Er zat echter ook een wetsvoorstel tussen van de Vijfde categorie. Niemand heeft het er over, het is tenslotte geen onderdeel van de populaire koopkrachtplaatjes, dus het is je ongetwijfeld ontgaan. Ik heb het over het wetsvoorstel met de pakkende titel: “Wetsvoorstel uitfaseren pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen”.
Pensioen in eigen beheer
Hele volksstammen bouwen pensioen op in de eigen BV. Zeker vroeger was dit ge-wel-dig! Je BV gaf geen geld uit én “reserveerde” voor de oude dag ten laste van het belastbare bedrag. Tot in de jaren negentig, kon je zo 48% van het gereserveerde (en niet uitgegeven) bedrag terugkrijgen van de toenmalige Wiebes. “In de hemel is geen geld, daarom hier maar wat besteld”. Zo zijn er flinke pensioenaanspraken door veel directeuren-grootaandeelhouders (DGA’s) opgebouwd.
Nu blijkt die tomeloze reserveringsdrift tot allerlei problemen te leiden. Ten eerste dooide het belastingtarief in de vennootschapsbelasting af van zo’n 48% tot, als het meezit, 25%. Die aftrekpost blijkt dus wat minder interessant. De crisis zorgde er daarnaast voor dat jouw aanspraak op pensioen wel bleef bestaan maar dat de BV te weinig bezittingen heeft staan om ooit te kunnen betalen. Extra zout in de wonde is de huidige lage rekenrente. Ik zal je de details besparen, maar dit heeft grote gevolgen. Bij echtscheidingen bijvoorbeeld (dat doen DGA’s ook) blijkt de partner ineens de helft van een veel hoger bedrag te willen hebben dan de DGA ooit kon bevroeden als hij naar zijn balans kijkt. En die partner, die heeft gelijk! Dat is schrikken als je denkt slechts een bescheiden pensioen opgebouwd te hebben. Kortom, we zijn van de “manische fase” de “depressieve fase” ingeschoten. Dat doen mensen eigenlijk altijd als het om geld gaat.
Wat nu?
Nu is dit wetsvoorstel gelanceerd dat de gelegenheid lijkt te bieden voor eens en voor altijd met dit Pensioen in Eigen Beheer (PEB) af te rekenen. Grofweg kun je kiezen uit:
-
Bevriezen;
-
Afkopen tegen een gunstig tarief of
-
Deels afkopen en deels omzetten in een zogenaamde Oudedagsverplichting.
Voorts geldt dat er niet alleen fiscaal een hoop over jouw PEB en dit wetsvoorstel te zeggen valt, maar ook juridisch. Meestal zijn er ook partners én ex-partners die een belang hebben bij jouw PEB. Ik zal je verder niet lastig vallen met de inhoud, dat voert te ver, maar wil hierover het volgende kwijt:
Ik verzoek je met klem… Nee, opnieuw: “Ik schrijf je daarom voor direct contact te zoeken met jouw accountant, fiscalist, belastingadviseur, financieel raadsman, om je te laten bijstaan op dit punt.”. Mijn gebruik van de term “direct” komt voort uit het gegeven dat er soms nog zaken in 2016 geregeld moeten worden. En 2016 mensen, het is niet anders, is duidelijk op zijn retour. Mocht je het gevoel krijgen dat jouw accountant, fiscalist, financieel raadsman, geen grip op de zaak heeft, twijfel dan niet, maar schiet voor dit onderwerp een ander aan. Het is te belangrijk om “halfbakken” af te doen.