Categorieën

Het enige echte recept voor betere tijden is  ondernemerschap , zo stelt Ben Tiggelaar. De omgeving bedwingen, je eigen twijfels en angsten verslaan. Steeds weer geloven dat het mogelijk is om een betere toekomst te creëren. Voor jezelf en voor de mensen om je heen.

Ben Tiggelaar is de vaste columnist van tijdschrift De Zaak. Hij is schrijver en trainer, met als doel: mensen te helpen hun dromen om te zetten in actie. Hij werkt vanuit eigen praktijkonderzoek, met veel gevoel voor entertainment en een gedegen achtergrond in gedragswetenschap. 
 

(Haarlem, augustus 2013)

Een jaar hebben we in de VS gewoond. Het was in een vloek en een zucht voorbij. Letterlijk bijna. Want hoe ontspannen ‘een jaar buitenland’ ook lijkt, er kwam voor mij soms aardig wat stress bij kijken. Nee, ik klaag niet. Ik voel me bijzonder bevoorrecht. Maar het was ook niet alle dagen feest.

Ik zal het uitleggen.

Een mens ontleent een groot deel van zijn gedrag aan zijn directe omgeving. We rekenen in decimalen omdat we tien vingers hebben. We eten wat ons wordt voorgezet. We sluiten aan bij gesprekken die mensen om ons heen beginnen.

Juist wanneer je naar een andere omgeving gaat, ontdek je hoe krachtig dit werkt. En wat ondernemerschap eigenlijk is.

Fundament van ondernemerschap
Een voorbeeld. In de VS wordt 24 uur per dag overal veel te veel eten voor veel te weinig geld aangeboden. Langs de snelweg, in de stad, op tv, via internet. Wie zich makkelijk door dit soort impulsen laat meevoeren – zoals ik – wordt vanzelf veel te dik. Van de Amerikanen is meer dan de helft obees.

Het afgelopen jaar heb ik me duidelijker dan ooit gerealiseerd dat je je vaak actief moet verdedigen tegen je leefomgeving. Je moet in Amerika doorlopend ‘nee’ zeggen, wil je gezond blijven.

Volgens mij is dat tegelijk een van de fundamenten van ondernemerschap. Je handelt niet op basis van wat je door anderen wordt gezegd of getoond. Je handelt op basis van je eigen ideeën over hoe het anders en beter kan.

Jezelf overwinnen
Nog een voorbeeld. We hebben een prachtig gezin. Ik ben getrouwd met een lieve, knappe vrouw en we hebben vier geweldige dochters (ik zeg dit niet als bevooroordeelde echtgenoot en vader, ik geef u slechts de feiten). Alleen… als je een jaar lang veel meer uur per dag dan gewoonlijk wordt omringd door vijf vrouwen, leidt dat geregeld tot spanningen.

Als man veronderstel ik van nature dat gesprekken bedoeld zijn om tot actie te komen. Mijn huisgenotes zien verbale interactie echter als een vorm van vermaak. Wil je toch een beetje normaal functioneren als man, dan helpt het niet om je omgeving te bevechten. Je zult vooral jezelf moeten overwinnen.

Terug in Nederland
Ik heb het zelf nog niet kunnen ervaren, maar volgens de kranten is het droefheid alom. Het gaat slecht met de bedrijven, met de economie, met het land. Je zou bijna gedeprimeerd raken door het nieuws en alle gesprekken die erover worden gevoerd.

Maar met de lessen van het afgelopen jaar in gedachten, denk ik: ‘Donder op’. Het enige echte recept voor betere tijden is ondernemerschap. De omgeving bedwingen, je eigen twijfels en angsten verslaan. Steeds weer geloven dat het mogelijk is om een betere toekomst te creëren. Voor jezelf en voor de mensen om je heen.

En dan: aan de slag!

Lees ook…