Categorieën

Als groeiende ondernemer ben je 24/7 bezig met je onderneming. Maar net zoals ieder mens heb jij ook af en toe een welverdiende vakantie nodig om weer helemaal op te laden. Hoe zorg je voor een gepaste afstand van je bedrijf tijdens je vakantie? Helemaal loslaten is immers vaak een brug te ver; alle touwtjes in handen houden betekent een werkvakantie.

Hieronder daarom 5 tips waarmee jij in control blijft over je onderneming én je vakantie.

Tip 1: Mobiele apps organiseren

Maak jij nog geen gebruik van mobiele apps? Kijk dan voor je vakantie of er een mobiele versie beschikbaar is van de software waarin je inzicht wilt houden tijdens je vakantie. Je vindt deze in de App Store of de Google Play Store van je mobiele telefoon.

Wanneer je juist al veelvuldig gebruikmaakt van de mobiele apps van bijvoorbeeld je CRM software, zorg er dan juist voor dat je alleen de push-meldingen van de belangrijkste apps aanlaat. Op de iPhone doe je dit via het instellingenmenu, bij de tab ‘berichtgeving’. Op een Android-toestel kun je dit regelen onder instellingen, bij de tab ‘apps’.

Tip 2: Juiste gebruikersinstellingen

Kies in de app voor een weergave waarin je enkel de gegevens te zien krijgt die tijdens je vakantie van belang zijn. Zo filter je de ruis uit, en voorkom je de mogelijke verleiding je toch weer met minder dringende gegevens bezig te gaan houden.

Zorg er ook voor dat je de mensen op de werkvloer de juiste rechten geeft in de bedrijfssoftware, zodat je taken kunt delegeren. Na de vakantie kan je dit desgewenst allemaal weer terugdraaien met een paar muisklikken.

Tip 3: Juist gebruik

Stel op vakantie duidelijke grenzen voor jezelf, door je telefoon standaard in te stellen op ‘niet storen’. Zo word je niet geleefd door je telefoon op vakantie, maar houd jij de regie over wanneer je je met werkgerelateerde zaken wilt bezighouden.

Wil je wel altijd bereikbaar zijn voor een selecte groep mensen, zoals je directiesecretaresse? Stel ze in als je favorieten in je contactenlijst en vink deze extra optie aan onder ‘niet storen’.

Tip 4: Juiste mensen

Die goede directiesecretaresse en salesmanager, die instinctief aanvoelen waarmee ze je wel en niet moeten storen, bewijzen hun waarde op jouw vakantie dubbel. Benoem hen als afdelingshoofd tijdens je vakanties.

Tip 5: Juiste voorzorgsmaatregelen

Merk je dat het ondanks alle bovengenoemde maatregelen bijna onmogelijk voor je om op vakantie te gaan en letterlijk en figuurlijk uit te schakelen? Dat is een signaal dat het tijd is voor verandering.

Wil je echt een betere balans tussen werk en privé? Zorg er dan voor dat je na je vakantie direct actie onderneemt, zodat er op je volgende vakantie een reële kans op een betere balans is. Want bedenk: geen keuze maken bestaat niet en waar je in investeert zal groeien. Zo, alleen al om daarover na te kunnen denken kan je wel een vakantie gebruiken! Houd grip op de zaak en geniet van je vakantie.

Lees ook…