Ben Tiggelaar was de vaste columnist van tijdschrift De Zaak. Hij is schrijver en trainer, met als doel: mensen te helpen hun dromen om te zetten in actie. Hij werkt vanuit eigen praktijkonderzoek, met veel gevoel voor entertainment en een gedegen achtergrond in gedragswetenschap.
Doe eens mee. Raad eens… Hoeveel procent van de bedrijven die uiteindelijk succesvol worden, heeft onderweg de strategie drastisch moeten herzien?
Amar Bhidé, hoogleraar aan Tufts University, deed er onderzoek naar. Hij stelde vast dat het om 93 procent gaat. Drie-en-ne-gen-tig procent! Van alle ondernemers die uiteindelijk een goedlopend bedrijf neerzetten, heeft de grote meerderheid het plan waarin men aanvankelijk heilig geloofde, aan de kant moeten zetten en vervangen door een nieuwe, betere aanpak.
Wat betekent dat? Allereerst dit. Als een ondernemer na een paar jaar weer stopt, vlak na of vlak voor een faillissement, dan komt dat dus niet omdat hij of zij een verkeerd plan had. Want ook de starters die wél succesvol worden, begonnen met een verkeerd plan.
Nee, het zit anders. Als een ondernemer uiteindelijk moet stoppen, dan komt dat omdat hij niet snel genoeg heeft geleerd. Hij heeft zich onvoldoende gerealiseerd dat het er niet om ging om het ondernemingsplan waar hij zo heilig in geloofde aan het draaien te krijgen. Het ging erom zo snel mogelijk te leren wat de tweede versie van dit businessplan zou moeten zijn. Of de derde, of de vierde versie. De kunst is om uit te zoeken waar je wél van kunt leven, voordat je aanloopkapitaal op is en je aanlooptijd over. Je moet vliegen, de lucht in, voor het einde van de startbaan is bereikt.
Dat betekent ook dat je als beginnende ondernemer, anders dan wat veel mensen denken, er vanuit moet gaan dat je ongelijk hebt. Dat je op zoek moet naar informatie die je helpt om kritisch te evalueren en bij te sturen. En dat is erg moeilijk. Veel starters én gevestigde ondernemers die zich moeten aanpassen aan de marktontwikkelingen, steken liever hun kop in het zand dan te onderkennen dat ze op een dood spoor zitten.
Een ondernemer in de autobranche die ik deze week sprak zei: “Krimpende markt… wil je liever niet horen. De prijs van opleidingen stijgt… ook dat zie je liever niet. Fabrikanten stappen over op andere materialen en dat betekent investeren in nieuwe kennis en technieken… Wil je niet weten. Maar wie niet oplet en niet vernieuwt, die doet morgen niet meer mee.”
Ik vind het plezierig om gelijk te krijgen en redeneer daar in gesprekken graag naar toe. Maar eigenlijk is dat is een zwakke plek in mijn ondernemerschap. Doel van mijn zaak is tenslotte niet om te bewijzen dat ik gelijk heb, maar om waarde te creëren voor anderen en mezelf. En in 93 procent van de gevallen gaat dat uiteindelijk heel anders dan je aanvankelijk dacht.