Categorieën

Starten op je 60ste

Eef Wouters begon op 60-jarige leeftijd een eigen coachingpraktijk. "Je voorbereiden op een bestaan als ondernemer… dat kan eigenlijk niet. Je moet het gewoon doen!"

Naam: Eef Wouters
Leeftijd: 61
Bedrijf: Eef Wouters, loopbaancoach en mediator.
Vestigingsplaats: Soest

Motto:

“Hou me een avontuur voor en ik spring erin.”

Eef Wouters was een echte ‘corporate girl’. Ze had een lange loopbaan in het bedrijfsleven en werkte ruim twaalf jaar als HR-directeur bij een internationaal installatiebedrijf. Vorig jaar begon ze voor zichzelf. “Ik ben blij verrast dat ik het zo leuk vind.”

Een HR-professional kent het belang van een goed scenario voor opvolging. Voor Eef was het dan ook vanzelfsprekend om plaats te maken voor een ander. “Toen daar een logisch moment voor ontstond deed ik heel bewust een stapje terug en heb mijn opvolger geholpen zich voor te bereiden op die stap. Met de algemeen directeur kwam ik tot de afspraak dat ik me nog drie jaar bezig zou houden met internationaal HR en daarna… tja, met vroegpensioen of zo? Maar het feit dat mijn werkzame leven daardoor afgebakend was, hield me erg bezig.”

“Ik was aan het nadenken over de afronding van mijn carrière en vroeg me af of er misschien nog iets nieuws zou kunnen zijn. Een vriend van me zei: ‘Eef, je houdt je al zo lang bezig met coaching. Waarom blijf je dat niet doen? Je moet gewoon een vorm vinden.’” En dus stapte ze voortijdig op en waagde een sprong in het diepe. “Ach, de omstandigheden die ik achter me liet waren ook niet risicovrij. Wat is tenslotte veiligheid? Avontuur is my middle name”, zegt ze lachend.

“Ik heb 35 jaar in het bedrijfsleven meegedraaid. Dat wordt gewaardeerd.”

CLIËNTEN HELPEN HUN EIGEN ANTWOORDEN TE VINDEN

Inmiddels werkt Eef ruim een jaar als loopbaancoach en mediator. Haar cliëntengroep bestaat voornamelijk uit managers. Van beginnende tot seniors en alles er tussenin. “Ik heb 35 jaar in het bedrijfsleven meegedraaid, ook op hoog niveau. Dat wordt gewaardeerd. ‘Jij begrijpt onze cultuur, weet hoe het er bij ons aan toe gaat’, zeggen ze soms. Vaak is iets in hun eigen functioneren de aanleiding die ze bij mij brengt, maar inhoudelijk ga ik daar niet teveel op in. Ik ben geen adviseur, geen consultant, maar een coach en ik help mijn cliënten hun eigen antwoorden te vinden.”

EXECUTIVES ON THE GO

Hoewel ze pas een jaar geleden begon, hecht Eef veel waarde aan vernieuwing. “De wereld hangt aan elkaar van innovatie. Ook in mijn vak. Ik neem elke maand een paar uur de tijd om na te denken over wat ik bied. Als zzp’er ben je vaak bezig met nieuwe klanten werven en bestaande klanten bedienen. Dan kom je niet toe aan innoveren. Maar je maakt toch ook tijd vrij voor je btw-aangifte? Je moet het gewoon inplannen.”

Zelf kwam ze daardoor op het idee van een specifieke vorm van coaching voor ‘executives on the go’. “Het zijn mensen die altijd druk zijn en echt geen tijd maken om ‘s middags ook nog eens twee uur met hun coach te praten. Maar ze hebben wel ‘lege uren’. In de auto of op vliegvelden of simpelweg heel vroeg in de ochtend. Met deze nieuwe aanpak kunnen ze mij onderweg naar een moeilijk gesprek nog even bellen met vragen of bijvoorbeeld om nog even over hun onzekerheden te sparren. Ook buiten kantooruren. Ze rekenen het aantal minuten dat het gesprek duurt af met een strippenkaart.”

“Soms kijk ik naar mezelf en dan moet ik wel lachen. Kijk haar nou zitten met haar boekhoudbestandje!”

ZELF ZORGEN DAT JE AGENDA IS GEVULD

Het is een enorme overgang van een grote organisatie naar een eenmanszaak. “Af en toe mis ik de internationale beweeglijkheid. Dat je op maandag op kantoor komt en hoort dat je donderdag naar Finland moet. En dat je agenda altijd is gevuld. Als zzp’er moet je zelf zorgen dat er wat in staat.” Toch geniet ze juist ook van alle ‘bijzaken’ die bij het ondernemen horen. “Van coaching weet ik hoe het werkt, maar de rest moet je zelf uitzoeken. Soms kijk ik naar mezelf en dan moet ik wel een beetje lachen. Kijk haar nou zitten met d’r boekhoudbestandje! Maar ik heb er wel plezier in. En natuurlijk heb ik voordat ik begon van alles gelezen en uitgezocht over belastingzaken en dergelijke. Maar je echt voorbereiden op een bestaan als ondernemer… dat kan eigenlijk niet. Je moet het gewoon doen!”

TIJD OM TE DENKEN

Tip van Eef Wouters:

“Innovatie is belangrijk. Maak tijd vrij om kritisch na te denken over je eigen dienstverlening, net zoals je tijd vrij maakt voor je btw-aangifte.”

Tekst: Yanaika Zomer
Foto’s: Michel Campfens

Lees ook…
Heel de wereld kijkt geschokt naar wat zich afspeelt in Oekraïne. Massaal spreken wij onze steun uit voor Oekraïne en zoeken we naar mogelijkheden om…
Ze zijn verschillende types, maar Roel Schatorjé en Paul Sintnicolaas zien dezelfde stip op de horizon voor hun uitwisbare notitieboekjes van…
Vier jaar sleutelden de oprichters aan Loqed, een slot dat je met je smartphone bedient en in 2020 op de markt kwam. Pierre van den Oord en Jeroen van…