Liever 20 jaar één dun boekje echt gebruiken, dan 20 dikke boeken per jaar lezen waar je niets mee doet, concludeert Ben Tiggelaar. Welk boekje? De "One minute manager".

Ben Tiggelaar is de vaste columnist van tijdschrift De Zaak. Hij is schrijver en trainer, met als doel: mensen te helpen hun dromen om te zetten in actie. Hij werkt vanuit eigen praktijkonderzoek, met veel gevoel voor entertainment en een gedegen achtergrond in gedragswetenschap.

(Haarlem, 3 mei 2011)

“Dus dát gebruik jij bij zulke ingewikkelde problemen?”

Een paar jaar geleden sprak ik een echte topper op het gebied van interim-management. Een door de wol geverfde, hoogopgeleide vent aan wie ik zonder aarzeling de leiding zou overdragen van mijn bedrijf, mijn huishouden en mijn vakanties erbij. Ik vroeg hem naar zijn aanpak. “Eigenlijk gebruik ik al meer dan twintig jaar één boekje: De one minute manager.”

Grappig. Ik hoopte op die éne wonderbaarlijke tip. Maar ik kreeg een overbekend, heel dun, heel populair boekje uit het begin van de jaren tachtig.

Even snel samenvatten. ‘Eén minuut-management’ gaat over drie praktische, eenvoudige dingen die iedere baas zou moeten gebruiken.

1. Eén minuut-doelstellinge

Spreek heldere doelen af met iedere medewerker persoonlijk. Formuleer ze heel praktisch en concreet. Werkdoelen moeten gaan over gedrag, over wat een medewerker gaat doen, niet over zijn meningen of gevoelens. Laat je medewerker elk doel zelf opschrijven op telkens één blaadje in maximaal 250 woorden. En doe dit alleen met de belangrijkste doelen.

2. Eén minuut-complimenten

Spreek bij het formuleren van doelen meteen met je medewerker af dat je hem duidelijke feedback zult geven. Als je hem iets ziet doen dat bijdraagt aan zijn doelen, geef hem dan een compliment. Wacht er niet mee, maar doe het meteen. Wees specifiek, vertel hem wat voor gevoel het jou geeft en waarom zijn gedrag goed is voor het bedrijf. Blijf dit doen.

3. Eén-minuut reprimandes

Ook hier geldt: vooraf afspreken dat je heel duidelijke feedback zult geven. Zie je een medewerker iets doen dat niet goed is voor het bedrijf, wijs hem dan meteen op dat gedrag. Kort en krachtig. Vertel hoe jij je daarbij voelt en laat een korte stilte vallen zodat het goed doordringt. Spreek vervolgens je waardering uit voor de persoon en laat hem verdergaan met zijn werk. En – belangrijk – kom er daarna niet meer op terug.

Volgende week mag ik een live video-interview doen met ‘One minute’-auteur Ken Blanchard (71 inmiddels). Ik verheug me erop. Blanchard is een meester in het goed verpakken van ideeën. Oude, waardevolle inzichten, over hoe je met klanten en medewerkers om moet gaan als ondernemer of manager, worden door hem telkens weer slim van een nieuw jasje voorzien.

Als we het hebben over oude wijn in nieuwe zakken, bedoelen we dat vaak negatief. Maar misschien is het aantrekkelijk opnieuw verpakken van oude wijn zo ongeveer de enige manier waarop je een jongere generatie – thuis en op de zaak – iets kunt leren dat je zelf in de loop van de jaren bent gaan waarderen.

En, laten we eerlijk zijn, ook zelf heb ik het nodig dat oude waarheden regelmatig opgefrist worden. Alleen dan doe ik er misschien iets mee.

Dat had die interim-manager goed begrepen. Liever twintig jaar één dun boekje echt gebruiken, dan twintig dikke boeken per jaar lezen waar je niets mee doet.”

Eerdere columns van Ben Tiggelaar »

Lees ook…