Categorieën

Column Leen Zevenbergen

Tijdens mijn afgelopen reis naar Sillicon Valley is me iets opgevallen. Namelijk de waardering die men in de VS heeft voor het Team. Zijn mensen belangrijker dan technologie?

Sedert mijn eerste bedrijf in 1984, Bolesian genaamd en het eerste Artificial Intelligence bedrijf in Nederland, ben ik jaarlijks een aantal malen in Silicon Valley. In de negentiger jaren heb ik daar bovendien een aantal jaren gewoond toen ik een bedrijf had in Virtual Reality.

AI en VR-hype

Beide bedrijven lagen circa 20-30 jaar voor op de huidige trend en dat zegt veel. Het zegt allereerst dat er in de tachtiger jaren al een grote hype was op het gebied van AI en dat er in 1996 al VR-brillen waren waar je nu iedereen mee ziet lopen. Het zegt ook dat de ontwikkelingen langzamer gaan dan we wellicht hopen. Wozniak, mede-oprichter van Apple zegt zelfs voorlopig helemaal niks in AI te zien en daar heeft hij wel een punt. Want nabootsen van menselijk gedrag en hersenen kan natuurlijk niet als we nog nauwelijks enig benul hebben van hoe die hersenen precies werken.

Maar over de ontwikkelsnelheid van AI en VR wil ik het eigenlijk helemaal niet hebben. Waar ik het wel over wil hebben is dat me tijdens mijn afgelopen reis naar de Valley iets is opgevallen. Namelijk de waardering die men in de VS heeft voor het Team. Het TEAM.

Wat versus Wie

Van nieuwe technieken en nieuwe ontwikkelingen die zich aandienen slagen er maar bar weinig. Van de vele duizenden startups slagen er maar weinig. Soms hoor je percentages van minder dan 5%.

Mijn huidige bedrijf Solarus is van oorsprong Zweeds en daar ligt de nadruk helemaal op de techniek. Als je maar iets moois en zeer bijzonders ontwikkelt dan verkoopt dat zichzelf wel. Overigens hoor je dat ook erg veel bij technisch georienteerde ondernemers; de techniek verkoopt zichzelf.

Nou, niks is minder waar. Het gaat niet om de technologie, maar om het team dat daarmee aan de slag gaat. Hetgeen dus als resultaat kan opleveren dat een sub-optimale technologie kan winnen en een fantastische technologie ten onder kan gaan. Daar zijn echt vele voorbeelden van.

Team boven technologie

In de VS is dat dus precies andersom. Laat er geen misverstand over bestaan, technologie moet super zijn uiteraard, maar zonder een goed team geloven investeerders er niet in. Om die reden hebben Amerikaanse investeerders dan ook zoveel procent van de aandelen over voor de leiders van een bedrijf. Met vreugde leveren Amerikaanse aandeelhouders 20 tot 30% in voor de leiders en medewerkers.

Dat verschil in waardering tussen Team en Technologie verklaart wellicht mede waarom er in de VS zoveel grote succesverhalen zijn in vergelijking met Nederland of Zweden. Ik zou een oproep willen doen aan de vele VC’s die we in ons land kennen om het team veel meer voorop te gaan stellen. Goede ervaren teams zijn schaars en er is een veelheid aan fantastische ideeën en technologieën in Nederland. En niet andersom!

Lees ook…