Ben Tiggelaar doet veel aanveiligheid, al praat hij daar weinig over. Niet stoer. Maar als je graag duurzaam fast & furious wilt blijven als ondernemer, dan moet je wel op safe spelen.

Ben Tiggelaar is de vaste columnist van tijdschrift De Zaak. Hij is schrijver en trainer, met als doel: mensen te helpen hun dromen om te zetten in actie. Hij werkt vanuit eigen praktijkonderzoek, met veel gevoel voor entertainment en een gedegen achtergrond in gedragswetenschap. 

(Utrecht, juni 2014)

Mijn dochters van 14 en 15 zijn dol op auto’s. Vooral op snelle. Ze onderscheiden moeiteloos een Jaguar XJR van een gewone XJ. En een Shelby GT500 van een gewone Ford Mustang. Als het om mijn dochters gaat ben ik aanhanger van de oude winkelierswijsheid: vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan. Dus tuffen wij regelmatig naar de bios voor films met titels als Fast & Furious 6 en Need for Speed.

Met name de laatstgenoemde beschouwen mijn dochters en ik als een van de hoogtepunten uit de recente cinematografische geschiedenis. U weet het. Dit type films draait niet primair om de manier waarop de karakters zich ontwikkelen. Het gaat om de stunts. Om driften, racen, rook en vuur. In het echt houd ik er niet van. Ook niet van Formule 1 bijvoorbeeld. Maar op het witte doek wel. Blijkbaar geniet ik alleen van veilig gevaar.

Risk management

Een van de dingen die professionele stuntmannen en -vrouwen beginners aanraden luidt: become a master at risk management. Wordt een meester in het beheersen van risico’s. Niet alleen om ervoor te zorgen dat je je werk overleeft, maar ook omdat niemand in de filmindustrie wil werken met roekeloze types. Bij filmopnames wordt tot op de centimeter en seconde bepaald hoe er wordt gescheurd, gecrasht en gekopjeduikeld.

Deze obsessie met veiligheid zie je meer binnen de entertainmentwereld. In een managementboek las ik over de quality standards van de Disneyparken. Iedere medewerker krijgt daar een grondige training waarin de volgende ‘prioriteitenladder’ centraal staat:

  1. Veiligheid;
  2. Hoffelijkheid;
  3. Show
  4. Efficiëntie. 

De zaken waarmee het geld eigenlijk wordt verdiend, staan op de tweede, derde en vierde plaats. Eerst komt veiligheid. Bij Disney begrijpen ze heel goed dat wanneer er iets misgaat op het gebied van veiligheid, de overige drie helemaal geen zin meer hebben. Dus oefenen ze zich suf op dit gebied.

Stuntman-ondernemer

Veiligheid, preventie, risicomanagement. Heel eerlijk: ik had hier tot een paar jaar geleden maar weinig over nagedacht. Geen sexy onderwerp. Terwijl ik als eenpitter met netwerk (zoals de meeste Nederlandse ondernemers) eigenlijk heel kwetsbaar was en ben. Er hoeft maar iets mis te gaan met één persoon en mijn bedrijf gaat eraan. Eigenlijk ben ik een soort… eh… stuntman-ondernemer. Dus werk ik tegenwoordig iets meer aan de bescherming van mijn zaak. 

Dat begint bij mijn eigen veiligheid. Ik ben normalere werkuren gaan hanteren, sport veel meer en doe een jaarlijkse gezondheidscheck. Op die manier kan ik het mentaal en fysiek nog decennia volhouden. En ik heb maatregelen genomen rond de grootste juridische en geldelijke risico’s die ik loop. Betere contracten, heldere voorwaarden, verzekeren wat nodig is en een gezonde financiële buffer. Ik praat hier eigenlijk nooit over. Niet stoer. Maar als je graag duurzaam fast & furious wilt blijven als ondernemer, moet je op dit soort terreinen wel op safe spelen.

Auteur: Ben Tiggelaar

Lees ook:

Lees ook…