Categorieën

George Gershwin zei het al: "Life is a lot like jazz, it's best when you improvise". Ben Tiggelaar kan het alleen maar beamen. Hij dacht een huis te hebben in de VS, maar stond voor een dichte deur. Daardoor moeten hij en zijn gezin zich vanaf dag één als echte Amerikanen gedragen. Ofwel: improviseren. Dat bevalt Ben Tiggelaar eigenlijk best goed, het stimuleeert ondernemerschap, zo realiseert hij.

Ben Tiggelaar is de vaste columnist van tijdschrift De Zaak. Hij is schrijver en trainer, met als doel: mensen te helpen hun dromen om te zetten in actie. Hij werkt vanuit eigen praktijkonderzoek, met veel gevoel voor entertainment en een gedegen achtergrond in gedragswetenschap.

(Haarlem, oktober 2012)

Improviseren

“Het duurde een uur voordat het doordrong. Een uur op straat, met vier kinderen en zeventien stuks bagage, voor een appartement in het centrum van Boston waarvoor de huur al was betaald.

We waren belazerd. Dit onderkomen was helemaal niet te huur. Het werd al donker. En wij moesten improviseren.

Als rechtgeaarde Nederlander wilde ik onze start in Boston gedegen voorbereiden. Dus had ik voor de eerste zes weken een huis gehuurd. Contract getekend, aanbetaling overgeboekt. Alles tot in de puntjes geregeld.

Dacht ik.

Opgelicht

Toen we na een trip van ruim veertien uur op ons nieuwe adres in Boston aankwamen, bleek echter dat we waren opgelicht.

Op zo’n moment helpt al die voorbereiding niet meer en moet je improviseren. Gelukkig kregen we hulp van enkele Amerikaanse vrienden die in de buurt van Boston wonen. En die bleken daar heel goed in. Na twee tussenstops en talloze telefoontjes wonen we nu op een prima plek.

In vergelijking met de VS is Nederland wel erg ordelijk en netjes. Wij zijn in onze nopjes wanneer iets ‘af’ is. In de VS gaat tijdens de verkoop de verbouwing gewoon door. Huizen, wegen, ondernemingen, loopbanen… Alles is permanent ‘under construction’.

Een willekeurig voorbeeld

In de afgelopen weken hebben meerdere winkelmedewerkers tegen me gezegd: “Probeer het gewoon uit. Werkt het niet, dan vervangen we het weer door iets anders.” Je kunt alles ruilen. Zonder gezeur, zonder vragen.

Amerikanen die in Noord-Europa zijn geweest, valt precies hetzelfde op. Maar dan andersom. “Nederland, Zwitserland, Duitsland, Zweden… Bij jullie is alles echt heel netjes.” Ik ben er nog niet achter of ze dat nou juist gezellig of griezelig vinden.

Amerikaanse mentaliteit stimuleeert ondernemerschap

Een voordeel van de Amerikaanse mentaliteit, is dat het ondernemerschap stimuleert. Bekend is het gegeven dat je na een faillissement in de VS redelijk eenvoudig opnieuw kunt beginnen. Maar dat is slechts een voorbeeld van de diepgewortelde liefde voor veerkracht, improvisatie, flexibiliteit en ondernemerschap.

Ik heb in de afgelopen weken iemand ontmoet die hoogleraar was en nu marketingmanager is. Iemand die een paar jaar geleden immigrant was en nu meerdere huizen verhuurt. Iemand die zijn studie als arts niet afmaakte en nu een bedrijf in medische instrumenten heeft.

Ik ken nu zélfs iemand die met z’n hele gezin dakloos was en nu in een van de gezelligste doorzonwoningen van Boston en omgeving woont.

Life is a lot like jazz… it’s best when you improvise

Amerikanen improviseren wat af. Make it up as you go along, zeggen ze hier. Wing it. Ad-lib. Trial and error. “Life is a lot like jazz… it’s best when you improvise,” zei mijn favoriete Amerikaanse componist George Gershwin.

Noodgedwongen moesten ook wij ons vanaf dag één als echte Amerikanen gedragen. Als ik onze huisoplichter ooit nog eens te pakken krijg, zal ik zeker niet nalaten hem – naast enkele andere agendapuntjes – vriendelijk te bedanken voor deze interessante les.”

De eerder verschenen columns van Ben Tiggelaar staan hier »

Lees ook…