Paul David (71) over zijn ondernemersdroom

Paul David is al bijna 20 jaar ondernemer. Toch begon hij pas na zijn 50e. Aan de telefoon klinkt hij jong en ambitieus. Dat hoort hij vaker. Hij praat honderduit over projecten in de pijplijn en de successen die al behaald zijn. Met zijn 71 jaar is Paul overduidelijk nog lang niet klaar.
5 vragen aan… Paul David (71)
Ondernemersdroom? “Bijdragen aan een duurzamere wereld.”
Grootste voorbeeld? “Ik ben mijn eigen voorbeeld.”
Grootste blunder?

“Heb ik niet. Ik ben een vechter. Als er iets misgaat dan leer je ervan.”

Grootste succes? “Het leukste vind ik kleine opstekers. Dan bel ik een gemeenteambtenaar die zegt: ‘Ik weet nog niet of de gemeente het wil, maar ik wil het zelf in ieder geval!'”
Gouden tip?

“Blijf in jezelf geloven.”

Met het bedrijf Da Maestro handelt Paul in duurzame warmte-oplossingen. Infrarood panelen bijvoorbeeld, maar ook raamfolie die enkel glas het rendement van dubbelglas geeft.

“De overheid stelt steeds hogere eisen aan bedrijven als het gaat om hun energieverbruik. Twintig jaar geleden sprak ik met een architect en zagen we al gebeuren dat het voor bedrijven steeds moeilijker wordt om in hun panden overal aan te voldoen. Dat geldt overigens ook voor de bedrijven die al die oplossingen moeten installeren. In Nederland hebben we te weinig mensen die dit echt goed kunnen.”

Het was twintig jaar geleden nog wel even zoeken. Naar de beste organisatievorm, naar de beste producten en de beste partners. “Inmiddels werken we met een Oostenrijkse leverancier. Hun warmtepanelen zijn 18% efficiënter dan andere in de markt.”

Oude gebouwen futureproof maken

Folie heeft het een isolerende werking. Het houdt in de zomer 60% van de zonnewarmte buiten en in de winter 30% van de warmte binnen. In totaal goed voor zo’n 20% energiebesparing.

Paul: “Aan monumentale gebouwen mag je niet te veel doen. Enkel glas vervangen door dubbelglas is dus uit den boze. Met deze folie geef je het glas, zonder dat het te zien is, het effect van dubbelglas.”

Paul David is dus constant is gesprek met gemeentes en restauratiefondsen om oude gebouwen futureproof te maken. “En er komen nog meer mooie dingen aan. Zo is er een onderzoek gaande naar verduurzaming van de Zuidas. Dat zijn heel veel ramen.” Hij heeft er hoorbaar nu al zin in.

Doorbreken

Voordat Paul David voor zichzelf begon, had hij al een hele carrière achter de rug. Hij bemiddelde in kapitaalmarktleningen, maakte vanwege de instortende markt een overstap naar spaarrekeningen en later beleggingen.

Uiteindelijk kwam Paul in vastgoed terecht en startte zijn bedrijf DV Vastgoed. Van daaruit werden de eerste schreden gezet richting duurzaam bouwen. “Ik heb gouden tijden beleefd. De rentes waren hoog. Maar toen die onderuit gingen, was het tijd om me op iets anders te storten. Alle winst die we hadden gemaakt verdween als sneeuw voor de zon.”

Is dat een reden dat hij nog altijd zo hard werkt? Hij lacht: “Nee hoor, ik wil gewoon graag nog dingen bereiken. Ik denk echt dat we met onze nanofolie door kunnen breken.”

Paul David is al 20 jaar lid van De Zaak.
Wil jij ook de voordelen benutten van een sterk netwerk en persoonlijk advies?
Lees ook…
Werken als zelfstandige deden Hedy (50) en Sven (52) los van elkaar al langer. Gedreven door vragen uit hun omgeving maken ze nu samen vlechtwerk van…
Ze waren niet bevriend, hadden nooit met elkaar gewerkt en hadden beiden een prima baan in loondienst. Toch waagden Doreen Borneman (39) uit Zwolle en…
Als startende ondernemer neem je anno 2022 duurzaamheid natuurlijk meteen mee in je propositie en bedrijfsvoering. Maar ja, hoe dan? En wat kan? Wouter…
‘Joehoe, we zijn compagnons!’ staat bij een vrolijke foto op LinkedIn van Floor Meeder (28) en Lise-Lotte Verhoef (28) bij de Kamer van Koophandel….
Tonio de Beer is oprichter en eigenaar van Iron Man Wasserij & Stomerij in Bussum. Zijn team bestaat uit 8 medewerkers, onder wie een jonge vrouw met…