Trends & nieuws voor ondernemers onder elkaar

Willem Overbosch presenteert de nieuwste trends en gimmicks voor ondernemers tijdens het RTL-programma Z in Zaken. Bekijk de aflevering van 14 april.

Chip in je personeel

Het Zweedse bedrijf Epicenter in Stockholm haalde onlangs het wereldnieuws. Het jonge techbedrijf heeft namelijk bij al het personeel een mini chip onder de huid laten plaatsen. Ideaal, zegt de eigenaar van het bedrijf, al zijn er natuurlijk ook mensen die het weer helemaal niks vinden. Tegenstanders noemen het een voorbeeld van moderne  slavernij. Volgens de directeur is het vooral gemakkelijk. Door met je arm langs sensoren te gaan krijgen mensen toegang tot het gebouw, ze kunnen er mee betalen bij de automaat, zijn er geen wachtwoorden meer nodig op computers etc. Hij vindt commentaar ook vergezocht: personeel staat er achter, en door de eeuwen heen brengen mensen al voorwerpen in het lichaam, zoals oorbellen.
Een hoop mensen zitten er niet op te wachten, maar wie weet wordt het ooit heel normaal. Er zijn in Nederland ook al een paar mensen met zo’n chip in hun arm. (Een voordeel heeft het sowieso: Je raakt op deze manier in ieder geval niet je toegangspasje kwijt).

Je bedrijf in 360 graden

Een eerste indruk maak je maar een keer, en een website is daarvoor natuurlijk een heel mooie oplossing. Maar je kan vrij simpel nog een stapje verder gaan, met bijvoorbeeld een 360 graden camera zoals deze. Klein ding, maar kan iets bijzonders: namelijk een filmpje maken met beeld dat helemaal rond gaat.
Als je het filmpje bekijkt kun je naar links of rechts bewegen, om een plek of ruimte helemaal te bekijken. Dat kan al langer, maar voorheen gebeurde dat met heel kostbare camera’s. Nu heb je er een voor een paar honderd euro.
Wat heb je hier nou aan? Nou, heb je een bedrijf dat van binnen ook echt het tonen waard is, waar wat bijzonders te zien is of een mooi verhaal vertelt? Dan heb je met zo’n 360 graden camera voor een appel en een ei een interactieve marketingtool waarmee je op je website een nóg betere eerste indruk maakt.

Passie/prestatie-contract

Wat iedere ondernemer wil weten: hoe haal je nou meer uit je medewerkers? Zakendokter Alex Klein pleit voor Passie/prestatie-contract. Wie een week met een
Wie droomt er nou niet van gepassioneerde en op en top gemotiveerde medewerkers?  Want laten we eerlijk zijn: soms valt de praktijk tegen…
Volgens bedrijvenprofessor Alex Klein moet je daar dan ook gewoon afspraken over maken. Hij stelt een passie-prestatie contract voor: wie niet meer gemotiveerd is, zou je makkelijker moeten kunnen ontslaan. Ongemotiveerd personeel zet de rem op je bedrijf. iedereen kan een baaldag hebben, maar wie elke dag met een lang gezicht op z’n werk verschijnt is natuurlijk niet op de goede plek. Alex Klein heeft het effect van gepassioneerd personeel op bedrijven onderzocht en wetenschappelijk bewezen.
Waarom zou je niet mogen verwachten van je medewerkers dat ze zich 100% inzetten? Nou hoeft dat niet per se in een contract, je kan maximale inzet ook onderdeel maken van je kernwaarden: je gaat er keihard voor of anders helemaal niet.
Als ondernemer bepaal je zelf wie er in je team komt, wat een nieuwe medewerker moet kunnen en welke ambitie en inzet je verwacht. Denk er dus eens over na voordat je de volgende keer met een sollicitant aan tafel zit. Hoe kun je inzet en betrokkenheid onderdeel laten uitmaken van je bedrijfscultuur? Teams waarin iedereen zich even hard inzet, zijn het gelukkigst en komen het verst!

Bedrijf staat gelijk aan kinderen

Het is hetzelfde als met het opvoeden van je kinderen: Het laten groeien van je bedrijf is een kwestie van emotioneel loslaten. Rationeel denken, beslissingen nemen puur op zoveel mogelijk cijfers. En dus emotie  uitbannen: buikgevoel staat groei in de weg.
Want dat veel ondernemers door emoties worden geleid hebben Finse wetenschappers onlangs ook echt aangetoond. Ondernemers die een foto te zien kregen van hun bedrijf, lieten dezelfde hersenactiviteit zien als wanneer ze een foto van hun kinderen te zien kregen. Ze werden irrationeel als ze aan hun bedrijf denken, terwijl je voor groei van je onderneming dus vooral rationeel moet blijven, op basis van overtuigende cijfers.
Ben jij ook met groei bezig en wil je leren hoe je dat moet aanpakken? Ga dan 19 april naar de landelijke workshop van NLgroeit in Leusden, dit keer over Personeel. Maar laat dan wél de foto’s van je bedrijf en je kinderen thuis.
En oh ja: wil je weten wanneer er nog meer relevante evenementen zijn voor jou als ondernemer? Kijk dan ook even op www.DeOndernemersKalender.nl
Lees ook…