Categorieën

TopTrends & nieuws voor ondernemers onder elkaar

Willem Overbosch presenteert de nieuwste trends en gimmicks voor ondernemers tijdens het RTL-programma Z in Zaken. Bekijk de aflevering van 12 mei.

Vaderschapsverlof

Onlangs kwam in het nieuws dat er volgens Brussel meer betaalde verlofdagen zouden moeten komen voor medewerkers die net vader zijn geworden. Los van de kosten betekent dat ook meer administratie, maar als ondernemer wil je daar natuurlijk niet teveel mee bezig zijn. Niks werkt dan zo goed als een personeelshandboek, zodat voor jou én je medewerkers alle afspraken duidelijk zijn na te zoeken.
 • In een personeelshandboek worden alle afspraken tussen werkgever en werknemer vastgelegd.
 • Niet alleen regels, maar ook over hoe je met elkaar omgaat, wat je belangrijk vindt als bedrijf, en hoe je het onderling organiseert als iemand verlof heeft of ziek is.
 • Daarnaast natuurlijk ook veel administratieve zaken. Beloning, beoordeling, het loongebouw, werkkosten, lease-regeling en een opsomming van bijvoorbeeld de verzekeringen die afgesloten zijn.
 • Alles wat een medewerker moet weten, staat erin. Wel belangrijk dit jaarlijks na te lopen op bijvoorbeeld wettelijke veranderingen.
 • Zo heb je als werkgever ook een centraal document waarop je kan terugvallen. Geen discussies, helder voor iedereen.

Serendipity Machine

Toeval bestaat niet zeggen ze weleens. Nou, je hebt er zelfs een speciale app voor; de serendipity machine. Voor Android is hij er sinds kort, en heel binnenkort ook voor IOS. En wat kun je daarmee? Je kans op waardevolle ontmoetingen vergroten.
 • Serendipiteit is een mooi woord voor iets nuttigs op je pad krijgen waar je eigenlijk niet naar op zoek was. Het is eigenlijk waarop je hoopt als je naar een netwerkborrel gaat: elke ontmoeting kan nieuwe kansen bieden, maar van tevoren weet je niet welke.
 • Naar netwerkbijeenkomsten gaan vinden veel ondernemers vervelend, of ze zijn er niet goed in.
 • De Serendipity Machine is een website en dus ook een app, om nieuwe mensen te ontmoeten. Een soort Tinder, maar dan om te netwerken of kennis en vaardigheden uit te wisselen. Je geeft aan waar je goed in bent en waar je je op dit moment mee bezighoudt. De app maakt een ‘match’ met iemand in de buurt. Jullie kunnen elkaar helpen, omdat jullie kennis en behoeften op elkaar aansluiten.
 • Serendipity is ook de kracht achter concepten als Seats2Meet, met werkplekken door het hele land. Hun zelflerende systeem maakt steeds betere matches mogelijk tussen ondernemers die daar gebruik maken van de werkplekken.

Kredietunies

Naast financiering van de bank, komen er steeds meer ‘alternatieve’ financieringsvormen op de markt, denk aan crowdfunding bijvoorbeeld. Kredietunies kunnen ook een oplossing bieden en die worden dankzij een garantstelling van de overheid steeds aantrekkelijker.
 • Een kredietunie is een coöperatieve vereniging: van, voor en door ondernemers. Ondernemers brengen gezamenlijk geld in, en lenen dit uit aan andere ondernemers die ook lid zijn.
 • Je hebt kredietunies binnen bepaalde branches, maar ook binnen bepaalde regio’s of zelfs steden. Samenwerkingen die er dus bij gebaat zijn om andere bedrijven te versterken.
 • Door elkaar te helpen vergroot je de kans op succesvolle financiering voor andere, kansrijke ondernemers. Want de beoordeling gebeurt door andere ondernemers met specifieke kennis van zaken.
 • Voor de financiering moet wel rente betaald worden. Leg je als vermogende ondernemer dus geld in, dan kun je ook rendement maken.
 • Kredietunie Brabant is nu de eerste in ons land die leningen aanbiedt met de nieuwe borgstelling van de overheid. Die staat dan garant voor de helft van het geleende bedrag.

Pensioen

Deze week werd bekend het pensioen een blinde vlek is voor veel ondernemers. Terwijl er een hoop op dat gebied gebeurt en je als werkgever ook te maken hebt met bepaalde voorschriften richting werknemers.
 • Uit onderzoek van Stichting DMS blijkt dat ook de eigen pensioenvoorziening voor veel ondernemers een ondergeschoven kindje is.
 • De blinde vlek zit vooral bij de groep ondernemers tussen 45 en 59 jaar oud.
 • Ook de categorie met bedrijven tot 50 medewerkers heeft er nauwelijks oog voor.
 • Afgelopen jaar is een derde met zijn eigen oudedagsvoorziening bezig geweest.
 • Veel ondernemers weten wel dat het meer aandacht zou moeten krijgen. Liefst vier op de tien ligt er soms wel eens wakker van dat ze te weinig of zelfs helemaal niks hebben geregeld.
Lees ook…
De oorlog in Oekraïne is 1800 km van ons vandaan, maar voelt toch dichtbij. Elke dag schrikken we weer van de heftige beelden van steden die volledig…

top 11 Must Read Belastingtips 2023

Belangrijkste Belastingwijzigingen + Adviezen 2023 om zeker te zijn van maximaal belastingvoordeel.