zoiets te ontwikkelen. Voorbeelden te over en dat levert dan misschien meteen de enige kritische noot op bij deze compleet nieuwe modelgeneratie. Zo constateerde een van de testrijders in onze ondernemerstest met de Qashqai Business Edition: ‘Hij ziet er goed uit, is strak afgewerkt en duidelijk sportiever dan zijn voorganger, maar als model springt hij er minder uit dan vroeger.’

Dat neemt niet weg dat deze Nissan een stap vooruit betekent. In het interieur en vooral ook onderhuids heeft een ‘revolutie’ plaatsgevonden. De nieuwe generatie is geraffineerder geworden, een logische stap voor rijders die uit een luxe limousine of stationwagen komen. Je krijgt de makkelijker instap, hogere zitpositie, ontspannen zithouding en extra veelzijdigheid die je in zo’n cross-overmodel zoekt, zonder dat je daar echt dynamiek en rijcomfort voor hoeft in te leveren.

Stoere reisauto, lagere bijtelling

Dat is lang niet vanzelfsprekend bij een auto die wat hoger op de poten staat. Een compleet nieuw ontwikkelde technische basis en een blik vol slimme elektronica zorgen ervoor dat de wagen in bochten mooi stabiel ligt, zonder over te hellen. De basis is comfort, maar door geregelde schokdempers en al die elektronica verliest het onderstel toch de weg niet – excuseer de inkopper – als je er stevig tegenaan gaat.

Zie hem als een goed sturende reisauto met een wat stoerdere uitstraling dan de doorsnee hatchback of stationwagen.
De Business Edition-testauto krijgt de dCi 110-dieselmotor mee: met zijn 260 Nm trekkracht is hij mooi soepel, aardig stil en voldoende zuinig (in de praktijk 17 tot 20 kilometer op een liter) om hem in de lagere 21-procentbijtelling te laten vallen. Nooit weg, want dat betekent – zoals Nissan voorrekent – rond de 227 euro bijtelling per maand als je in de 42-procentschaal valt. Leaseprijs: 536 euro.

Speciale uitrusting: minder stoterig

Een troefkaart is de uitrusting. De Qashqai Business Edition is een broer van de topversie, maar dan in een speciale editie met extra’s als leren bekleding en een enorm glazen dak dat van voor naar achter doorloopt. De dakhemel alias zonafscherming bedien je met een druk op de knop.

Radar-cruisecontrol is in deze prijsklasse misschien wat veel gevraagd, maar verder heeft de Business Edition zo ongeveer alle comfort- en veiligheidssnufjes die je kunt bedenken. Wat me verder opvalt: hij staat op 17 inch lichtmetalen wielen. Fors, maar niet zo groot als die van zijn broer. Inleveren? Het goede nieuws is daarbij dat het in feite fijner rijdt dan op die ‘stijve’ sportbanden. Minder stoterig.

Lees meer over de Nissan Qashqai »

Rob van Ginneken

Rob van Ginneken

Als autojournalist heb ik voor de ondernemer een specifieke kijk op de wereld van de mobiliteit ontwikkeld. De wereld om ons heen verandert in hoog tempo en de automobielindustrie reageert met een snelle transitie naar elektrisch rijden en de opmars van digitale diensten. Nieuwe trends dienen zich aan. Met internationale autotesten, fabrieksbezoeken, technologieworkshops en interviews hou ik de vinger aan de pols.
Lees ook…
De nieuwe Opel Astra Sports Tourer oogt – de naam zegt het al – dynamisch én heeft bovendien businessclass-reisauto-kwaliteiten. Met zijn…
Het is intrigerend om te zien hoe de Japanners eigenzinnig hun koers uitstippelen. Ook als het gaat om de run op elektrische auto’s. Toch houdt Mazda…