"Spullen kopen via internet is ronduit verslavend," zo verzucht Ben Tiggelaar aan het einde van deze column. Maar voor hij zo ver is, geeft hij aan hoe hij geleerd heeft met zijn eigen site geld te verdienen.

Ben Tiggelaar is de vaste columnist van tijdschrift De Zaak. Hij is schrijver en trainer, met als doel: mensen te helpen hun dromen om te zetten in actie. Hij werkt vanuit eigen praktijkonderzoek, met veel gevoel voor entertainment en een gedegen achtergrond in gedragswetenschap.

De onderstaande column is afkomstig uit tijdschrift 2, maart 2010:

Digitale boterham

“Drie lockerkasten, het lidmaatschap van een onderzoeksclub, 500 insteekhoezen, 24 stapelbakjes, meer dan 100 boeken, cederhouten schoenspanners, 32 wetenschappelijke artikelen, alle James Bond-films op DVD, een nieuwe Levi’s 512 spijkerbroek…

Ik heb het allemaal online gekocht in de afgelopen twaalf maanden. Allemachtig, je zou er een muisarm van krijgen!

Drie dingen die ik heb geleerd van al dat geklik en van de ervaringen met mijn eigen website.

1. Gedrag centraal

Het gaat er niet om wat mensen zeggen, het gaat erom wat ze doén. Marktonderzoek, enquêtes… Je kunt het eigenlijk allemaal overslaan. Op een website probeer je dingen uit en kijkt gewoon waar klanten op klikken. Je kunt tenslotte alles volgen. Waar mensen kijken op je site, hoe lang, hoe laat. Wat ze downloaden. Wat ze kopen, wanneer en hoeveel.

Via Google, via advertenties en binnen je site kun je vervolgens een beetje invloed uitoefenen. Een beetje. Door heel goed aan te sluiten bij het gedrag dat je klant toch al vertoont. Bij de zoekwoorden die hij gebruikt en de interesses die hij laat zien bij het bezoeken van je site. Experimenteren is daarbij het toverwoord. Dus zorg dat je zelf makkelijk veranderingen kunt aanbrengen in je site.

2. Simpel werkt het beste

In weerwil van wat je webdesigner met zijn modieuze bril en dito kapsel allemaal beweert: mensen willen het graag simpel op internet. Navigatie hoort links of bovenin te staan. Letters horen zwart te zijn tegen een witte achtergrond. Behalve de woorden waar je op kunt klikken, die moeten blauw zijn en onderstreept.

Probeer je niet te onderscheiden op dit soort basale elementen. Een autofabrikant scoort ook niet wanneer hij de pedalen omdraait en het stuur achterin zet. Onderscheid je door goede inhoud, goed beeld en door de praktische dingen die je kunt doen op je site.

Geen geld voor goed advies? Geen nood! Kijk gewoon wat Bol.com, Amazon en Google doen. Die geven tonnen uit aan het continu verbeteren van hun sites.

3. De drie-minutenregel

Op een Amerikaanse site vond ik ooit een uitstekende tip. Als je wilt weten hoe je je klant beter van dienst kunt zijn en meer kunt verkopen, moet je op al je producten en diensten – dus ook op je website – de drie-minutenregel toepassen. Stel je klanten de simpele vraag: wat doe je in de drie minuten voordat je mijn site (mijn product of mijn dienst) gebruikt? En wat doe je in de drie minuten nadat je mijn site (mijn product of mijn dienst) hebt gebruikt?

Mijn eigen ervaring: veel mensen die mij willen inhuren voor een seminar of een workshop hebben in de drie minuten voordat ze mijn site bezoeken van collega’s de vraag gekregen wie die Tiggelaar dan wel is. Daarom heb ik geïnvesteerd in een paar filmpjes op mijn site. En veel mensen gingen in de drie minuten na het bezoeken van mijn site op weg naar een online boekhandel. Ik ben nu een bescheiden webshop begonnen waarin ik alleen mijn eigen boeken en cd’s verkoop en vanaf dag één loopt dat. Logisch misschien, maar ik kwam erop door de drie-minutenregel.

En Pierre… Hebben we nog wat gewonnen? De grap is – ik heb het even nagerekend – dat ik in elk geval meer geld heb verdiend via internet in het afgelopen jaar dan ik heb uitgegeven. Ik heb dat nu meteen maar als regel voor mezelf ingesteld. Pas als ik online wat verdien, mag ik het ook weer online uitgeven. Op die manier blijf ik gemotiveerd om te werken aan mijn digitale boterham, want spullen kopen via internet is ronduit verslavend.”

Eerdere columns »

Lees ook…