Ben Tiggelaar vertrekt binnenkort met zijn hele gezin voor een jaar naar Amerika. Dat is niet alleen leuk, het is ook zakelijk verstandig, zo legt hij in deze column uit.

Ben Tiggelaar is de vaste columnist van tijdschrift De Zaak. Hij is schrijver en trainer, met als doel: mensen te helpen hun dromen om te zetten in actie. Hij werkt vanuit eigen praktijkonderzoek, met veel gevoel voor entertainment en een gedegen achtergrond in gedragswetenschap.

(Haarlem, juni 2012) – “Beacon Hill, Back Bay, South End… Jamaica Plains is ook mooi!” We kijken met elkaar nog eens naar de kaart van Boston. De visa zijn net binnen en nu is het zoeken naar huisvesting begonnen. Deze zomer vertrekt het gezin Tiggelaar voor een jaar naar de Verenigde Staten.

Ik heb het al talloze keren gehoord en gelezen. Je bent pas écht ondernemer wanneer je zelf niet meer dagelijks aanwezig hoeft te zijn. Wanneer de tent ook zonder jou draait. Anders ben je eigenlijk een werknemer zonder baas. Niets mis mee, maar geen ondernemerschap.

Tja, dat klinkt mooi. Maar wat nu als je zélf het product bent. Als de mensen willen dat jij zelf het werk doet. Ik ken heel wat hoveniers, schilders, interim-managers, trainers en mediamensen voor wie dat geldt. En ook in mijn geval werkt het zo.

Naar Boston

En toch… toch vertrekken we deze zomer voor een jaar naar de VS. Naar Boston om precies te zijn. Met Harvard en MIT, het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology, onder handbereik. Met New York, Philadelphia en Washington op een paar uurtjes.

Dat dit leuk is, geloven de meeste mensen wel. Maar ik heb al heel wat mensen moeten uitleggen dat het ook zakelijk verstandig is. Laat ik het nog eens proberen.

1. Als je 43 bent, zoals ik, zijn er allerlei manieren om je weer jong te voelen. Je haar verven, een affaire beginnen, een Harley kopen… Of iets avontuurlijks doen met je gezin. Ik heb voor deze minst destabiliserende optie gekozen.
2. Als je business vooral uit kennis bestaat, dan moet je jezelf af en toe eens flink updaten. Twaalf maanden minder seminars verzorgen en meer lezen, schrijven en studeren. Zodat ik weer een paar jaar meekan.
3. Daarnaast ben ik ook stiekem wel nieuwsgierig naar wat ik van Amerikaanse collega’s kan leren. Of er mogelijkheden liggen voor samenwerking. En of er in de VS een markt is voor mijn boeken en andere producten.
4. Eigenlijk ben ik niet echt weg uit Nederland, want ik blijf columns en artikelen schrijven en kom bovendien ook nog terug voor een paar grote seminars.
5. En ja, ik ben ook erg benieuwd of mijn bedrijf(je) op het gebied van uitgeven, seminars in licentie en nog een paar van dat soort dingen, ook gewoon doordraait als ik er niet ben. Als dat lukt, dan weet ik dat ik écht ondernemer ben.

O ja. Nog één reden om zoiets geks te doen. Eigenlijk vind ik het belangrijker om ondernemend te leven, dan om ondernemer te zijn.

Van A naar B

Ik schreef het al eerder op deze plek: is je onderneming je eindbestemming? Of is het een voertuig dat je van A naar B brengt?
Ik kies voor het laatste. Van A naar B.

Van Amsterdam naar Boston in dit geval. Over een paar weken.
Ik hou u op de hoogte!

Eerdere columns van Ben Tiggelaar »

Lees ook…