Wie groeit, laat winst liggen!
Ik zou wel eens willen weten welke gedachte als eerste bij je opkomt als je die titel leest. Is dat soms: “Neeeeeeee dat gebeurt bij mij niet!” Of denk je misschien; “Hoezo winst laten liggen, we maken toch meer winst dan eerst?!” Of ga je hier toch even wat langer over nadenken en zou er wellicht toch een kern van waarheid in kunnen zitten?
Feit is dat omzetgroei niet hetzelfde is als winstgroei. Er zit natuurlijk wel een correlatie tussen beide, maar er zijn vele variabelen die maken dat omzetgroei net zo goed tot verlies zou kunnen leiden. Zo ben ik al meerdere ondernemers tegengekomen die dachten dat dat ene grote project de redding zou zijn. Maar wat was de realiteit zuur toen bleek dat zo’n groot project toch wel even andere koek is en uiteindelijk tot een verlies leidde. Of je merkt dat je steeds meer verkoopt van een bepaald product en dus ga je meer maken om aan de groeiende vraag te voldoen. Maar na verloop van tijd zie je dat je onder de streep niet meer overhoudt. Blijkt dat je marge veel lager is dan dat je dacht.
 
Wat zien we nou gebeuren bij groeiende ondernemingen waardoor ze dit overkomt. Als je groeit, krijg je het vanzelf drukker. Je krijgt meer orders, er moet meer gemaakt of geleverd worden, misschien komen er wel meer mensen om alles aan te kunnen, waardoor je ook weer meer mensen moet aansturen en ga zo maar door. Complexiteit neemt dus toe en dan is het een logisch gevolg dat niet altijd duidelijk is wie wat doet, er worden meer foutjes gemaakt, zaken worden weleens vergeten, en we hebben het zo druk dat we niet meer de tijd hebben om af en toe goed te analyseren waar we nou mee bezig zijn.
 
De feiten liegen er niet om. Uit het doorlopend onderzoek naar Winstlekkage in het MKB van Thexton Armstrong blijkt dat bij groeiende ondernemingen het relatieve winstlekkage op het gebied van productiviteit en marketing & sales significant toeneemt. We nemen het namelijk niet meer zo nauw met de efficiency in zo’n situatie; het moet gewoon op tijd klaar zijn, linksom of rechtsom maakt niet uit. Terwijl dat juist makkelijker zou zijn als je juist meer op efficiency zou sturen. En bij je verkoop zien we dat je het ook niet zo nauw meer neemt met nieuwe verkoopkansen en offertes. Je hebt het namelijk druk dus doe je dat even tussendoor maar dan kun je je niet meer zo goed verdiepen in de vraag van de klant en kun je ook niet zo nauwgezet je calculaties uitwerken en nakijken. Allemaal vormen van winstlekkage die je niet meteen merkt maar die je wel geld kosten.
 
Ondanks dat menig groeiend bedrijf dus wel winst maakt, laten vele ondernemers helaas nog te veel geld liggen. Zonde. Ik ga graag met je in gesprek om te kijken hoeveel winst jij laat liggen.
Indeed
Nieuw personeel werven?
Wat zijn veelgemaakte fouten bij het werven van nieuw personeel? Welke vragen wil je zeker stellen tijdens een gesprek? En hoe voorkom je ghostinggedrag van kandidaten? Ontdek Indeed Inspiration, het nieuwe kennisplatform met praktische tips om je te helpen bij jouw zoektocht naar toptalent.
Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Lees ook…
Een goede planning is doorgaans het halve werk. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Lees snel verder voor onze handige tips en ga er meteen mee aan de…
De oorlog in Oekraïne is 1800 km van ons vandaan, maar voelt toch dichtbij. Elke dag schrikken we weer van de heftige beelden van steden die volledig…