3 vrouwen vechten tegen plastic

Zoals alle goede ideeën ontstond het idee voor The Great Bubble Barrier in de kroeg. Drie vriendinnen bedachten een wand van bubbels om drijvend plastic te vangen. De wand wordt al op meerdere plekken in Nederland succesvol ingezet.
Eind september wonnen de vrouwen de Postcode Loterij Green Challenge en lieten daarmee honderden duurzame ondernemers uit heel Europa achter zich.
 
Aan de vooravond van de finale spraken we met Saskia Studer (foto, links), chief creative officer en mede-oprichter van The Great Bubble Barrier. “Stel je voor dat we winnen. Dan kunnen we los. Nu hebben we een paar Nederlandse klanten, maar dan kunnen we verder ontwikkelen en internationaal gaan.” En hoe erg is het als ze niet winnen? “Het mooie aan zo’n wedstrijd is dat alle kandidaten iets goeds doen. Bovendien brengt de nominatie veel aandacht met zich mee. Voor ons, maar ook voor het plasticprobleem.” En daar is het Saskia en haar compagnons om te doen.
 
Wie?  
Namen: Anne Marieke Eveleens (29)
Francis Zoet (28)
Saskia Studer (27)
Bedrijf: The Great Bubble Barrier
Motto: “In je eentje ga je sneller, samen kom je verder”

Eenden sterven de hongerdood

“We zijn alle drie zeilers. Dan zie je eigenlijk constant hoe groot het probleem is. Ik zag op een gegeven moment op ’t IJ een bankkussen drijven, weet ik nog. Het foam uit zo’n kussen komt in het water terecht en eenden eten dat op. Maar het ergste is, het zet uit in hun maag waardoor ze geen eetlust meer hebben. Ze sterven een hongerdood omdat ze zich vol voelen.” De verontwaardiging klinkt door in haar stem.
 
Behalve zichtbaar plastic, is er ook veel onzichtbaar plastic. Op weg naar de oceaan valt het uiteen in kleinere delen en uiteindelijk in microplastics. Daarvan zijn al sporen terug te vinden in ons drinkwater. The Great Bubble Barrier zorgt dat het niet zover komt.
 
Het is nu vier jaar geleden dat Anne Marieke Eveleens, Francis Zoet en Saskia Studer samen in een café tot hun plannen kwamen. “Ik weet ook niet wat het is met ons, maar als we bij elkaar zitten dan komen dit soort ideeën gewoon. Francis was toen net afgestudeerd. Zij is op onderzoek uitgegaan.” Het idee van een bubbelwand bleek al te bestaan, maar werd nog niet op de manier ingezet als de vriendinnen voor ogen hadden. “Dat iets dergelijks al gebruikt werd om olie bijeen te drijven gaf ons goede hoop. Het zou dus kunnen werken. Wat wel helemaal anders is, is dat wij de wand diagonaal plaatsen zodat het vuil niet bijeen, maar naar de kant wordt gebracht. Dan kun je het er dus uithalen.”
 

Troep vanuit Duitsland

Met The Great Bubble Barrier kan gemiddeld 86% van het plastic gevangen worden voordat het de oceaan bereikt. Na een eerste succesvolle proef twee jaar geleden, is het idee in samenwerking met Rijkswaterstaat, Deltares en BAM/vandenHerik verder ontwikkeld. De laatste plaatste in november 2017 een wand in de IJssel voor een pilot. “We visten zoveel plastic uit het water en we konden zelfs herkennen dat er troep vanuit Duitsland tussen zat.” Daarmee bleek het idee officieel levensvatbaar.
 
“Je moet hart en passie hebben, anders kom je niet zo ver”, verklaart Saskia het succes. “Maar we doen dit natuurlijk niet met z’n drieën. We hebben inmiddels een team en vrijwilligers en natuurlijk de partners. Zonder hen zouden we dit niet kunnen doen.” Wanneer ze gevraagd wordt naar haar ondernemersmotto, zegt Saskia even later: “In je eentje ga je sneller, maar samen kom je verder. Daar geloof ik heilig in. We zijn echt niet de enige die zich met dit probleem bezighouden en dat is juist goed. Als meerdere organisaties de handen ineenslaan kunnen we het echt oplossen.”
 
  The Great Bubble Barrier
  Dagelijks draagt zwerfafval in onze steden bij aan de plastic soep in de oceanen. 80% van het afval in de oceanen komt namelijk van het land. The Great Bubble Barrier ontwikkelde een barrière voor plastic, die vissen en schepen ongehinderd laat passeren. Deze oplossing kan overal en continu worden toegepast.
 

Plastic is fantastisch materiaal

In aanloop naar de finale blikt Saskia vooruit. “Wat we nog zouden willen, maar ook dat kunnen we niet zelf, is dat het plastic dat gevangen wordt ook kan worden hergebruikt. Het liefst in producten die meteen bijdragen aan het bewustzijn van ons plasticprobleem. Want het leuke is, plastic is een fantastisch materiaal. Je kunt er van alles van maken, maar je moet er wel op een goede manier mee omgaan.”
 
Een paar dagen later, na de finale, spreken we haar opnieuw. Zelfs telefonisch klinkt een enorme glimlach door. “Het is in één woord bizar. Zoveel aandacht van pers en media, maar ook van vrienden en familie.” De winst kwam echt als een verrassing. “De andere ideeën waren zo goed en je wil niet te veel verwachten, maar dan heb je ineens – ik durf het bijna niet uit te spreken – een half miljoen tot je beschikking! En behalve dat enorme bedrag, geeft het ons credibility. We zijn zo trots in een rijtje te mogen staan met winnaars van eerdere jaren.”
 
De prijs betekent dus nieuwe mogelijkheden, waar voorheen slechts wensen lagen. “De komende tijd laten we ons goed adviseren en gaan we heel goed nadenken. Hoe gaan we zo goed mogelijk investeren om zoveel mogelijk impact te creëren?” Ze lacht: “Alle strategie herzien dus en aan de slag met nieuwe plannen.”
 
Lees ook…
Ze waren niet bevriend, hadden nooit met elkaar gewerkt en hadden beiden een prima baan in loondienst. Toch waagden Doreen Borneman (39) uit Zwolle en…
Als startende ondernemer neem je anno 2022 duurzaamheid natuurlijk meteen mee in je propositie en bedrijfsvoering. Maar ja, hoe dan? En wat kan? Wouter…
‘Joehoe, we zijn compagnons!’ staat bij een vrolijke foto op LinkedIn van Floor Meeder (28) en Lise-Lotte Verhoef (28) bij de Kamer van Koophandel….
Werken als zelfstandige deden Hedy (50) en Sven (52) los van elkaar al langer. Gedreven door vragen uit hun omgeving maken ze nu samen vlechtwerk van…
Tonio de Beer is oprichter en eigenaar van Iron Man Wasserij & Stomerij in Bussum. Zijn team bestaat uit 8 medewerkers, onder wie een jonge vrouw met…