Categorieën

Column Leen Zevenbergen

Deze week leerde ik waar het woord ondernemerschap vandaan komt. Ik dacht altijd uit het Frans en dat het bovendien niet zo erg oud was, laten we zeggen zo’n 200 jaar; Entrepreneur. Maar niets was minder waar.

Het woord ondernemer komt uit het Aramees en is meer dan 5000 jaar oud. Het heeft zelfs een vrouwelijke en een mannelijke vorm en betekent initiator.

“Initiators hebben een idee in hun hoofd en dat is kristal-helder. In de perceptie van de ondernemer weet hij of zij precies waar ze heen moeten. Liefst nu meteen of in ieder geval heel snel.”

Ondernemer is de bron van nieuwe actie

Ondernemers zijn dus initiators, ze beginnen iets dat er nog niet is. De bekende Peter Koenig spreekt dan vaak over de Source. De bron die alleen iets begint, en hij stelt zelfs dat dat altijd alleen gebeurt.

Uit eigen ervaring kan ik dat onderschrijven. Alle bedrijven die ik in de afgelopen 34 jaar gestart ben, en dat zijn er zeker 20, waren in het begin altijd alleen. Ook als er mensen bij betrokken waren, en gelukkig was dat vaak het geval, was ik er meestal net iets eerder mee begonnen en was de drijvende kracht achter al die nieuwe ideëen vaak de energie van 1 persoon.

“Je hoeft in het algemeen van een lokale politicus niet veel ondernemend gedrag te verwachten.”

Politici zijn volgers

Initiator en source beschrijven het ondernemerschap van velen in Nederland. De immense hoeveelheid van ZZP’ers telt vele initiators. En wat nu net die initiators onderscheidt van politici, is dat politici vaak volgers zijn. Geen waardeoordeel overigens, maar als mij de vraag gesteld wordt hoe belangrijk de ondernemers verkiezingen vinden is dat eigenlijk een rare vraag. Hoe belangrijk vinden mensen die initiator zijn het nu eenmaal om volgers te gaan kiezen?

Uiteraard kunnen gemeentelijke verkiezingen soms voor enige versnelling of vertraging zorgen, afhankelijk van hoe belangrijk lokale politici de lokale ondernemers vinden, maar verder is van enige invloed geen sprake. Je hoeft in het algemeen van een lokale politicus niet veel ondernemend gedrag te verwachten.

“Voors en tegens? Er is toch alleen maar een VOOR?”

Politiek moeras

Nu ken ik in Zeist wel een ondernemer die de politiek in gegaan is, maar ondanks zijn ondernemende achtergrond is ook hij terecht gekomen in een politiek moeras waar de snelheid een beetje uitgegaan is.

Initiators hebben een idee in hun hoofd en dat is kristal-helder. In de perceptie van de ondernemer weet hij of zij precies waar ze heen moeten gaan. Liefst wel nu meteen of in ieder geval heel snel. Maar dat wordt nu juist als opportunistisch of ondoordacht ervaren door de volgende politiek, die bovendien ook nog eens de “voors en tegens” af wil gaan wegen. Voors en tegens? Er is toch alleen maar een VOOR?

Lees ook…