Ben Tiggelaar constateert in zijn column "Negen minuten" dat experimenteren met 'gekke managementideeën' in het huishouden best vermakelijk is en soms nog nuttig kan zijn ook. Hij ziet het als een kleine gratis bonus op het ondernemerschap.

Ben Tiggelaar is de vaste columnist van tijdschrift De Zaak. Hij is schrijver en trainer, met als doel: mensen te helpen hun dromen om te zetten in actie. Hij werkt vanuit eigen praktijkonderzoek, met veel gevoel voor entertainment en een gedegen achtergrond in gedragswetenschap.

(Haarlem, augustus 2012)

Gekke managementideeën

“Omdat ik al jaren bezig ben met ondernemerschap, bedrijfskunde en verandermanagement, sijpelen er regelmatig ook wat gekke managementideeën door naar ons privé-leven. Soms tot grote ergernis van mijn gezin.

Maar een paar dingen werken wel…

Rooster

Aan de binnenkant van onze keukendeur hangt een rooster met allerlei taken: hond uitlaten, tafel dekken, u kent het wel. Volgens de beste verandermanagementtraditie wordt er regelmatig ‘bottom-up’ een nieuw rooster opgesteld: de kinderen beslissen zelf.

Natuurlijk wordt er tussentijds wel gediscussieerd over de werkdruk en het onrechtvaardige topmanagement, maar toch houdt het grondpersoneel zich redelijk aan het rooster. Ze hebben het tenslotte zelf gemaakt.

Belangrijk/urgent

Als er bij ons thuis te veel afspraken, telefoontjes en klusjes voor een dag gepland staan, hanteer ik graag de belangrijk/urgent-aanpak. Welke taken die om aandacht vragen zijn echt belangrijk, welke taken hangen echt samen met onze doelen? En welke taken lijken alleen maar belangrijk omdat ze urgent zijn, omdat de deadline nadert? De laatste categorie, daar gaan we dan in schrappen.

Even doorbijten, maar het lucht wel op.

Lekker snoozen

Een kleine zonde van mij in het weekend is ‘snoozen’. Als de wekker gaat, er een klap op geven en me dan nog eens omdraaien. Onze wekker heeft een standaard snoozetijd van negen minuten*.

Ooit heb ik besloten om de tijd op mijn wekker negen minuten vooruit te zetten. Daardoor weet ik – hoe slaapdronken ik ook ben – op welke tijd de wekker nog eens zal gaan als ik er nu een klap op geef.

Het snoozen wordt bij ons thuis dus logistiek geheel verantwoord gepland op aankomsttijd en niet op vertrektijd.

Stress temmen

Toen duidelijk werd dat we een jaar naar de VS zouden gaan, leidde dat tot enthousiasme en ook wat stress. Om de stress te temmen hebben we een zogenaamd ‘pre-mortem’ georganiseerd. Een vergadering waarbij je doet alsof het project – in dit geval: een jaar wonen, werken en studeren in Boston – volledig is mislukt en je terugkijkend de vraag beantwoordt: hoe heeft dit nou zo kunnen ontsporen? Zo spoor je de belangrijkste risico’s op.

Collectief concludeerden we dat de school van de jongste kinderen de grootste risicofactor was. Dus hebben we dat als eerste geregeld. Daarna was het veel leuker om met de andere voorbereidingen aan de slag te gaan.

Bonus

Ons privé-leven runnen als een onderneming, dat lijkt me niet echt het hoogste doel. Maar af en toe experimenteren met managementkennis in het huishouden is best vermakelijk en soms nog nuttig ook. Een kleine gratis bonus op het ondernemerschap.”

De eerder verschenen columns van Ben Tiggelaar staan hier »

*Opmerkelijk: bijna alle wekkers in de wereld hebben een snoozetijd van negen minuten. Niet alleen die van mij of van u. Er zijn hele discussies op internet waarom er niet voor acht of tien minuten is gekozen. Of elf-en-een-half. Maar aangezien u en ik geestelijk gezond zijn ga ik hier verder niet op in. 

Lees ook…