Van nat slib stevige bouwblokken maken, met alleen maar natuurlijk materiaal. Dat doet Netics BV, het bedrijf van ingenieurs Eldert Besseling en Hugo Ekkelenkamp. Wereldwijd groeit de noodzaak om waterkeringen te bouwen en daar spelen de ondernemers slim op in. Besseling: "De kosten dalen met een factor tien."

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Eldert Besseling & Hugo Ekkelenkamp

Naam bedrijf: Netics BV

Soort bedrijf: Ingenieursbureau

Medewerkers: 2, met +/- 5 flexibele krachten

Opgericht: 2013 Gevestigd: Alblasserdam

Veranderen de wereld… door te bouwen met bagger

Wat doet Netics BV?

Jaarlijks komt er zo’n 10 miljoen kuub bagger in het Nederlandse vaarwater terecht. “De modder die tussen je tenen zit als je in natuurwater gaat zwemmen,” legt Ekkelenkamp uit. “Dat moet verwijderd worden, om ervoor te zorgen dat schepen er kunnen varen. Normaal gesproken is die modder afval: het moet weggevoerd worden en gedumpt. Dat kost veel geld.” Netics maakt van de bagger ter plekke bouwmateriaal, bijvoorbeeld om oevers te versterken. “Waterschappen, overheden en havenbedrijven besparen op twee manieren geld: ze betalen geen afvoer- en dumpkosten en ze hoeven geen zand of cement te aan te schaffen,” legt Ekkelenkamp uit.

Wie zijn Eldert en Hugo?

Eigenlijk is ‘oplossingen bedenken’ hun specialiteit. 3D-printers, drones, augmented reality: Eldert Besseling (29) en zijn partner Hugo Ekkelenkamp (29) hebben zich sinds hun afstuderen op allerlei terreinen begeven. “We waren een innovatiebureau in techniek: heel breed. ‘Oplossingen in de ruimste zin van het woord’ bleken moeilijk te verkopen,” vertelt Besseling. “We zitten vol ondernemerszin, maar pas als je die energie focust op je specialisme kun je succes boeken.”

“In 2013 zijn wij Netics begonnen, een ingenieursbureau met specifiek de focus op bouwen met baggerspecie,” zegt Ekkelenkamp. Een logische keuze, want tijdens hun studie aan de Hogeschool Rotterdam waren de twee al bezig met bagger. Voor hun afstudeerproject bedachten ze in opdracht van Gemeentewerken Rotterdam een milieuvriendelijke baggerslibdijk en wonnen de Onderwijsinnovatieprijs. Ze bouwden hun kennis en techniek verder uit. “Voor zover ik weet zijn wij het enige ingenieursbedrijf ter wereld dat hiermee bezig is,” vertelt Besseling.

Hoe werkt dat dan?

De natte baggerspecie wordt in een ‘worst’ van waterdoorlatend doek gepompt en binnen enkele dagen ontwaterd. Dit is heel snel: het drogen van baggerspecie in depots duurt normaal gesproken gemiddeld anderhalf jaar. Na het drogen wordt de baggertube als bouwelement ingezet. Zo hebben Ekkelenkamp en Besseling al tientallen dijken, oevers en golfbrekers gebouwd in West-Europa. Met de stijgende zeespiegel wordt de behoefte aan hun innovatie steeds groter.

Samenwerken met TNO

Met hulp van onderzoeksorganisatie TNO konden ze hun techniek nog een stap verder brengen. “We kregen een tip dat TNO bezig was met een techniek om bagger te ontwateren. Via het programma Technologie zoekt Ondernemer vonden we samenwerking,” vertelt Besseling. Dankzij TNO kunnen ze nu zware, stevige bouwblokken maken van bagger. “TNO had ontdekt dat zeoliet een bindmiddel is voor bagger. Zeoliet is een van de meest voorkomende gesteentes ter wereld: je vindt het overal. Wij hebben een apparaat ontwikkeld dat we naast de oever kunnen zetten en waar we de bagger in kunnen samenpersen met het bindmiddel. Het resultaat: superstevige bouwblokken. Niet binnen enkele dagen, maar binnen minuten. Je kunt je voorstellen hoe belangrijk dit is bij rampen als overstromingen.”

Ingenieuze oplossingen

Netics helpt dus eigenlijk de natuur een handje. Dat doen ze overigens niet zelf: zij sturen alleen de uitvoerders aan. Ekkelenkamp en Besseling zijn anders dan andere ingenieurs. Ekkelenkamp: “De meeste ingenieursbureaus werken volgens ‘uurtje-factuurtje’. Natuurlijk zorgen wij ook wel dat de uitvoering geregeld is, daar huren we per klus freelancers voor in. Maar onderzoek en oplossingen vinden, dat is ons ding. Het is onze ambitie om ons volledig te richten op waardecreatie door onderzoek en ontwikkeling. Uiteindelijk willen we dat ons businessmodel draait om licentie-inkomsten.” Besseling vult aan: “Eigenlijk doen wij gewoon wat een ingenieursbureau hoort te doen: ingenieuze oplossingen bedenken.”

Erik Ham, Directeur mkb bij TNO:

“Eldert en Hugo bewijzen met hun bedrijf dat specialisatie en focussen heel belangrijk is. Doe niet alles zelf, maar richt je als ondernemer op datgene waar je goed in bent, op die plek in de keten waar je toegevoegde waarde levert. En werk samen met partijen die op andere fronten sterk zijn. Aannemers, leveranciers, producenten, kennisinstellingen, name it. Alleen dan wordt 1 + 1 meer dan 2 en rendeert iedereen maximaal.”

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Ondernemer een doorlopend proces vol valkuilen, uitdagingen en uitglijders. Fouten maken is onvermijdelijk, maar gelukkig zijn veel ongelukken te…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….
Als franchisenemer stap je in een beproefd concept. Je maakt gebruik van de naamsbekendheid, marketing en inkoop van een bestaande formule. Mooi…
Het starten van een eigen handelsonderneming is de laatste jaren erg in trek. De handelssector is namelijk zeer toegankelijk en biedt diverse…