Bij veel mensen lijkt acquisitie niets anders dan vragen of iemand alsjeblieft geld wil storten, zo stelt Ben Tiggelaar. In zijn ogen is de beste vorm van acquisitie: het helpen van mensen op zo'n manier dat zij zich vervolgens gaan gedragen als jouw ambassadeur.

Ben Tiggelaar is de vaste columnist van tijdschrift De Zaak. Hij is schrijver en trainer, met als doel: mensen te helpen hun dromen om te zetten in actie. Hij werkt vanuit eigen praktijkonderzoek, met veel gevoel voor entertainment en een gedegen achtergrond in gedragswetenschap.

(Haarlem, oktober 2011) – Mijn goede vriend en collega Jos Burgers weet het altijd geweldig mooi te zeggen: “De meeste ondernemers die bezig zijn met acquisitie doen het ongeveer zo: u hebt euro’s hè? Dat klopt toch? Nou, dat komt goed uit, want wat nu zo toevallig is, die sparen wij.”

Jos heeft helemaal gelijk. Heel veel mensen zien op het gebied van acquisitie geen andere mogelijkheid dan mensen vragen of ze alsjeblieft geld willen storten. Waarvoor, dat maakt verder niet uit. Als er maar geschoven wordt.

Steeds vaker komen er ook via allerlei social media paniekmailtjes binnen van zzp’ers met teksten als: “Ik moet heel snel een klus hebben. Wie weet er nog iets?” Dat is ongeveer een even subtiele aanpak als: “Ik heb geld nodig. Wilt u het in het plastic bekertje gooien dat voor mij op de grond staat…”

Of wat ik in San Francisco op straat zag, bij een van de vele bedelaars: Need Money for Marihuana. Thank You!

Ondernemen is mensen helpen

Hoe dan wel? Wat zou Jos doen? “Ondernemen gaat over mensen helpen. Dat is de kern.” De beste vorm van acquisitie is het helpen van mensen op zo’n manier dat zij zich vervolgens gaan gedragen als jouw ambassadeur.

Ik besprak dit idee met een vriend die net voor zichzelf begonnen is. Hij belt elke week trouw een aantal bedrijven om ze te vertellen over zijn dienstverlening. Een beetje de ‘u hebt euro’s, die spaar ik-aanpak’. Tot nu toe heeft dat bitter weinig opgeleverd.

De komende weken gaat hij zijn acquisitietijd alleen nog maar gebruiken om mensen te helpen. Mogelijke klanten die met een vraag of een probleem zitten, krijgen van hem een uur gratis ‘eerste hulp’. Een stuk zinvoller. Maar wat leuk is: die vriend heeft er zelf ook veel meer zin in.

Vertrouwen

Waarom heb ik vertrouwen in deze aanpak? Omdat ik hem zelf ook al jaren hanteer, maar – eerlijk is eerlijk – ik realiseerde me dit pas nadat ik Jos erover hoorde vertellen. In mijn werk kun je mensen soms helpen door wat je schrijft, maar daarnaast geef ik wekelijks verschillende gratis adviezen. Advies waar men bij anderen wellicht een aardige factuur voor had gekregen.

Mijn eigenlijke producten en diensten (boeken, workshops, onderzoek) geef ik niet gratis weg. Maar wat niet bij mijn ‘core business’ hoort, daar help ik graag een ander mee. Ik ben geen weldoener, ik snap ook wel dat hier uiteindelijk vaak iets voor terugkomt. Maar daar probeer ik in eerste instantie niet te veel op te letten. Ook omdat het dan al snel geen helpen meer is.

Dus – gratis advies van mijn vriend Jos en van ondergetekende – stop vandaag nog met acquireren en ga gewoon weer ouderwets mensen helpen!

P.S. Als dit advies u in de toekomst iets oplevert, dan weet u ons te vinden. Wij sparen tenslotte ook euro’s, maar dan wel graag op een leuke manier.

Eerdere columns van Ben Tiggelaar »

Lees ook…