Categorieën

Het Nederlandse volk hoorde pas op 28 januari 2013 dat koningin Beatrix zou aftreden en dat Willem-Alexander op 30 april de troon van zijn moeder overneemt. De nieuwe koning, Máxima en Beatrix wisten het al 1,5 jaar. Niet zo vreemd ook, want er moet nogal wat geregeld worden bij de gemiddelde bedrijfsoverdracht. De adviseurs van De Zaak zetten de belangrijkste zaken op een rij.

Inhoudsopgave

1. De juiste naam

Heel Nederland ging er vanuit dat de nieuwe koning Willem IV zou gaan heten. Maar de kroonprins verraste vriend en vijand door voortaan als Koning Willem-Alexander aangesproken te willen worden.

Het zou wel eens een goede zet van onze vorst kunnen zijn. Want een bedrijfsnaam kies je niet zomaar. Daar moet goed over worden nagedacht. Daarom: tips om de bedrijfsnaam te kiezen die het beste bij u past »

2. Personeel ontslaan

In het interview met Willem-Alexander en Maxima dat op 17 april 2013 werd uitgezonden, werd de aanstaande Koning gevraagd of hij bereid was genoegen te nemen met een minder hoog salaris. Willem-Alexander antwoordde dat hij in dat geval zou moeten bezuinigen op de hofhouding. Met andere woorden: hij zal mensen moeten ontslaan. In dit specifieke geval om bedrijfseconomische redenen. Wil hij dat lastige proces soepel laten verlopen, dan zal hij rekening moeten houden met een aantal zaken »

3. Foto’s op Facebook

Het Koninklijk Huis heeft duidelijke afspraken over het maken en verspreiden van foto’s van de Koninklijke familie. Die zijn in de mediacode vastgelegd. In het kort komt het er op neer dat de vaderlandse pers geen foto’s maakt van privésituaties van de Koninklijke Familie. Alleen op afgesproken plaatsen en tijdstippen mogen foto’s gemaakt worden.

Maar wat nu als leden van de hofhouding foto’s maken en die bijvoorbeeld op Facebook zetten? Allround-adviseur van De Zaak Niek Idema kreeg onlangs een vergelijkbare vraag van een andere ondernemer. Zijn uitgebreide antwoord kunt u hier lezen »

4. Motorrijtuigenbelasting op oldtimers en modelovereenkomst dienstauto

Het wagenpark van Willem-Alexander en Máxima bestaat uit een flink aantal auto’s, zo leest u in dit artikel op onze site. Onder die bolides bevinden zich een aantal oldtimers. Daarvoor gelden sinds deze week nieuwe regels. Die vindt u hier. En mocht er in de toekomst een nieuwe dienstauto moeten worden aangeschaft omdat de huidige niet meer voldoet dan heeft De Zaak een standaard modelovereenkomst voor een dienstauto van de zaak. Download hem hier »

5. Beveiliging tegen een hack

Het gebeurt bijna alle ondernemingen tegenwoordig wel een keer: een hack of een DDoS-aanval, waarbij grote hoeveelheden data op een bepaalde website worden afgevuurd. Niet onwaarschijnlijk dat ook de website van de Koninklijke Familie in de belangstelling van hackers staat. Of dat het Twitter-account @KHtweets misbruikt wordt om vervelende boodschappen de wereld in te sturen. Dat dit grote gevolgen kan hebben kunt u hier lezen. Maar er is van alles tegen te doen. Veilig Zakelijk Internetten maakte al eens een handig stappenplan om uw digitale beveiliging op orde te krijgen.

6. Bedrijfsruimte

Het koningspaar blijft voorlopig wonen in de Eikenhorst in Wassenaar en Willem-Alexander zal ook hetzelfde werkpaleis aanhouden als zijn moeder: Paleis Noordeinde in Den Haag. Maar het is niet ondenkbaar dat koning Willem-Alexander op termijn een kleiner bedrijfspand zal moeten betrekken. Hier een aantal een aantal handige tips voor het vinden van een geschikte ruimte.

7. Oudedagreserve

Met het veranderende sentiment tegenover de kosten van het koningshuis is het niet onwaarschijnlijk dat Willem-Alexander en zijn familie in de toekomst genoegen moeten nemen met minder. Dat kan flinke gevolgen hebben voor later, bijvoorbeeld op het moment dat Kroonprinses Amalia de troon bestijgt en Willem-Alexander van een welverdiend pensioen kan genieten. Het kan daarom lonen alvast te beginnen met het opbouwen van een oudedagreserve. Hoe u dat het beste aanpakt leest u hier »

Extra tip: De verjaardagen van de Koninklijke Familie

Om een echt attente koning te zijn, moet Willem-Alexander natuurlijk wel de verjaardagen van zijn familie kennen. Die hebben we daarom hier in een handige download gezet »

Lees ook…
Als startende ondernemer neem je anno 2022 duurzaamheid natuurlijk meteen mee in je propositie en bedrijfsvoering. Maar ja, hoe dan? En wat kan? Wouter…
Tonio de Beer is oprichter en eigenaar van Iron Man Wasserij & Stomerij in Bussum. Zijn team bestaat uit 8 medewerkers, onder wie een jonge vrouw met…
Ze waren niet bevriend, hadden nooit met elkaar gewerkt en hadden beiden een prima baan in loondienst. Toch waagden Doreen Borneman (39) uit Zwolle en…