Categorieën

Waarom zijn online-bedrijven in de VS zo succesvol? Ben Tiggelaar legt het, aan de hand van uitspraken van managementdenker Tom Peters, uit in deze column.

Ben Tiggelaar is de vaste columnist van tijdschrift De Zaak. Hij is schrijver en trainer, met als doel: mensen te helpen hun dromen om te zetten in actie. Hij werkt vanuit eigen praktijkonderzoek, met veel gevoel voor entertainment en een gedegen achtergrond in gedragswetenschap. 

(Haarlem, november 2012)

Puur geluk

Hoezo, de dotcom-bubble erg? “Het is het beste wat ons ooit is overkomen. We hebben misschien een triljoen dollars of zo verloren. Maar we hebben voor heel veel meer geld geleerd!”

Aan het woord is Tom Peters, volgens velen de belangrijkste, nog levende, managementdenker ter wereld.

Verklaring van online succes in de VS

Peters heeft al tientallen jaren een passie voor ondernemerschap, innovatie, verandering. Sinds begin jaren tachtig trekt hij de wereld rond met zijn vaak provocerende presentaties, vol met opmerkelijke voorbeelden van excellent ondernemerschap. Peters is inmiddels 70, maar dat mag de pret niet drukken. Hij wordt nog altijd erg boos of erg blij van wat er in het internationale zakenleven gebeurt.

Ik ben in Frankfurt bij de eerste Duitse editie van ‘MBA in één dag’, waar Tom Peters als speciale gast spreekt. Nadat hij een uur lang de zaal heeft gebombardeerd met zijn voorbeelden, ideeën en anekdotes, is het tijd voor vragen. Hoe hij het succes van technologiebedrijven als Facebook en Apple verklaart? Peters heeft een opmerkelijk antwoord.

“Er zijn drie momenten waarop mensen bedrijven starten. Te vroeg, te laat of precies op tijd. Dat laatste is puur geluk, niets anders. En daarnaast gaat het gewoon om massa. Wie domweg meer probeert als ondernemer, heeft meer kans om een keer geluk te hebben. En als er in een land heel veel wordt geprobeerd, dan wordt dat land succesvoller. Whoever tries the most things, wins. Wie ‘t meeste probeert, wint.”

Volgens Peters is dat de verklaring van het succes van de VS op het gebied van online business. Overal zijn heel slimme mensen zeven dagen per week, twintig uur per dag aan de slag om hun eigen online bedrijf op te bouwen. Verreweg de meesten halen het niet, maar heel af en toe zit er een Facebook of Google tussen.

Grandioze fouten belonen

Volgens Peters zijn overdreven hypes op het gebied van online business ook helemaal niet overdreven. Ze zijn juist geweldig. Door de enorme aantrekkingskracht van het bizarre succes van enkele bedrijven, raken heel veel ondernemers geïnspireerd om ook nieuwe dingen te proberen. En ja, het meeste faalt. Maar als je dat ziet als een vorm van onderwijs, dan is dat niet erg.

Bij Tom Peters is op je gezicht gaan iets waar je trots op moet zijn. Je moet grandioze fouten belonen en middelmatige successen bestraffen, preekt hij al jaren. Dat is waar het bij leren om gaat.

Je moet niet jaren, maanden of weken werken aan een plan. Je moet iets bedenken en het nu meteen uitproberen. En vol nieuwsgierigheid kijk je of het wat wordt. Zo niet, dan doe je iets anders. Alleen op die manier word je en blijf je succesvol als ondernemer.

En ja, soms heb je iemand van 70 nodig om zulke jonge-hondenlessen te leren.

De eerder verschenen columns van Ben Tiggelaar staan hier »

Lees ook…