Categorieën

We hebben de nieuwe generatie Leaf eerder al eens aan de tand gevoeld tijdens een wel heel bijzondere expeditie in Zuid-Frankrijk. Daar liet hij tijdens de beklimming van de Col de Turini zijn groter geworden ‘macht' zien. Dat deed hij in de sporen – letterlijk de rubberstrepen van driftende rallywagens op het wegdek – van een fameuze klassementsproef in de Monte Carlo Rally.

Na 170 kilometer kwamen we op de laatste watts in het accupakket in Nice over de meet. Aardig indrukwekkend, als je de ontelbare haarspeldbochten in de steile klim en de duizelingwekkende afdaling had gezien!

Dat gebeurde allemaal als publicitair aantrekkelijke omlijsting van de Nissan Leaf-launch met een hightech nieuw accupakket. Die is niet groter en niet gek veel zwaarder, maar blijkt wel ongeveer een kwart sterker. Precies waar elektrische auto’s behoefte aan hebben. Voor de kenners: de gewone versie heeft een 24 kWh-accu en die van de nieuwe long range-versie kan een forse 30 kWh aan energie opslaan.

Theoretische actieradius
Hoe ziet de ‘range’ er in de praktijk uit? Net als bij benzine- en dieselmodellen hangt dat met name af van je rijstijl en het soort ritten dat je maakt. De theoretische actieradius van 250 kilometer van de nieuwe Leaf kun je halen, maar dan moet je bewust met de beschikbare energie omspringen. Nu de auto in Nederland is aangekomen, gaan we eens beproeven hoe dat er in de dagelijkse praktijk uitziet.

Dat moet je misschien anders zeggen: hoe dat er op zijn ongunstigst uitziet. De testsessies vinden namelijk plaats in januari. Bij een temperatuur rond het vriespunt. Dan heeft elke elektrische auto het zwaar, omdat de lithium-ion-accu, net als die in de telefoon of camera, niet van kou houdt. Bovendien vraagt de verwarming – ook elektrisch – flink wat energie. Een tamelijk unieke mogelijkheid is overigens wel om je auto al aan de laadpaal op temperatuur te brengen en waar nodig dus ook de ramen alvast te ontdooien. Geen gekrab dus. In de zomer kun je de Leaf dus ook koelen. Dat alles is instelbaar via het menu in de auto zelf én op afstand via de speciale app die bij de auto hoort.

Bevrijdt van het meterpaneel in de gaten houden
Naar aanleiding van onze rijstijl geeft de auto vooraf een bereik aan van 170 kilometer en dat blijkt in de test best realistisch. Belangrijk: dat voelt heel prettig aan. De dertig, veertig kilometer extra die de nieuwe techniek brengt, klinken niet als de wereld, maar het bevrijdt je toch een beetje van het idee dat je met één oog op het meterpaneel moet rijden.

Wanneer we na de eerste rit van tachtig kilometer voor een zakelijke afspraak aankomen bij een hotel op vliegveld Rotterdam is het bijvoorbeeld plezierig om te zien dat we nog voldoende energie aan boord hebben om ook nog thuis te komen in de regio van Amersfoort. Dat blijkt overigens niet nodig, want we ontdekken een laadpaal in de straat, rollen de laadkabel uit, houden het laadpasje tegen het paneeltje en ‘tappen’ hem in dik vier uur weer aardig vol. Het infokaartje in het navigatiesysteem ziet in de nabije omgeving trouwens nog veel meer laadpunten.

Soepel en toch gespierd
Elektrisch rijden was al aangenaam rustig, verbluffend soepel en toch gespierd. Elke stap in de accutechniek maakt het allemaal weer beter geschikt voor ‘normaal’ dagelijks gebruik. De grotere range van de nieuwe Leaf-generatie betekent een cruciale stap naar veel breder gebruik van elektrische auto’s.

Natuurlijk moet je iets bewuster omspringen met je ritten dan bij een klassieke brandstofauto, maar tussen de laten we zeggen 160 en 250 kilometer… dat is bij gangbaar woon-werkverkeer ruim voldoende voor meerdere dagen en biedt ook uit-en-thuis-range naar bestemmingen buiten je regio. Met vier jaar gratis gebruik van de Fastned-snelladers langs de grote wegen kun je bovendien in enkele tientallen minuten energie bijladen tot rond de 80 procent van de capaciteit, voor nog eens zo’n rit.

Als gezegd: dat vergroot de bruikbaarheid enorm, het is een prettige gedachte dat je bij twijfel even bij kunt laden en wanneer je Fastned gebruikt is dat dus zonder kosten.

Tot slot nog een detail. Je kunt de accu apart leasen en de auto kopen. In de praktijk leasen verreweg de meeste mensen de hele auto, dus dat is een beetje een theoretisch verhaal.

Rob van Ginneken

Rob van Ginneken

Als autojournalist heb ik voor de ondernemer een specifieke kijk op de wereld van de mobiliteit ontwikkeld. De wereld om ons heen verandert in hoog tempo en de automobielindustrie reageert met een snelle transitie naar elektrisch rijden en de opmars van digitale diensten. Nieuwe trends dienen zich aan. Met internationale autotesten, fabrieksbezoeken, technologieworkshops en interviews hou ik de vinger aan de pols.
Lees ook…
Het aanbod in de betaalbare compacte klasse wordt steeds krapper. Menig automerk zegt er geen droge boterham mee te kunnen verdienen. Vervelende…
De nieuwe Opel Astra Sports Tourer oogt – de naam zegt het al – dynamisch én heeft bovendien businessclass-reisauto-kwaliteiten. Met zijn…
Het is intrigerend om te zien hoe de Japanners eigenzinnig hun koers uitstippelen. Ook als het gaat om de run op elektrische auto’s. Toch houdt Mazda…