Vitesse kampioen krediet
Feyenoord is landskampioen geworden, en dat is ook goed voor hun inkomsten. Financieel zijn ze in ieder geval zeker níet de beste, want dat is Vitesse. Dit blijkt uit onderzoek naar de eredivisieclubs’ credit rating.
Zo’n kredietwaardigheidscijfer is heel goed om te weten. In andere landen, zoals Amerika , gewoonste zaak van de wereld. Het helpt je in te schatten of je van een potentiële klant of opdrachtgever wel (op tijd) betaald krijgt. Dat kan je een hoop gedoe besparen. Ook voor je eigen bedrijf is een goede kredietscore nuttig, want anderen kunnen zien dan dat je financieel betrouwbaar bent. Soms krijg je daardoor zelfs betere leveringsvoorwaarden.
Zakelijk scoren lijkt wat dat betreft best veel op voetbal: zonder je verdediging goed te organiseren heeft het geen zin om aan te vallen!
Mevo camera
Er wordt hier professioneel TV gemaakt er lopen hier wel 25 mensen rond die allemaal een rol hebben van geluid, beeld, regie, cameraman en producent. Deze week laat ik zien hoe je met dit kleine apparaatje zelf ook een beetje voor
Heb je een evenement, een productpresentatie of zomaar een spontane gebeurtenis die je meteen wil delen met je klanten of andere geïnteresseerden? Zet hem neer, zet m aan, en je kan meteen live streamen via bijvoorbeeld Facebook. Je volgers beleven het dan mee. Hij is heel klein maar het geluid is prima en het beeld is zelfs méér dan oke want hij kan in Ultra HD opnemen, dus in 4K. Je verbindt je smartphone rechtstreeks met de camera. Dankzij de app kun je meteen als een regisseur selecteren welk deel van het totale beeld je van extra dichtbij wil laten zien. Hij heeft een heel hoge resolutie, dus de beelden blijven dan gewoon scherp.
Concurrentiebeding: boer vs knecht
We kregen onlangs een vraag van een agrarische ondernemer die aangaf dat ie beconcurreerd wordt door een van zijn werknemers. Die had ie toestemming gegegeven om in zijn kas voor eigen gebruik planten te telen. Maar in plaats daarvan blijkt ie op eigen houtje langs de klanten van zijn werkgever te gaan… Hoe moet je daar nou mee omgaan?
De standaard reflex kan zijn: via de juridische weg. Dus een dossier opbouwen, moeilijke gesprekken voeren over zijn relatiebeding. En dan loopt dat vaak toch uit op afscheid nemen en tenslotte een dikke transitievergoeding betalen.
Wat misschien wel veel zinvoller is in deze tijden, is er creatief mee om te gaan. De grenzen worden toch al steeds vager, met werknemers die ernaast zelf ook ondernemen, of het inhuren van zelfstandigen die rondkijken in je bedrijf en daarna met die kennis ook weer zelf verder kunnen. Dus wees pragmatisch, en kijk op welke manier je uit elkaar kan zonder elkaar in de weg te zitten. Of misschien zelfs kan helpen. Als je afspraken kan maken, zit je elkaar minder in de weg. Of om in de termen van tuinders te blijven: misschien bloeit je bedrijf er zelfs van op.
Preventieplan maken
Hoe kwetsbaar je bedrijf eigenlijk is, blijkt wel als er een cyberaanval plaatsvindt zoals onlangs. Wereldwijd gingen computers plat, vielen systemen uit en waren websites niet te zien. Ook al is de schrikreactie groot, veel ondernemers denken dat dit vooral een ander overkomt. Dus zijn ze er waarschijnlijk ook niet op voorbereid, en dat is precies wat ik wil aankaarten. Zorg dat je een plan hebt, zodat de schade niet onnodig groot wordt. Zorg dat je de risico’s in kaart hebt en zet dit regelmatig op de agenda. Maak een stappenplan met alle sleutelpersonen en hoe je ze bereikt. maak een verdeling: wie is waarvoor verantwoordelijk? Technisch, maar ook in het contact met klanten, leveranciers et cetera. Hoe bereik je iedereen, en welke boodschap of mededeling moeten zij krijgen?
Eigenlijk gaat het er dus vooral om dat je van tevoren nadenkt over alle te zetten stappen, en daar niet pas mee begint als het al te laat is. Als je het nog niet gedaan hebt: zet het bovenaan de agenda voor je eerstvolgende overleg!