Natuurlijk begrijp ik wel waarom dat jij als ondernemer dit gedrag vertoont. Jouw onderneming heb je namelijk vaak van de grond af aan opgebouwd, het is jouw kindje, jouw hele ziel en zaligheid zit in het bedrijf. En laten we het belangrijkste niet vergeten; dit bedrijf bestaat dankzij jouw inzet en jouw geld en jij voelt dan ook als geen ander als het slecht gaat. Het is daarom begrijpelijk dat je graag alle teugels in eigen handen houdt. Dit verschijnsel heeft in de literatuur over organisatiecultuur ook een mooie naam gekregen; het founder’s syndrome, of nog erger founderitis. Die laatste spreekt voor zich. Het is een soort ziekte geworden. Waar jouw inzet en passie in beginsel de kracht is geweest achter het succes van je bedrijf, zul je na verloop van tijd en zeker bij een groter wordende organisatie wel in staat moeten zijn een aantal zaken uit handen te geven. Je hebt namelijk genoeg gekwalificeerd personeel rondlopen die vaak meer verantwoordelijkheid zouden
kunnen nemen dan dat jij ze geeft. Maak daar dan ook gebruik van in plaats van jezelf duizend keer in de rondte te werken en alles zelf te blijven doen. Jij bent op deze manier namelijk niet meer de kracht van het bedrijf; integendeel zelfs je bent ineens de remmende factor geworden! Doordat jij de touwtjes strak in handen houdt maar niet van alles meer het fijne weet, is dit de meest suboptimale situatie die je je maar kunt bedenken. Jij doet dingen waar je eigenlijk niet zo goed in bent, en je maakt onvoldoende gebruik van al het talent dat aanwezig is bij je personeel. Jij ongelukkig en je personeel ongelukkig. Iedereen gedemotiveerd dus en dan kun je je wel voorstellen waar dat toe leidt.
Wat kun jij hieraan doen? Loslaten en delegeren. Omring je met mensen die je kunt vertrouwen en aan wie je zaken kunt overlaten. Geef vertrouwen aan je personeel en laat ze doen waar ze goed in zijn. Dat zal eventjes lastig voor je zijn maar na verloop van tijd zul je zien dat ze zaken vaak nog beter kunnen oppakken dan jijzelf. En nog mooier is dat jij ook veel meer rust gaat krijgen en weer toekomt aan de dingen die er echt toe doen. Vind je het nou moeilijk om deze stap te nemen? Zoek dan hulp bij iemand die je daarbij kan helpen. Een collega-ondernemer of een adviseur; iemand die weet wat er moet gebeuren in jouw bedrijf en die je kunt vertrouwen. Mocht je na het lezen van dit blog constateren dat je leidt aan founderitis, schroom dan niet om contact met me op te nemen zodat we jou en jouw bedrijf snel weer beter kunnen gaan maken.