Column van Philip de Roos | Legalloyd

Je hebt het waarschijnlijk al gelezen: tijdens het Startup Fest kwam de internationale tech-elite (Apple, Uber, Google) in Amsterdam vertellen dat het prima is om wetten te overtreden, in naam der innovatie. Dat heeft begrijpelijkerwijs stof doen opwaaien.

En: loont misdaad?

Nee. Échte misdaad loont niet. De lange termijn-strategie is: houd je aan de regels. Wees een betrouwbare werkgever, aandeelhouder, producent. Betaal je belasting en wees dankbaar dat je in een welvarende maatschappij kunt ondernemen. Wetgevers denken (over het algemeen) goed na over wetten. En die wetten dienen een belangrijk maatschappelijk doel.

Maar…

Er zijn uitzonderingen. Sommige wetten zijn hopeloos verouderd. In een wereld waar technologie in hoog tempo veranderingen brengt, levert dat problemen en vragen op. Wetgevers konden 25 jaar geleden niet voorzien dat jij dit artikel wellicht via je mobiele telefoon zou lezen en dat daarbij cookies zouden worden geplaatst. Mag dat? Daarvoor moet een stokoude wet geraadpleegd worden.
En met de technologie verandert de maatschappij ook. Taxivergunningen waren 25 jaar geleden het enige middel om consumenten vertrouwen te geven dat hun taxichauffeur deugde. De praktijk heeft echter al uitgewezen dat die vergunningen niet werken – denk aan de taxi-oorlogen bij Amsterdam CS. Uber betoogt nu dat de reviews op hun app de consument beter beschermen. Misschien zijn vergunningen wel ouderwets?

Conclusie

De hamvraag is: als een wet onduidelijk is, of als de onderliggende norm niet meer maatschappelijk gedragen wordt… is het dan een misdaad om die wet te overtreden? Innovatieve ondernemers vinden van niet. Als de wet achter loopt, niet overeenstemt met de heersende maatschappelijke mening, of ronduit vaag is, dan hoeft de ondernemer niet de braafste van de klas te zijn. Dan is het gerechtvaardigd om met een advocaat de grijze gebieden te verkennen. En om daarvan te profiteren.
Dat profiteren dient echter wel tijdelijk te zijn. De ondernemer moet gelijktijdig ook actief deelnemen aan de maatschappelijke discussie. Uiteindelijk moet de ondernemer het doel hebben om te helpen de mazen van de wet op te lossen. Als de ondernemer enkel profiteur wilt zijn, dan verliest hij uiteindelijk onvermijdelijk van de wetgever en haar toezichthouders.
En misschien nog belangrijker: consumenten houden ook niet van profiteurs.
Lees ook…