Je moet het maar durven: een heel jaar lang werken voor één groot evenement. Een tegenvaller kan fataal zijn voor je bedrijf. En bij succes staat de concurrentie te trappelen om het evenement over te nemen.
“Een geslaagd evenement is de beste marketing”
Wat Norbert Chevalier (rechts op de foto) met This Is Golf (TIG) overkwam, overtrof zijn stoutste dromen. In 2002 verliet hij tegelijk met Martijn van der Meulen het telecomconcern WorldCom. Vervolgens werkten beide heren tien maanden lang op een zolderkamertje het concept van TIG uit. Het geld raakte op en het tweetal werd voor gek verklaard. Toen vroeg KLM, een partner bij hun golfprogramma op RTLZ, of ze niet mee wilden doen aan de pitch voor het prestigieuze Dutch Open golftoernooi. En die werd door het prille TIG gewonnen.
Het multimediale karakter van het bedrijf gaf bij titelsponsor KLM de doorslag, vertelt Chevalier. “Wij kunnen de hele communicatie rond het toernooi verzorgen. Onze doelgroep is de golfer die we via een bundeling van diverse media benaderen: een website, database, televisie en evenementen. Dit maakt het voor sponsors heel aantrekkelijk om in te springen. Temeer omdat golf een heel handige tool voor relatiemarketing is. KLM was ook enthousiast over onze doelstelling het imago van golf te veranderen. De gemiddelde Nederlander stelt zich bij een golfer een wat oudere man in een ruitjesbroek voor. En golfen moet juist sexy worden.”
Chevalier draait er niet omheen: het jaarlijkse KLM Open in juni is de parel van het bedrijf: “Het is een belangrijke werkverschaffer. De meeste tijd van de acht medewerkers van TIG wordt in het toernooi gestoken. Het heeft bovendien een ongelooflijke uitstraling. Daarom doen we ons best een waanzinnig kwalitatief toernooi af te leveren. Een geslaagd evenement is de beste marketing.” Dit vermindert bovendien het risico dat een concurrent met het evenement aan de haal gaat. Daar moet je altijd voor waken, is Chevaliers overtuiging. Het is zijn voorganger ook overkomen.
Meer dingen optuigen
Verlies van het toernooi zou een flinke aderlating voor TIG zijn; het organiseren van de KLM Open biedt het bedrijf de mogelijkheid nieuwe activiteiten te ontplooien. Maar desastreus zou het niet zijn. “Volledige afhankelijkheid van één evenement kan funest zijn voor een bedrijf. Het is verstandig meer dingen op te tuigen. Als we nu het toernooi zouden kwijtraken, zijn er genoeg andere pijlers die inkomsten genereren.” Zo is er een speciaal golfkanaal via internettelevisie. En in het achterhoofd sluimeren plannen om een eigen magazine te beginnen en het concept internatiaal ‘uit te rollen’.”
Hoe moeilijk is het voor een klein bedrijf om zo’n groot evenement te organiseren? “Het is een kwestie van de juiste expertise binnenhalen,” legt Chevalier uit. “Ook moet je voortdurend alert zijn op de communicatie. Intern en extern moet iedereen weten wat hij moet doen. Naarmate het toernooi dichterbij komt, wordt er steeds meer personeel ingeschakeld. Het hele bedrijf is opgeleid om te helpen. Met een goede voorbereiding is er nul stress.”
De laatste anderhalve maand voor het toernooi is wel heftig. Er wordt zeven dagen in de week gewerkt. En tijdens het toernooi piekt het hele bedrijf vrolijk verder. Zit Chevalier na afloop niet even in een dip? Lachend: “Daar heb je geen last van bij een geslaagd evenement. Je slaapt een keer goed uit en begint met de evaluatie van het toernooi. En in september wacht alweer de KLM Ladies Open.”