Nieuwe natuurgebieden in de stad

"De steden zijn vol en ruimte voor groen is er niet meer. Tenzij je de daken beplant." Ondernemer Jaap de Jong heeft een duidelijke missie.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

“Alleen al in Amsterdam hebben we 12 vierkante kilometer aan plat dak. Dat zijn 25 Vondelparken. En in heel Nederland staat het aantal platte daken zelfs gelijk aan 60.000 voetbalvelden.” Jaap de Jong is mede-oprichter van Rooftop Revolution. Een stichting die zorgt voor het nuttig gebruik van platte daken, vooral door natuur toe te voegen.
Naam: Jaap de Jong
Leeftijd: 37
 
Motto: Dat kan groener  

Groene daken hebben heel veel voordelen, voor de inwoners van de stad, haar ondernemers én voor het milieu. Vanuit steeds meer steden wordt interesse getoond en de projecten worden groter. De komende tijd mag Rooftop Revolution bijvoorbeeld voor alle Amsterdamse hotels gaan onderzoeken welke daken geschikt zijn voor een daktuin.
 

In actie komen is het leukst

Jaap de Jong is al sinds zijn studie bezig om de wereld te verbeteren. “Hoeveel wil je weten?’’ vraagt hij enigszins bescheiden. “Ik studeerde geologie omdat ik wilde onderzoeken hoe de aarde werkt. Ik vond het superinteressant, maar realiseerde me langzaamaan dat ik werd opgeleid om olie te zoeken. Ik besloot daarom over te stappen naar de studie Environment and Resource Management. Daar gaat het helemaal over duurzame ontwikkeling. Die lijn heb in mijn werkende leven altijd voortgezet.”
 
“Het mooiste zou zijn als we over 10 jaar alles vergroend hebben en simpelweg niet meer nodig zijn.”
De Jong werkte zowel in Nederland als in het buitenland, voor profit en non-profit organisaties, voor de overheid en het bedrijfsleven. “Soms had ik een adviserende rol, soms een beleidsfunctie en soms mocht ik echt in actie komen. Dat laatste vond ik altijd het leukst. Natuurlijk is het mooi om het beleid te beïnvloeden met je advies, maar concrete stappen zetten en laten zien hoe het ook kan, dat is het mooist.”
 

De stad als voedingsbodem

Van alle plekken waar De Jong werkzaam was, zag hij in de stad de grootste uitdagingen. “Maar de aanwezigheid van creativiteit, veel mensen, gevoel van urgentie en kapitaal, zeker in combinatie met gebrek aan groen, zorgt ook voor de meeste kansen. De stad is een perfecte voedingsbodem om te experimenteren”, zegt hij.
 
 
 
“Als ik door de stad fiets zie ik overal mogelijkheden om te verduurzamen. Maar het leuke is, de daken zie je niet. Pas als je een keer bij iemand thuis komt die hoger woont, zie je al die ongebruikte oppervlakten. Daar kun je dus planten op laten groeien en bloemen laten bloeien die weer vlinders en bijen aantrekken. Je kunt er groenten en kruiden verbouwen of een kas op zetten en zelfs ruimte creëren waar kinderen kunnen spelen en leren. Ook is het soms mogelijk regenwater op te vangen of een combinatie te maken met zonnepanelen. Je kunt van alles verzinnen.”
 
Rooftop Revoltion huist in het KIT in Amsterdam, waar zich inmiddels een bolwerk van duurzame, vaak samenwerkende ondernemingen heeft gevestigd. Een rondje door het statige, monumentale pand leidt langs frisse, nieuwe ondernemingen die het graag anders willen doen. Uiteraard eindigt het rondje op het dakterras, waar op dit moment alleen wat munt groeit. Jaap de Jong lacht. “Mensen plukten dat stiekem om thee van te zetten, terwijl het natuurlijk gewoon mocht.” Rooftop Revolution zou het dakterras graag onder handen nemen, evenals het dak van het museumdepot. “Er groeit nu alleen mos en heel veel bieslook, maar dat voegt niet echt waarde toe. Je zou hier kunnen tuinieren met de buurt. Of misschien koffieplanten kweken in een kas.”
 

De voordelen van een dak boven je hoofd

Groene daken hebben veel verschillende voordelen. Allereerst heeft groen een isolerende werking. In de winter betekent dat iets minder stookkosten, maar vooral in de zomer is de airco niet meer nodig. Wie er ook nog zonnepanelen op laat plaatsen heeft daarvan meer rendement dan wanneer ze op een gewoon dak staan. Doordat beplanting het dak beschermt tegen de elementen, is de levensduur van de dakbedekking langer. De Jong: “Hierdoor, maar ook omdat het een fijne plek kan bieden om te verblijven, heeft een groen dak een positieve invloed op de vastgoedwaarde. Het voegt op allerlei manieren waarde toe aan het pand.”
 
Maar wat Rooftop Revolution minstens zo belangrijk vindt is een gezonde leefomgeving. “Groene daken zorgen voor een toename van biodiversiteit in de stad en bieden een aangenaam uitzicht.” Verder filtert vegetatie fijnstof uit de lucht en zet het CO2 om in zuurstof. Het groen houdt de geluiden van de stad buiten en bij een flinke regenbui houdt de beplanting het water langer vast. Daardoor raken riolen minder belast en worden overstromingen voorkomen.
 
 

Van dakboswachter tot de hijskraan

Rooftop Revolution werkt samen met woningbouwverenigingen, gemeenten, waterschappen, bedrijven en private vastgoedeigenaren. “Door ons op een bepaalde sector te richten kunnen we echt voor impact zorgen, denk aan de hotelbranche, zorginstellingen of VvEs. Een gebiedsgerichte aanpak werkt ook heel goed: we bundelen alle energie op een bedrijventerrein of in een woonwijk en zorgen dat we alle daken uit het gebied in één keer meenemen.”
 
“Als ik door de stad fiets zie ik overal mogelijkheden om te verduurzamen. Maar de daken die zie je niet, terwijl daar zo veel winst valt te behalen.”
Eén van de in ’t oog springende projecten draait om de dakboswachter. Iemand die uitkijkt op een dak dat niet van hem is, maar daar wel iets mee wil doen. De Jong: “Zij zijn onze ambassadeurs. Onder onze begeleiding leggen ze de eerste contacten met huurders en omwonenden en proberen die mensen te mobiliseren. Als het nodig is starten we met hem of haar een crowdfundingcampagne.” De stichting adviseert en begeleidt vervolgens in de uitvoering. “Dat lukt juist doordat we een stichting zijn. We zijn onafhankelijk en hebben dus geen financieel belang. Vaak zijn er heel veel partijen betrokken bij zo’n dak die allemaal een specifiek belang hebben bij vergroening. De eigenaar, de huurders, omwonenden en ondernemers uit de buurt, de gemeente, een woningbouwvereniging, de provincie, het waterschap, noem maar op. En dan zijn er in de uitvoering nog hoveniers nodig, aannemers en misschien een hijskraan of iets dergelijks. Los van elkaar vinden die partijen elkaar niet allemaal, maar wij brengen ze samen. En juist dat samenwerken is de kern.”
 
Steeds zijn het lokale partijen die het project dragen. Inwoners en plaatselijke ondernemers werken samen aan een leefbare omgeving. De economische spin-off in de stad is een mooie bijkomstigheid. Inmiddels werkt Rooftop Revolution aan tientallen daken in verschillende steden in Nederland. Van woonboot tot zorginstelling, van kantoren op de Amsterdamse Zuidas tot sociale woningbouw. Daarbij zijn zeker 1000 buurtbewoners betrokken. “Het mooiste zou zijn als we over 10 jaar alles vergroend hebben en simpelweg niet meer nodig zijn”, zegt De Jong. Hij lacht erbij. “Dat is erg ambitieus natuurlijk, maar je moet altijd blijven streven.”
 
Rooftopper of Roofflopper  
Rooftop Revolution reikte afgelopen jaar prijzen uit voor het mooiste en het lelijkste dak van Nederland. Het mooist was De Dakakker in Rotterdam. Het is het grootste oogstbare dak in Nederland, waar zo’n 70 vrijwilligers werken om het restaurant onder dat dak van groente, fruit en andere producten te voorzien.
 
Het lelijkste dak was dat van de Tweede Kamer. De Jong: “Niemand heeft de prijs nog opgehaald, maar wij zien het als een aanmoedigingsprijs. We zouden de Tweede Kamer graag willen begeleiden naar een groen dak zodat ze volgend jaar Rooftopper kunnen worden. Ik hoop dat ze ons aanbod aannemen.”
 

Tekst: Yanaika Zomer | Foto’s: Rooftop Revolution, De Dakdokters

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….
Het starten van een eigen handelsonderneming is de laatste jaren erg in trek. De handelssector is namelijk zeer toegankelijk en biedt diverse…
Ondernemer een doorlopend proces vol valkuilen, uitdagingen en uitglijders. Fouten maken is onvermijdelijk, maar gelukkig zijn veel ongelukken te…
Als franchisenemer stap je in een beproefd concept. Je maakt gebruik van de naamsbekendheid, marketing en inkoop van een bestaande formule. Mooi…