Categorieën

Je hebt starters, startersdagen, starterspakketten, startersverzekeringen, startersloketten, startersaanbiedingen, het Starters Informatie Centrum, de startersspecialist, een starters masterclass, een stappenplan voor starters, coaches voor starters. Kortom: mensen die een bedrijf starten, zijn handel. Je weet niks, je kunt niks. Na elk probleem komt een oplossing en na elke oplossing een nieuw probleem. En duizenden mensen die je willen bijstaan op het glibberige pad dat ondernemen heet.

Rinus Michels

Hoe anders ging dat in mijn vorige leven. Ik was 21 jaar toen ik mezelf gediplomeerd journalist mocht noemen en 22 toen ik verslaggever was bij het EK voetbal in 1988. Geen coach in de buurt, geen plan van aanpak als houvast. Ik kreeg een huurauto, reed kriskras door Duitsland en maakte interviews en verslagen. In de laatste week behoorde Oranje tot mijn werkterrein. Ik zat aan bij bondscoach Michels en schreef erover. Je volgde je gevoel, gebruikte de kennis die je op school, tijdens stages en het korte werkzame leven had binnengesleept. En als je geluk had, dan was er soms een oudere collega bereid kennis te delen.

Salaris

Wat maakt dát werk nu anders dan ondernemen? Vermoedelijk de veelzijdigheid. Journalist is een beroep met veel kanten, maar ik kreeg gewoon een salaris en concentreerde me op schrijven. Een startende ondernemer moet niet alleen nadenken over zijn product, maar ook over een bedrijfsplan, financiering, huisvesting, bedrijfsnaam, bedrijfsverzekeringen, privé-verzekeringen, inkoop, administratie, doelgroepen, marketingstrategie, public relations, personeelsbeleid en… over de auto die hij of zij wil gaan rijden.

Volg nu stages

Je kunt onmogelijk op al deze terreinen ervaring hebben, dus haalt een slimme starter die kennis binnen. Het liefst voor niks, maar als het moet voor weinig. Het is tenslotte beter dan je kop stoten. Starters hebben het moeilijk. Van de meer dan 50.000 starters per jaar haalt ruim 20 procent het derde jaar niet. Van al die afvallers wil bijna iedereen wel weer opnieuw beginnen, dus de fun was er wel. Waarom ging het dan mis? De meesten namen de voorbereidingstijd niet serieus. Zeker een jaar heb je nodig om de zaak goed uit te denken.

Onze voorbereidingstijd telt bijna vier jaar. Vanwege problemen met de vergunning. Zo’n ruime aanloop adviseer ik niemand, maar wie ruim de tijd neemt, wordt beloond. Volg nu cursussen en stages. Verdiep je in zaken als personeelsbeleid, want straks werk je 70 uur per week en kom je daar niet aan toe. Simpel, omdat je energiemeter in het rood staat.

Lingeriewinkel

Twee jaar geleden zocht Robert J. Blom, auteur van ondernemersboeken, uit in welke bedrijfstakken starters de grootste overlevingskans hebben. Een pannenkoekenhuis en een lingeriewinkel scoorden het best. En die laatste branche sluit precies aan bij wat ik belangrijk vind dat een starter moet doen: de tijd nemen en verleiden! Een eigen zaak beginnen houdt niet op bij het idee en de uitwerking. De wereld komt niet naar jou toe. Jij moet naar de wereld. Je dient je te verplaatsen in je klanten en de mensen die jou geld verstrekken. Je moet interessant zijn. En als je dat niet bent, moet je jezelf interessant maken. Daar maak je het onderscheid met de concurrent. Sociale intelligentie en sociale vaardigheden zijn vereist. Die leiden tot ondernemers met duurzame relaties en sterke netwerken. En zij hebben meer kans op succes.

Een hotel behoort niet tot de succesvolste branches, zegt Blom. Gelukkig hebben mijn vrouw Karen en ik als starter een leven achter de rug. Een leven waarin we hopelijk genoeg hebben geleerd om een gezonde start met ons hotel te maken. Laat dat verleiden maar aan ons over.

Lees ook…