Deze column is afkomstig uit tijdschrift De Zaak, nummer 1, februari 2012.
Hoezo crisis?
“Veel ondernemers voelen de crisis. Maar intussen zijn er ook bedrijven die tegen de klippen op groeien. Hoe doen ze dat? Deze winter deed ik samen met Port4Growth onderzoek naar ondernemers die de afgelopen jaren tientallen procenten groeiden.
Een van onze eerste lessen: bij groeiondernemers draait het meestal niet om dat éne gouden idee, dat briljante nieuwe product of die éne geweldige webdienst waar niemand anders aan gedacht heeft.
Sterker nog: in veel gevallen gaat het om ondernemingen die dingen doen die helemaal niet zo origineel zijn. Invallers leveren in de zorgsector; het verzorgen van drukwerk; het distribueren van zoetwaren; het importeren van accessoires voor mobiele telefoons… Blijkbaar is originaliteit niet het belangrijkst.
Maar wat telt dan wél? Drie dingen: nieuwe mensen, nieuwe structuren en nieuwe kennis.
Nieuwe mensen
Groei wordt in de meeste gevallen voorafgegaan door de samenwerking met nieuwe mensen. Hoe dat gaat verschilt per ondernemer.
Sommigen stellen een raad van advies of een klankbordgroep aan: door de wol geverfde ondernemers die zich als een soort coaches met de zaak gaan bemoeien.
Andere ondernemers halen juist zeer ervaren mensen in huis. Een ervaren partner, een ervaren verkoper, een ervaren personeelsfunctionaris. Het voordeel van zulke krachten is dat je als ondernemer niet eens hoeft leren delegeren: ze komen zelf het werk bij je halen, waardoor je meer tijd en ruimte krijg voor het ontwikkelen van je bedrijf.
Ook opmerkelijk: een deel van de groeiondernemers komt pas uit de startblokken als ze afscheid hebben genomen van partners, medewerkers óf familieleden die de groei tegenhielden.
Nieuwe structuren
In de eerste levensfase van een onderneming wordt er vaak ad hoc gewerkt. Het wiel wordt telkens opnieuw uitgevonden. Bovendien berusten alle kennis en verantwoordelijkheid doorgaans bij één persoon, die door alle drukte niet eens precies weet wat er aan de hand is.
Bij de groeiondernemingen die we onderzochten, werd de groei in ruim tweederde van de gevallen voorafgegaan door het aanbrengen van een heldere structuur. De taken werden beter verdeeld. Er kwamen vaste procedures voor terugkerende werkzaamheden. Er kwamen vaste vergadermomenten met duidelijke doelen en agenda’s. En er werd meer gemeten (en geweten).
Nieuwe kennis
Ruim de helft van de snelle groeiers heeft nieuwe kennis verworven voor het bedrijf ging groeien. Boeken lezen, opleidingen volgen, seminars bezoeken, praten met experts.
Ondernemen kun je niet uit een boekje leren, vinden de meeste mensen. Maar ben je eenmaal ondernemer, dan helpt het blijkbaar wel om jezelf af en toe te ‘updaten’ op gebieden als strategie, marketing en management.
Groeien in crisistijd is blijkbaar mogelijk. En het recept is niet eens zo spectaculair: nieuwe mensen, nieuwe structuren en nieuwe kennis.
Wat mij tijdens het onderzoek opviel: groeiondernemers zijn meestal niet die arrogante types met dat enorme zelfvertrouwen. Het zijn juist mensen die zich realiseren dat ze niet zonder kennis en kunde van buiten kunnen. Daardoor gun je hen het succes ook meestal van harte.”
Reageren? Dat kan hieronder of mail naar [email protected]
Ben Tiggelaar is de vaste columnist van tijdschrift De Zaak. Hij is schrijver en trainer, met als doel: mensen te helpen hun dromen om te zetten in actie. Hij werkt vanuit eigen praktijkonderzoek, met veel gevoel voor entertainment en een gedegen achtergrond in gedragswetenschap.